Med en stor portion av skaparglädje har sex elever från årskurs fem på Storåskolan arbetat intensivt sedan augusti med att förbereda sig inför regiontävlingen i FIRST LEGO League Challenge, som gick av stapeln i lördags. Efter en omfattande tävlingsdag bestående av flera delmoment stod det slutligen klart att man lyckats knipa en hedersvärd elfte plats i sin allra första legotävling.
– Vi är så otroligt stolta över våra elever som arbetade riktigt hårt, säger Nicola Hedlund, lärare på Storåskolan.
FIRST LEGO League challenge är en global kunskaps- och teknologisk tävling för barn och unga i åldern 10 till 16 år med målet att på ett roligt sätt ge ökade kunskaper i ämnen så som vetenskap, teknologi, teknik och matematik. Under helgens regiontävling i Falun gjorde 16 lag upp om en vinstsumma på 60.000 kronor och en åtråvärd plats i den skandinaviska finalen i Norge. Bland de tävlande debuterade i år Storåskolan, som för första gången ställde upp med laget ”Tech Titans” bestående av sex entusiastiska elever från årskurs fem.
– Vi är så otroligt stolta över våra elever som arbetade riktigt hårt, sedan var de också väldigt väluppfostrade och agerade positivt mot de andra lagen, säger Nicola Hedlund, lärare på Storåskolan.
Sedan augusti har gruppen arbetat intensivt med med uppdraget som bland annat inneburit att designa, skapa och koda en robot i LEGO som skulle kunna utföra olika uppgifter. Eleverna förklarar att det krävs olika kodningar till varje uppgift som ska utföras, en minst sagt utmanande uppgift.
– Sedan måste man även vara väldigt noggrann när det kommer till vart man ställer upp roboten så att det blir rätt. Annars kan den gå för långt eller för kort, förklarar eleven Shirleen Ondayo.
På en speciell matta skulle lagets robot ”Spike” sedan utföra olika uppdrag vid flera installationer, så som att dra, lyfta eller bära något. Under två och en halv minut gällde det att klara av så många uppdrag som möjligt för att samla poäng. Enligt eleverna själva gick dock deras robot lite för långsamt, något som man dragit lärdom av inför nästa års tävling.
– Inför nästa gång tycker jag att vi kan öka hastigheten på roboten, konstaterar Shirleen och de andra eleverna nickar instämmande.
– Vi hade inte behövt tänka så mycket på de röda poängprickarna heller, det gjorde inte de andra som var med, tillägger eleven Axel Luth Mossberg.
Utöver robottävlingen skulle laget även hålla en fem minuter lång presentation över hur man arbetat kring hela robotprocessen samt ytterligare en valfri presentation om något som folk vill veta mer om.
– I vårt fall så valde vi att berätta lite mer om handboll, vi hade förberett en text på 3000 ord som vi framförde tillsammans, berättar Shirleen.
Inte nog med att gruppen redan innan var rejält nervösa inför presentationerna, man råkade dessutom på problem under resan som ökade på pulsen rejält.
– Tåget blev två timmar försenat, så de fick skjuta upp vår presentation till sist av alla, till och med efter att domarna pratat, men det gick bra ändå, berättar eleverna i mun på varandra.
Nu är gruppen många erfarenheter rikare och ivriga på att ställa upp igen i nästa års tävling.
– Många av de andra lagen har varit med flera år tidigare och hade bättre koll än oss på vad som skulle göras, men vi kommer absolut att ställa upp igen. Men vi kanske inte tar tåget, avslutar Nicola Hedlund med glimten i ögat.