För att hedra minnet av statsministern Olof Palme, som för 30 år sedan sköts till döds på väg hem efter ett biobesök, samlades man idag i Flugparken för att lyssna till ett tal av kommunfullmäktiges ordförande i Örebro, Agneta Blom, och sedan med varsin brinnande fackla i handen ge sig ut på ett fackeltåg.
Idag är det 30 år sedan som statsministern Olof Palme sköts till döds på öppen gata när han var på väg hem från biografen tillsammans med sin fru Lisbet Palme. Hela veckan har det pratats om Palme och Palme-mordet på olika sociala medier och diskussionerna och berättelserna har varit många. Mordet på Palme är än idag olöst och har engagerat och berört många. Och fortfarande kan tips om händelsen med jämna mellanrum rulla in, men om det någonsin kommer
att bli ett avslutat fall, och ge ett svar till alla som undrar, återstår att se. Men för att hedra minnet av statsministern här i Lindesberg arrangerade man under kvällen ett fackeltåg. Inledningsvis höll Agneta Blom, kommunfullmäktiges ordförande i Örebro, samt universitetslärare och tills nyligen regeringens samordnare mot idrottsvåldet, ett tal för den grupp människor som slutit upp i Flugparken.
– Nästan alla vi som är lite äldre kan berätta om den här natten eller morgonen efter att Palme blivit mördad. Vad vi gjorde och vem det var som ringde eller vem som tog in morgontidningen med de svarta rubrikerna. Sådana här traumatiska händelser etsar sig fast, säger Agneta Blom samtidigt som facklornas brinnande eld lyser upp runtomkring.
– Själv blev jag väckt av en ytlig bekant som ringde strax efter att nyheten blivit känd. Trots att det lät så orimligt så trodde jag honom ändå direkt, berättar Agneta och återger vidare tal som Olof Palme, den älskade och såväl hatade statsministern, en gång i tiden höll inför många, många människor.
Bakom kvällens fackeltåg och dess arrangemang står Socialdemokraterna, SSU, Vänsterpartiet och ABF samt
fackförbunden de tre fackförbunden LO, IF Metall och Kommunal. Förutom att hedra själva minnet av Olof Palme vill man också lägga fokus på det han stod för: frihetsrörelser och demokratiarbete, och samtidigt hylla den frihetskampen och budskapet om alla människors lika värde, och kampen och avståndstagandet mot främlingsfientlighet.
– Palme fördömde våld och förtryck, konstaterar Agneta.
Agneta avslutar sitt tal, applåder följer och stämningen är allvarsam. Mörkret har lagt sig över Lindesberg och med facklor i händerna ställer man enligt instruktioner upp sig för att tåga fram i fackeltåg längs med Lindesbergs gator. Bengt Storbacka (S) tillsammans med Daniel Andersson (S) tar täten som fanbärare, tätt följt av de som bestämt sig för att delta och sluta upp.
– Vi blev fler än 20, ler Storbacka (S) och kastar en snabb blick över axeln på de efterföljande dryga 60 personerna; både tonåringar och äldre och alla däremellan finns representerade i ledet, för att tillsammans den här kvällen minnas Palme.