– Det ska bli jättespännande att få jobba med att hjälpa människor och på riktigt också få använda mina juridiska kunskaper!Det är fjärde arbetsdagen och Susanne Karlsson (C) har klarat av sitt första sammanträde som ordförande i socialnämnden.
Valresultatet var klart i september, S och C överens om ett gemensamt majoritetsstyre i höstas. Den senaste veckan har de nya makthavarna satt igång sitt arbete. Centerpartisten Susanne Karlsson – med en anställning som gymnasielärare i samhällskunskap, geografi och juridik på Lindeskolan – ska nu ägna de närmaste fyra åren åt politiken på heltid. Som ordförande i den tunga socialnämnden och som kommunalråd.
– Jag har inte hunnit hänga upp allt som jag vill ha här. Den här ska snart få sällskap av en traktor. Jag är ju centerpartist, säger hon och visar upp en röd liten Arla-ko på en av bokhyllorna. Hon ursäktar sig också för att det är så mörkt i rummet. En lampa måste ordnas för bättre belysning. Namnskylten vid dörren har ännu inte kommit upp.
Dag fyra präglas också av telefonsamtal till tjänsterummets tidigare innehavare, socialdemokraten Irja Gustavsson, som nu klivit upp som kommunstyrelsens ordförande. Det tar litet tid innan de nya anknytningarna har satt sig bland politiska kollegor och tjänstemännen. Tillsammans med Irja Gustavsson och Linda Svahn(S) är Susanne Karlsson den topptrio som ska styra kommunen:
– Jag har i stort stöd av dem och deras erfarenheter, säger hon. Det här är en verksamhet som ofta berör enskilda, där det kan vara fråga om tuffa beslut som innebär ingrepp i personers liv. Även om vi följer lagen och fattar rätt beslut, så kanske inte den som är berörd uppfattar det så. Så finns det också gråzoner där man kanske går hem och funderar om man fattat rätt beslut. Men jag är trygg med att vi fattar rätt beslut med det stöd jag har av tjänstemännen.
Beslut i enskilda ärenden tas oftast i socialnämndens arbetsutskott, där Susanne Karlsson har sällskap av flera andra politiker, några av dem med lång erfarenhet av sociala frågor.Susanne Karlsson har en lång politisk erfarenhet, men det är först nu – när de fyra barnen är vuxna – som hon kan ägna sig mer åt politiken. Liksom den övriga socialnämnden ska hon redan under januari gå en utbildning om verksamheten och de lagar som styr den.
Årets första konstituerande sammanträde i socialnämnden hanterade i stort sett bara formella ärenden och val av arbetsutskott och representanter i t ex kommunala pensionärsrådet. De enda ärendena som direkt berörde ”fotfolket” var ett medborgarförslag om halkskydd till pensionärer. Om alla över 65 år skulle få det gratis av kommunen skulle det kosta över en halv miljon. Nämnden beslutade låta tjänstemännen utreda frågan. Så fastställde nämnden taxorna för 2015 – mycket små ändringar.
Det tycks som det är en ”grå, förvaltande” verksamhet som Susanne Karlsson ska leda. Men det finns saker som politikern Susanne Karlsson vill driva. Redan nästa vecka träffar hon pensionärerna i PRO för att tala om trygghet.
– Jag vill ha en dialog med olika grupper. En fråga som jag tycker är viktig är att öka kunskapen när det gäller HBTQ-frågor. Hur personer med olika sexuell identitet bemöts, säger hon. Jag tycker också det ska byggas ett nytt äldreboende som kan stå klart senast 2020. Stödet till anhörigvårdare ska öka och då handlar det inte alltid om mer pengar utan också hur man organiserar stödet.
Socialförvaltningen skriver i årsbokslut att demensvården är hårt ansträngd och behöver ta in extrapersonal och Susanne Karlsson säger att det vore bra om all personal ( ” det kommer ju nya” ) får demensutbildning, något som Centerpartiet också hade med i sitt valprogram.
Så ringer det igen i telefonen. Pensionärsorganisationen SPF är på väg och ska överlämna en blomma för att Lindesbergs kommun, som första kommun i Örebro-distriktet, har beslutat avskaffa ordet ”brukare”, när man talar/skriver om de personer, de enskilda som man hjälper eller har att göra med. Det beslutet togs av den förra socialnämnden på sitt sista sammanträde i december.
– Det är inte OK att använda det här ordet. Vi talar ju om människor, enskilda individer. Inom Centerpartiet har vi krävt att utrota ordet brukare, säger Susanne Karlsson.