På måndagen kallades media till en pressträff av kommundirektör Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Detta med anledning av coronaläget och för att delge allmänheten hur man arbetar för att hantera situationen som råder.
– Prioritering just nu, är att se till att förskola och fritids hålls öppna. Sedan måste vi säkerställa att vi har personal till äldre och inom hemtjänsten, berättar Irja Gustavsson.
Sedan Coronaviruset fått fäste i landet och spridningen är ett faktum, har en rad åtgärder vidtagits av regeringen och Folkhälsomyndigheten för att bromsa smittspridningen. Hur ser det då ut på kommunnivå i Lindesberg? Ja, under måndagen gav kommundirektören och KS-ordföranden en bild av deras idag högst ovanliga vardag, vad man gjort hittills och vad som görs just nu.
– Läget är naturligtvis ansträngt vi jobbar hårt, alla gör ett fantastiskt jobb och vill hjälpa till, berättar kommundirektör Henrik Arenvang, och fortsätter:
– Vad vi vet just nu så finns det ingen rapport angående antalet smittade av Coronaviruset i Lindesbergs kommun, det är sjukhussekretess kring det hela, men i länet är det 90 konstaterade fall. Inom socialförvaltningen och hemtjänsten har vi just nu hög sjukfrånvaro, vissa skolor är också utsatta. Överlag så är det en pressad situation, men det är inte så att vi står utan personal. Nästan alla verksamheter är igång, dock har vi stängt familjecentralen på grund av smittorisken.
Just nu är högsta prioritet att kunna hålla förskola och fritids öppna. Detta för att kunna säkerställa att personal finns inom bland annat äldrevården, och inom hemtjänsten.
– Näringslivet har det tufft nu, och det viktigaste vi kan hjälpa företagen med just nu, är att se till så grundskola och förskola och fritidshem håller öppet, det är vårt grunduppdrag. Sedan har vi på statens rekommendationer låtit gymnasieelever gå över till distans och fjärrundervisning, det handlar om att gymnasieelever reser väldigt mycket, och det har fungerat mycket bra, berättar Henrik Arenvang.
Med anledning av effekterna på näringslivet så börjar man även att se över möjligheterna för de som tillfälligt kan tänka sig att byta arbetsplats.
– Vi har inte beordrat någon att gå från ett yrke till ett annat, men snart kommer vi uppmana, och ser gärna att frivilliga vill hjälpa till inom andra områden. Vi ser att exempelvis elevassistenter, eller vissa delar inom måltidsorganisationen skulle kunna hjälpa till inom förskola, fritids och äldreomsorg, det är nästa steg. Det finns de redan nu som har bytt arbetsområde men frivilligt självklart, berättar Henrik Arenvang.
– I och med att Meritor har varslat, så förbereder vi tillsammans med Masugnen för att kunna låna tillbaks våra undersköterskor som tidigare gick till Meritor när de utökade sin verksamhet, tillägger Irja Gustavsson.
Att få demokratin att fungera i nuvarande läge är väldigt viktigt konstaterar Irja, och berättar:
– Skulle det bli riktigt allvarligt så har vi en krisledningsnämnd där jag själv sitter med, som kan träda in och ta över ansvar från alla nämnder och förvaltningar. Jag har ännu inte bedömt att vi är i det läget ännu, men jag har håller nämnden informerad om allt som pågår.
Vi har gjort vissa justeringar i politiken för tillfället, bland annat så tar vi bara upp de allra viktigaste frågorna just nu, sedan är det endast ordinarie ledamöter i nämnderna, berättar Irja och fortsätter:
– Frågan finns hos fullmäktige att se över våra riktlinjer för att kunna sänka antalet deltagare i fullmäktige. Vi är 45 där i dagsläget och med tanke på att det är satt en gräns till 50 personer samtidigt i en lokal, så kan det behövas en ändring. Eftersom deltagandet ska vara fysiskt, så fungerar det inte med Skype eller liknande.
Prognoserna för kommunen just nu är väldigt osäkra, men att skatteintäkterna sjunker kan man konstatera berättar Irja.
– Det kommer bli stora ekonomiska konsekvenser för vår kommun och där har vi en ekonomiavdelning som har gett oss prognoser på att skatteintäkterna kommer sjunka. De 12 miljoner extra som vi fick tidigare kan vi inte ens planera för, då vi inte vet konsekvenserna av vad som händer och sker just nu. Budgeten kommer vi senarelägga till hösten istället, det finns ingen anledning att göra den nu. Vi satt redan på ett svårt läge med effektiviseringar som ska göras, och så kommer det här, vi vet inte hur det kommer slå. Vi vet inte heller vilka företag som kommer klara sig. Det vi kan göra för företagen är att stötta på alla sätt vi kan som att exempelvis låta uteserveringar öppna tidigare.
Irja betonade också vikten av att alla hjälps åt tillsammans att följa Folkhälsomyndighetens order.
Ett mantra som finns uppskrivet på ett blädderblock i kommunhuset lyder:
* Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer
* Sträva efter största möjliga normalitet
* Var rädd om dig själv och andra