Redan tio minuter innan utsatt tid var matsalen i Ramshyttans skola fylld till bredden med barn, föräldrar, lärare och engagerade bybor som kommit för att debattera skolans framtid med de beslutande politikerna under söndagskvällen.
Det blev en enorm uppslutning till det möte som Ramsbergsborna bjudit in politikerna till, hela 150 personer trängdes tålmodigt i skolans matsal, och utanför fanns ännu fler som inte fick plats inomhus.
Kvällens moderator var L-G Persson, som konstaterade att frågan är större än enbart skolan.
– Det handlar om hela bygden, landsbygden kontra staden i ett större perspektiv, sade han under mötets inledning.
– Vi har jobbat i många år för att behålla byskolorna, men elevantalet börjar bli lågt och det gör oss oroliga. Det handlar om kvalitet över tid, sade Moderaternas Per-Ove Lindqvist.

– Det har varit svårt att rekrytera behörig personal, och även vikarier. Det är till och med svårt att få vikarier till Vedevåg, som bara ligger 15 minuter från Lindesbergs centrum. Vi vill kunna se era barn i ögonen om 10 år och kunna säga att vi gjort allt vi kan för att ge dem den bästa utbildningen vi kunnat, sade Linda Svahn (S) och ordförande i BUN.
– Nedläggningshotet i sig gör ju att det är svårt att rekrytera, det är väl ingen som vill söka sig till en skola som kanske inte kommer att finnas kvar! Det hade varit bättre att vända på det, och säga att vi inte skulle lägga ned skolan, då kanske både lärare och föräldrar hade vågat satsa på skolan. Vi vill ha skolan kvar, sade Vänsterpartiets Ulf Axelsson.

– Trygga barn lär sig bra, och trygg blir man om man blir sedd, inflikade Agneta Nilsdotter (MP).
Efter att politikerna fått 2 minuter vardera att tala om hur deras parti ställer sig i frågan var det dags att låta byborna komma till tals.
– Varför har man inte pratat med barnen om detta ur deras perspektiv? undrade Maria Larsson.
– Barn är väldigt konservativa, och skulle vi fråga dem skulle de så klart svara att de vill gå kvar, svarade Linda Svahn.
– Men enligt Barnkonventionen ska man prata med barnen och inte bara om dem, och från och med 2020 ska den räknas som lag, replikerade Larsson.
– Ja, men den är inte lag ännu, svarade Svahn.

– I september var det val, och i oktober vill man lägga ned skolan. Har man gömt den här frågan, eller varför blev den inte en valfråga? undrade Peter Jilke.
– Vi har helt enkelt inte sett den som en landsbygdsfråga, utan snarare en skolfråga. Vi resonerar som så att landsbygden inte står och faller med skolan, svarade Linda Svahn.
– Är det så att Ramshyttans skola är steg 1 och att sedan Storåskolan blir steg 2? undrade en fundersam åhörare.
– Det finns inga sådana planer i dagsläget, men när skolan i Lindesberg är färdig kanske flera av eleverna väljer att gå där istället, framförallt de duktiga eleverna, svarade Linda Svahn.

– Jag har en vädjan till er om en tidsfrist, att skjuta på beslutet tills vi åtminstone har en regering och vet exakt vilken budget kommunen kommer att ha, sade Fredrik Vessling.
– Ni säger att ni vill kunna se våra barn i ögonen om 10 år, men vi måste se våra barn i ögonen varje dag och förklara att de måste åka skolskjuts 2 timmar om dagen, när ni inte ens kan tvinga vikarier att åka 15 minuter! sade en förälder upprört.

Närvarande politiker under mötet var Agneta Nilsdotter och Inger Griberg (MP), Ulf Axelsson (V), Jonas Kleber (C), Per Söderlund (SD), Linda Svahn (S), Per-Ove Lindqvist (M), Markus Lundin (KD) och Anders Persson (LPO). Både S och M var tydliga med att man även efter mötet vill genomföra nedläggningen, medan KD ställer sig mittemellan för tillfället. Resterande var rörande överens om att skolan ska vara kvar.
Nu väntar Kommunfullmäktige 12 december där frågan ska tas upp.