Idag är det Världsbokdagen, och vad passar då inte bättre än att fira den på biblioteket? Där har det under hela dagen varit full aktivitet, både för barn, såsom sagoboksläsning, och för den något äldre generationen. Klockan 13 var det dags att toppa det hela med poesiläsning på både svenska och arabiska.
Världsbokdagen är ett någorlunda nytt påfund, då det instiftades år 1995 av Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Också på Lindesbergs stadsbibliotek uppmärksammades idag Världsbokdagen.
– Man firar världsbokdagen över hela världen, i alla fall där det finns ett bibliotek, berättar Elisabet Järlstam, utbildare vid Masugnen.
På biblioteket hade man valt att ha temat ”Möten”. Och ett möte blev det verkligen när Arne Johnsson och Yaman Hesme på scenen turades om att läsa poesi, Arne på svenska och Yaman på arabiska. Det är ett samarbete mellan SFI, Masugnen och biblioteket.
– Våra elever på SFI har skrivit dikter och berättelser till idag, säger Elisabet, som är här tillsammans med kollegorna Satu Droudi och Eleonor Westin.
Yaman intygar att han inte är det minsta nervös.
– Yaman är en klippa, konstaterar Elisabet glatt.

Diktsamling. Foto: Ida Lindkvist
Berättelserna som eleverna har skrivit har alla rubriken ”Ett möte jag aldrig glömmer”. Elevernas texter har samlats i ett häfte som de villigt delar med sig av, de ligger nu framme för allmän åskådning på borden. Det handlar om alltifrån en specifik resa som någon drömt om att få göra, medan någon annan skriver om mötet med sin son för allra första gången. Men flera av mötena verkar sorgligt nog handla om att familjen just nu inte är tillsammans och den saknaden som det medför. Avci Davut har skrivit om när han träffade sin flickvän för första gången, och Amenah Sarhan följer samma tema som Davut.
– Jag skriver om när jag träffade min man efter ett år, jag var i Egypten och han i Sverige. Det var jättejobbigt, säger Amenah och lägger armen om sonen Omars axlar.

Omar och Amenah. Foto: Ida Lindkvist
De framställda stolarna är snart upptagna och man får skynda sig att plocka fram ännu fler. De som brukar vara med vid Språkcaféet som anordnas på onsdagar, är också samlade här för att lyssna. Det är både barn och vuxna i den stora publiken. Värmen från alla människor runt borden resulterar i att fönstren står på vid gavel och gapar. Åhörarna förser sig med fika och inväntar poesistarten. Elevernas dikter hänger också uppe och de handlar om våren, en del har prytt sina diktpapper med fotografier. Arne och Yaman kliver upp på scenen och börjar läsa, först på svenska, sedan på arabiska. Man lyssnar noga och efter en timme applåderar publiken avslutningsvis.
– Det var en stor glädje att göra detta och en stor glädje att så många dök upp, säger Arne till sist.

Yaman och Arne läser. Foto: Ida Lindkvist
Efteråt fortsätter man att fika och umgås. Amenah och Davut har suttit med och lyssnat hela tiden, och de är väldigt nöjda med framställningen.
– Det var bra, tycker Amenah och Davut tillägger:
– Mycket bra, och mycket trevligt!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.