Enligt en ny rapport från Skolinspektionen framkommer det att Storåskolans undervisning i matematik och teknik har brister. Bland annat bedömer man att att digitala verktyg inte används i undervisningen på ett sätt som främjar kunskapsutvecklingen.
Skolinspektionen besökte Storåskolan den 15 maj 2019 i syfte att granska användningen av digitala verktyg i undervisningen i ämnena matematik och teknik i årskurserna 7-9. Under kvalitetsgranskningen tog Skolinspektionen del av dokumentation från skolan och huvudmannen, genomförde intervjuer med elever från årskurs 9, med fyra lärare i matematik och teknik samt med skolans rektor.
När myndigheten under förra veckan publicerade sin rapport framkom det att Storåskolans undervisning i matematik och teknik hade brister.
”Granskningen visar att eleverna förutom miniräknaren, inte i tillräcklig utsträckning använder digitala verktyg i matematik. De enstaka exempel som framkommer i intervjuerna med eleverna och lärarna är att eleverna ibland tittar på film för genomgångar och vid något tillfälle digitalt arbetat med geometri, ekvationer och multiplikationstabellerna.”
I granskningen uppger skolans rektor att lärarna har olika kunskaper kring digitala verktyg. ”Vissa lärare har kommit längre, andra lärare har ett motstånd mot att använda digitala verktyg. Lärarna har även olika åsikter kring hur digitala verktyg ska användas enligt rektorn.”
Skolinspektionen bedömer att rektorn inte i tillräcklig utsträckning leder och ger lärarna förutsättningar att utveckla elevernas lärande och digitala kompetens i undervisningen i matematik och teknik.
Senast den 13 mars 2020 ska Lindesbergs kommun redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de identifierade utvecklingsområdena.