Som traditionen bjuder anordnas det idag skyltsöndag i Lindesbergs centrum. I Flugparken finner man en mysig julmarknad enligt konstens alla regler, och på Kungsgatan sker det under dagen flertalet aktiviteter, bland annat ska årets utvalda lucia presenteras. Stadens butiker har dessutom öppet och många har passat på att passande nog lägga en extra hand vid julskyltningen.
På Kungsgatan utanför Handelsbanken spelar och sjunger Martin Almgren tillsammans med Jesper Hugosson på en liten scen. Flertalet har samlats för att lyssna på deras skönsjungande framträdande. Det är kyligt idag och man har sett till att pälsa på sig ordentligt för att slippa stå och huttra. En söt fjording erbjuder tillsammans med sin kusk en tur i vagnen. Och nere i Flugparken är det julmarknad under bar himmel. Snön lyser fortfarande med sin frånvaro, men man har gjort sitt bästa för att skapa en genuin stämning, och lyckats med bravur. Bland de trettiofem knallarna kan man hitta sådant som korvar, kransar och varför inte passa på att grilla sig en vitfluffig marshmallows över öppen eld. Det är fjärde året som Lions arrangerar denna uppskattade, mysiga julmarknad.
– Marknaden blir bättre och bättre för varje år. Folk kommer ut och det händer något i stan, det är även bra för affärsverksamheten, vi vill ju stötta Linde City också. Det är viktigt att få igång folk och det ökar på år efter år, vi försöker få det här till en tradition, det ska bli en tradition, men man måste bli känd. Det är en konkurrens med alla julmarknader som är både på lördagar och söndagar, alla hantverkare hinner inte med. Men vi saknar lite fler lokala hantverkare. Lions själva bjuder idag på glögg och pepparkakor och klockan ett kommer tomten. Klockan 16.00 ska vi även presentera lucian utanför Handelsbanken, berättar Bengt Göran Karlsson, Lions.
Lions har även ett stort bord med mängder av olika barnsaker, lampor med Nalle Puh, spel, Barbiehus och nallar, som fortfarande ligger oöppnade i sin förpackning. Kurt vid Lions berättar:
– Vi fick det för en summa av en leksaksaffär som gick i konkurs. Man får ge ett valfritt pris, hundra kronor, som det står på vår skylt, räddar tjugoåtta barn. Vi säljer det här till förmån för Världens Barn och vi har redan sålt riktigt bra.
Ann-Sofie Carlsson, ägare av Hägernäs Rökeri är på plats med sin fantastiska fisk som de själva både odlar och röker.
– Vi säljer varmrökt regnbåge, både filé och hel. Vi har även olika röror som är populära, gravlaxröra och röra på rökt fisk. Vi har en gårdsbutik i Hägernäs men så småningom planerar vi att bygga en liten butik även i Torphyttan, berättar Ann-Sofie som har fullt upp, många vill köpa med sig en bit högklassig fisk hem.
Fortsättningsvis tar tomten emot barnens, och säkerligen även de vuxnas, önskelistor fram till klockan 15.
Zillah och Totte kommer och underhåller, något man verkligen inte vill missa!
Och klockan 16.00 presenteras, som sagt, årets lucia.
Det finns även tipspromenad att deltaga i, och skattjakt för den yngre skaran.
Butikerna har öppet fram till klockan 17, marknaden avslutas 16.00.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.