Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, svarar nu på en rad debattartiklar som har publicerats den senaste tiden.
Lindemarken: Lions uppvaktade mig för en tid sedan och ville att kommunen skulle ge 80 000:- för att klara Lindemarken då de hade svårt att ordna för tivolit. Kommunen får inte gynna enskilda näringsidkare som t ex marknadsförsäljare. Polisen, Skolförvaltningen och de social myndigheterna vill absolut inte ha ett tivoli med all fylla och droghandel, sexuella trakasserier och Lindeskolans ledning vill inte ha det på sitt skolområde, vilket är begripligt. Vi erbjöd parkeringsplatsen vid Ica för ett minitivoli för de minsta samt en crowdfunding för att täcka de 80 000:-. Några företagare sa ja direkt. Dessutom står kommunen för bajamajorna och hjälper till med elen. Lions nappade inte men hittade annan lösning. Så det stämmer inte att kommunen inte vill hjälpa till. Det kan bli riktigt bra!
Loppholmsbadet: Alla är överens om att ha ett bad där. När vattenkvaliteten kan garanteras genom att vi tar hand om tungmetaller från dagvattnet, så blir det möjligt. Då får vi en bra vattencirkulation på platsen. Bra att göra rätt sak i rätt ordning. Ge er till tåls – det finns massor av både kommunala och föreningsdrivna bad i vår kommun! Örebro avundas oss.
Äldreomsorgen: Tillsammans med 283 av 290 kommuner i Sverige delar vi utmaningarna med utbildade undersköterskor, bättre arbetsmiljö och löner enligt IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Lex Sarahanmälningarna drivs av våra chefer för att alla brister ska upp i ljuset. IVO granskar våra anmälningar och beskriver åtgärder som görs. Det är ett direkt lärande mellan nämnden, förvaltningen, personal och IVO. Ett (21 punkter) åtgärdsprogram upprättades 2021. Det är bra. När jag ser allt det arbete som görs så har vi en bra omsorg som hela tiden kan förbättras. Rutiner och bemanning förstärks kontinuerligt som ett resultat av det. Vi vill ha mer Lex Sarah så att allt rapporteras och brister kan förebyggas. Vi mörkar inte – tvärtom!
Den största utmaningen för omsorgen i Sverige är att rekrytera personal. Flera åtgärder görs i vår kommun. Vi tillför i år och nästa år ca 40 miljoner kronor. Det dubbla kommer att krävas inom de närmaste åren. Hemtjänsten får ytterligare 5 miljoner för bemanning. Vårdpersonalen gör ett fantastiskt arbete och varje brist ska rapporteras. Men att döma ut, skrämmas och skapa en felaktig bild av omsorgen hjälper ingen. Låt mig vara tydlig, alla brister ska upp så de kan åtgärdas och det är det arbete som sker. Därför litar jag på vår personal!
Vi ska ha bästa äldrevården. Vi vill inrätta en funktion/en Äldreombudsman. Vi lägger dessutom 2,5 miljoner redan i höst för språkombud så personal lär sig mer svenska för att minska risker runt delegeringar, rapportering mellan arbetspass, journalanteckningar mm. Vi förstärker fortbildning och vi behöver än mer se över arbetsmiljö, löneutveckling mm. Jag har initierat att vi i länet inte konkurrerar om sjuksköterskor utan samverkar. Om vi vinner valet ska vi ha ett nationellt äldreupprop för att tillsammans möta den demografiska utmaningen.
Kan man lita på en Socialdemokrat, frågades i en artikel?
– Ja, vi anpassar oss till nya situationer och i frågan om mobiltelefoner i skolan lyssnar vi hellre på de som kan frågorna. Dessutom får inte en Kommunstyrelseordförande bestämma dagordningen för en nämndordförande.
Vi Socialdemokrater blir aldrig färdiga. Samhällsbygge pågår samtidigt som valarbetet. Andra följer Lindesbergs gröna industriomställning. Vi lobbar ihop med exportindustri för utveckling av Rv 50 och omlastning till tåg. Nya bostadsområden planeras. Det händer mycket i Lindesbergs kommun och vi vill bygga den hållbara kommunen, ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Vi bygger för framtiden – lita på det!
Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande (S)