Knappt hälften så många ungdomar som i fjol har valt att söka sommarjobb hos Lindesbergs kommun när lite drygt en vecka återstår av ansökningstiden. Detta trots att Lindesbergs kommun faktiskt erbjuder våra ungdomar bättre betalt än våra närmsta grannkommuner.-Vi har inte fått in så många ansökningar som förväntat, men det kanske lossnar nu under sista veckan, säger arbetskonsulent Anette Axelsson på Masugnen.
Ja, så kallat feriearbete – eller sommarjobb – verkar alltså inte lika hett eftertraktat i Lindesberg jämfört med tidigare år. Till dags datum har bara cirka 200 unga sökt en plats hos kommunen. Ifjol var siffran närmare 500.
-Jag vet inte riktigt varför det är så svalt intresse i år. Sommarjobb är ju en väldigt bra chans att tjäna pengar och samtidigt få erfarenhet av arbetslivet och ansvarstagande. Dessutom kan man ju få viktiga kontakter för framtiden, poängterar Anette Axelsson.
Anette tror dock att siffran kommer att stiga under sista veckan.
-Det kommer cirka 10 anmälningar per dag och jag skulle inte bli förvånad om många väntar in i det sista med att skicka in ansökningsblanketten till oss.
Lindesbergs kommun har i år en budget för feriearbete som ger totalt 150 platser. Varje feriearbetare får arbeta sex timmar per dag under totalt fyra veckor. Ersättningen för detta är 56 kr i timmen.
Jämfört med t ex Nora och Ljusnarsberg, får Lindesbergs feriearbetare betydligt bättre betalt. I Nora betalas 50 kr i timmen men där får sommarjobbarna nöja sig med en tvåveckorsperiod, alltså hälften så lång period som i Lindesberg. Ljusnarsberg har visserligen lika lång arbetsperiod åt sina ungdomar som Lindesberg, men där betalar man å andra sidan hela 11 kr mindre i timmen jämfört med Linde – alltså 45 kr/tim.
Fotnot: Sommarjobben erbjuds endast ungdomar i årskurs 9 samt förstaårselever på gymnasiet. Sista anmälningsdag är torsdag 9 april.
Här kan Du söka sommarjobb hos Lindesbergs kommun
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.