Övernattande har redan hittat till den nya turistanläggningen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman
Ställplatser i naturskönt läge redo för turisterna
För ett par veckor sedan färdigställdes de nya ställplatserna för husbilar/husvagnar i Dalkarlshyttan intill naturreservatet Tempelbacken. I nästa vecka sker en officiell invigning – men de totalt tio platserna är redan öppna för säsongen och har även ”invigts” av turister på genomresa.
– Det är redan jättemånga husbilar som stannat till i Lindesberg, säger Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande.
Sedan flera år har politiker motionerat om att anlägga en regelrätt ställplats i likhet med vad som är vanligt förekommande på andra håll i landet och övriga Europa. Efter år av dividerande och temporära halvsatsningar, har Lindesberg nu slutligen fått en riktig ställplats.
Servicestationen har kostat 235 450:- att köpa och har tagits direkt ur Näringslivsenhetens egen budget 2015. Foto: Fredrik Norman
– Det är tio platser och en servicestation med möjlighet för tömning av toalett med mera. Det kommer att vara Lindesbergs Golfklubb som har hand om själva skötseln av stationen, berättar Jeanette Andersson, näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun.
Irja Gustavsson är mycket positiv till satsningen och berättar att hon inbjudits att hålla i invigningen som sker i nästa vecka.
– Vi tycker dock att det är de politiker som verkligen väckt och drivit frågan som skall få äran att inviga ställplatserna. Det var Ingrid Åberg, KD, som först tog upp den här frågan följt av Jan Hansson, M, i ett senare skede, säger Irja.
Irja Gustavsson är tydlig med att kommunen inte skall driva anläggningen och att den inte skall konkurrera med campingplatser i trakten.
– Det är inte vårt åtagande, att driva det här. Därför är det så bra att vi kan samarbeta med föreningar när vi gör sådant här, för nu överlåts drift och underhåll till Lindesbergs Golfklubb. Tanken är att det på sikt skall betala sig också, för det är ju inte gratis att övernatta eller använda servicestationen, påpekar Irja Gustavsson.
Ställplatserna ligger naturskönt – men på gångavstånd till centrumpulsen. Foto: Fredrik Norman
Inför invigningen kommer ytterligare samarbeten mellan kommun och privata aktörer att sätta prägel på området. Detta berättar Jeanette Andersson.
– Por-Pac kommer att stå för krukor och Plantmarknaden ser till att det kommer ner blommor i dem. Dessa skall placeras i anslutning till ställplatserna, så att det blir riktigt fint där, berättar Jeanette.
Jeanette tycker att placeringen i Dalkarlshyttan gör det lätt för turister på genomresa att uppleva mycket av det Lindesberg har att erbjuda.
– Det ligger ju i direkt anslutning till golfbanan och Plantmarknaden samt naturreservatet och går man sedan över den nya bron så är man direkt i staden och kan uppleva äventyrsgolfen innan man tar sig vidare in i centrum, säger hon.
Fotnot: Under tisdagen kommer Lindesberg kommun att gå ut med mer information med anledning av satsningen och den kommande invigningen.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!
Uthus i lågor utanför Linde: ”Får brinna ner”
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat...