Arbetsmarknadsmässa i Lindesberg Arena och det är så fullt som det kan bli. Utställare och besökare trängs om vartannat och för att ta sig fram får man försöka att hitta en myrgång. Intresset är jättestort och eleverna uppskattar det stora arrangemanget. – Det är jättebra, vi skulle hinna prata med åtta olika, vi har hunnit med tre för att vi pratat så mycket på varje ställe, säger Emma Karlsson som går i åttonde klass på Storåskolan.
Den stora arbetsmarknadsmässan bjuder på ett sjuttiotal utställare och där finns både olika skolor, gymnasieprogram och en mängd olika företag. Tre tjejer som kombinerat både företag och gymnasieprogram, är Isa Jansson, Elin Nilsson och Elin Axelsson. Tjejerna går andra året på ekonomiprogrammet och läser nu kursen ”företagande och entreprenörskap” och kom på idén att sälja vatten med stylade etiketter.
– Vattenflaskorna har profiletiketter, det är främst föreningar och företag som kan trycka sitt eget vatten. Vi har även vår egen logga. Det är kolsyrat och med smakerna hallon, citron och naturell, berättar Isa.
För att gå ekonomi är tjejerna överens om att man behöver vara både ambitiös, engagerad och målmedveten.
– Det är ganska krävande, så man måste ha motivation, säger Elin Axelsson.
Ett av företagen som är med och ställer ut är Fröviföretaget Maxidoor. Maxidoor tillverkar bland annat brand- och säkerhetsdörrar. Produktionsledare Jonas Hirvelä säger:
– Vi är här för att göra ungdomar intresserade och visa att det finns även privata aktörer i kommunen. Vi tar även emot praktikanter, framförallt de som går yrkesförberedande. Vi är alltid på jakt efter unga medarbetare. Ska man jobba i verkstaden så bör man ha gått teknik eller industri, ja, naturtekniska kan också fungera.
Från Kultur- och fritidsnämnden finns Sara Sporre och Airie Tervaniemi, som driver projektet ”Ungdomssatsningen”, som riktar sig till ungdomar mellan tretton och arton år, framförallt tjejer prioriteras.
– Vi fick i uppdrag av politikerna att satsa extra på ungdomarna. Vi har en lokal i källaren på stora biblioteket som vi håller på och gör jättefin. Den elfte februari kommer att vi att ha ett stort informationsmöte med alla som vill vara med och arrangera något, kanske en festival eller konstutställning. Vi vill att de ska få mer information så de till exempel vet hur de kan söka pengar. Här har man chansen att vara med och påverka vad man vill göra på fritiden, säger Sara.
Anna Mattsson och Alma Sundh är med i referensgruppen och har varit med och hjälpt till väldigt mycket.
– Det är kul, man träffar så himla mycket nya kompisar, säger Anna, och Alma håller med:
– Det är väldigt bra!
Wiktoria Drohomirecka, Emma Karlsson, Ida Luth Lind och Nina Zlatkovic går i åttonde klass på Storåskolan. Trots att de har ett år kvar till gymnasievalet har de redan börjat grubbla noggrant på vad och hur de ska välja. Så den informationen de får möjlighet att hämta från arbetsmarknadsmässan är mycket uppskattad.
– Det är kul, jag vill gå allting, säger Emma och Nina fortsätter:
– Kanske inte allt, men det finns mycket saker som är kul, så jag kan inte bestämma mig.
Wiktoria däremot är säker, hon berättar att hon redan bestämt sig för bygg, och Ida har planer på estet, vilket kompisarna intygar:
– Hon är helt amazing på att sjunga, säger Emma och fortsätter: Det är jättebra, vi skulle hinna prata med åtta olika, vi har hunnit med tre för att vi pratat så mycket på varje ställe!
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.