Idag är det Världsbokdagen, och vad passar då inte bättre än att fira den på biblioteket? Där har det under hela dagen varit full aktivitet, både för barn, såsom sagoboksläsning, och för den något äldre generationen. Klockan 13 var det dags att toppa det hela med poesiläsning på både svenska och arabiska.
Världsbokdagen är ett någorlunda nytt påfund, då det instiftades år 1995 av Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Också på Lindesbergs stadsbibliotek uppmärksammades idag Världsbokdagen.
– Man firar världsbokdagen över hela världen, i alla fall där det finns ett bibliotek, berättar Elisabet Järlstam, utbildare vid Masugnen.
På biblioteket hade man valt att ha temat ”Möten”. Och ett möte blev det verkligen när Arne Johnsson och Yaman Hesme på scenen turades om att läsa poesi, Arne på svenska och Yaman på arabiska. Det är ett samarbete mellan SFI, Masugnen och biblioteket.
– Våra elever på SFI har skrivit dikter och berättelser till idag, säger Elisabet, som är här tillsammans med kollegorna Satu Droudi och Eleonor Westin.
Yaman intygar att han inte är det minsta nervös.
– Yaman är en klippa, konstaterar Elisabet glatt.

Diktsamling. Foto: Ida Lindkvist
Berättelserna som eleverna har skrivit har alla rubriken ”Ett möte jag aldrig glömmer”. Elevernas texter har samlats i ett häfte som de villigt delar med sig av, de ligger nu framme för allmän åskådning på borden. Det handlar om alltifrån en specifik resa som någon drömt om att få göra, medan någon annan skriver om mötet med sin son för allra första gången. Men flera av mötena verkar sorgligt nog handla om att familjen just nu inte är tillsammans och den saknaden som det medför. Avci Davut har skrivit om när han träffade sin flickvän för första gången, och Amenah Sarhan följer samma tema som Davut.
– Jag skriver om när jag träffade min man efter ett år, jag var i Egypten och han i Sverige. Det var jättejobbigt, säger Amenah och lägger armen om sonen Omars axlar.

Omar och Amenah. Foto: Ida Lindkvist
De framställda stolarna är snart upptagna och man får skynda sig att plocka fram ännu fler. De som brukar vara med vid Språkcaféet som anordnas på onsdagar, är också samlade här för att lyssna. Det är både barn och vuxna i den stora publiken. Värmen från alla människor runt borden resulterar i att fönstren står på vid gavel och gapar. Åhörarna förser sig med fika och inväntar poesistarten. Elevernas dikter hänger också uppe och de handlar om våren, en del har prytt sina diktpapper med fotografier. Arne och Yaman kliver upp på scenen och börjar läsa, först på svenska, sedan på arabiska. Man lyssnar noga och efter en timme applåderar publiken avslutningsvis.
– Det var en stor glädje att göra detta och en stor glädje att så många dök upp, säger Arne till sist.

Yaman och Arne läser. Foto: Ida Lindkvist
Efteråt fortsätter man att fika och umgås. Amenah och Davut har suttit med och lyssnat hela tiden, och de är väldigt nöjda med framställningen.
– Det var bra, tycker Amenah och Davut tillägger:
– Mycket bra, och mycket trevligt!
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.