Antalet hemlösa katter i Sverige är stort, något som den lokalt förankrade föreningen Hemlösa Tassar märker av. Just nu har man 98 katter inskrivna, vilket är rekordmånga, och behovet av jourhem är mycket stort.
– Vi har bara tre jourhem i Lindesberg, och behovet är mycket större än så, berättar föreningens ordförande Melissa Andersson.
Så många som 150 000 katter befaras vara hemlösa i Sverige, något som bland annat föreningen Hemlösa Tassar försöker stävja genom att ta hand om utsatta katter och placera ut dem i nya, kärleksfulla hem. Den från början Karlskogagrundade föreningen, som nu har mycket av sin verksamhet i Lindesberg, tar årligen emot ungefär 250 katter som efter karantän adopteras ut i nya hem. För tillfället har man rekordmånga katter inskrivna, då hela 98 missar letar en ny, trygg familj, och antalet jourhem är alldeles för få.
– Som jourhem tar man hand om en katt tills den har fått ett nytt hem. Föreningen står för mat, veterinärvård och kattsand, medan jourhemmet ger den kärlek och trygghet som behövs. Det blir som en länk mellan oss och det nya hemmet, eftersom de vet vilka behov katten har bland annat, berättar Melissa.
Varför det är så otroligt många katter som behöver komma in i värmen just nu kan Melissa inte ge något definitivt svar på, men hon har några teorier.
– Dels så brukar det i regel öka efter sommaren, jag vill egentligen inte tro att sommarkatter fortfarande existerar men vi ser tyvärr att det finns sådana fall. Men sedan tror jag att behovet kanske alltid har funnits, men att man tidigare har skjutit vilda katter istället för att som nu höra av sig till oss, säger Melissa.
Att föreningens verksamhet gör en viktig skillnad för de fyrbenta individerna märks, bland annat på de smått hisnande 750 000 kronor som de spenderade på veterinärvård, bara under 2020.
– Det är hemskt att det behövdes, men helt fantastiskt att det gick vägen! Vi har fantastiska företag och privatpersoner som sponsrar oss, och det är vi så otroligt tacksamma för, säger Melissa.
Även om behovet av jourhem är stort just nu, så är behovet av jourhem som kan tänka sig att ta emot en lite skyggare katt ännu större menar Melissa.
– De individerna behöver i regel längre tid på sig, och det kräver en hel del tålamod. Men vi finns med som stöd hela vägen, vi är bara ett samtal bort. Som jourhem kan man få ta emot allt ifrån en kattfamilj med mamma och ungar, till en äldre katt eller bara kattungar. Man blir en pusselbit i att katten får det hem som den behöver och det är ett viktigt jobb, säger hon.
Melissa berättar även glädjande nyheter för alla som undrat hur det gick för katten Lee, som hittades på Granngårdens lager i början av året.
– Hon och hennes kompis Tobbe kom till sitt nya hem i april, och de har gjort otroliga framsteg sedan dess. De hamnade verkligen i helt rätt hem, och dessutom tillsammans, det är en väldigt fin kärlekshistoria. Det är jätteroligt med solskenshistorier, men det är fortfarande ett mysterium vart hon kom ifrån, säger Melissa.
Vill du veta om föreningen och vad det innebär att vara jourhem? Läs mer HÄR.