Idag är det Världsbokdagen, och vad passar då inte bättre än att fira den på biblioteket? Där har det under hela dagen varit full aktivitet, både för barn, såsom sagoboksläsning, och för den något äldre generationen. Klockan 13 var det dags att toppa det hela med poesiläsning på både svenska och arabiska.
Världsbokdagen är ett någorlunda nytt påfund, då det instiftades år 1995 av Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Också på Lindesbergs stadsbibliotek uppmärksammades idag Världsbokdagen.
– Man firar världsbokdagen över hela världen, i alla fall där det finns ett bibliotek, berättar Elisabet Järlstam, utbildare vid Masugnen.
På biblioteket hade man valt att ha temat ”Möten”. Och ett möte blev det verkligen när Arne Johnsson och Yaman Hesme på scenen turades om att läsa poesi, Arne på svenska och Yaman på arabiska. Det är ett samarbete mellan SFI, Masugnen och biblioteket.
– Våra elever på SFI har skrivit dikter och berättelser till idag, säger Elisabet, som är här tillsammans med kollegorna Satu Droudi och Eleonor Westin.
Yaman intygar att han inte är det minsta nervös.
– Yaman är en klippa, konstaterar Elisabet glatt.

Diktsamling. Foto: Ida Lindkvist
Berättelserna som eleverna har skrivit har alla rubriken ”Ett möte jag aldrig glömmer”. Elevernas texter har samlats i ett häfte som de villigt delar med sig av, de ligger nu framme för allmän åskådning på borden. Det handlar om alltifrån en specifik resa som någon drömt om att få göra, medan någon annan skriver om mötet med sin son för allra första gången. Men flera av mötena verkar sorgligt nog handla om att familjen just nu inte är tillsammans och den saknaden som det medför. Avci Davut har skrivit om när han träffade sin flickvän för första gången, och Amenah Sarhan följer samma tema som Davut.
– Jag skriver om när jag träffade min man efter ett år, jag var i Egypten och han i Sverige. Det var jättejobbigt, säger Amenah och lägger armen om sonen Omars axlar.

Omar och Amenah. Foto: Ida Lindkvist
De framställda stolarna är snart upptagna och man får skynda sig att plocka fram ännu fler. De som brukar vara med vid Språkcaféet som anordnas på onsdagar, är också samlade här för att lyssna. Det är både barn och vuxna i den stora publiken. Värmen från alla människor runt borden resulterar i att fönstren står på vid gavel och gapar. Åhörarna förser sig med fika och inväntar poesistarten. Elevernas dikter hänger också uppe och de handlar om våren, en del har prytt sina diktpapper med fotografier. Arne och Yaman kliver upp på scenen och börjar läsa, först på svenska, sedan på arabiska. Man lyssnar noga och efter en timme applåderar publiken avslutningsvis.
– Det var en stor glädje att göra detta och en stor glädje att så många dök upp, säger Arne till sist.

Yaman och Arne läser. Foto: Ida Lindkvist
Efteråt fortsätter man att fika och umgås. Amenah och Davut har suttit med och lyssnat hela tiden, och de är väldigt nöjda med framställningen.
– Det var bra, tycker Amenah och Davut tillägger:
– Mycket bra, och mycket trevligt!
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.