Under flera årtionden ansågs Lars-Inge Svartenbrandt vara Sveriges farligaste brottsling. Genom åren har han varit inblandad i en mängd uppmärksammade brott och rymningar, där den ena faktiskt fick sitt slut i Lindesberg. Detta och mycket mer avhandlas i C Mores nya dokumentärserie i tre delar, som delvis är filmad av en Lindesbergare.
”Svartenbrandt – Sveriges farligaste brottsling” är namnet på dokumentärserien som just nu finns att streama på C More, där vi får följa Lars-Inge Svartenbrandts liv genom årtionden av kriminalitet, fängelsevistelser och kärlek. En av männen bakom filmen, och bakom kameran, är Fredrik Stenfelt från Lindesberg.
– Första gången jag kom i kontakt med honom var hösten 2015, då Jocke Törnvall som drev iLinde hörde av sig med en förfrågan. Han hade gjort en intervju med Lars, och fått frågan om att göra en dokumentär, men eftersom han inte hann med på egen hand så kom vi överens om att försöka göra det tillsammans, berättar Fredrik.
Första mötet med Lars Carlander, som han hette vid den här tidpunkten, skedde kort därpå i Kopparberg där Lars och hans fru Anna-Lena bodde.
– Lars tog Anna-Lenas efternamn när de gifte sig, och var fast besluten att sudda ut den där ”stämpeln” han hade på sig, men det gick väl sådär, säger Fredrik med ett skratt och fortsätter:
– När vi träffades första gången var han väldigt proffsig och sansad de första 10 minuterna, men ju mer vi pratade ju mer kom hans riktiga jag fram. Han var väldigt lätt att gilla, mån om alla och när han var lugn var han som en nallebjörn, men jag förstår att man kunde uppfatta honom som lite skrämmande. Han hade ett väldigt yvigt och oberäkneligt sätt, och hans ögon svartnade fort, men Anna-Lena kunde verkligen balansera honom.
Den kommande tiden sågs de ungefär var tredje vecka hemma hos paret i Kopparberg, och utöver det hade Lars och Fredrik tät kontakt per telefon.
– Vi kom varandra väldigt nära och hördes nästan dagligen på telefon. Det kunde vara allt ifrån att han ville diskutera filmen, till att bara dela tankar och idéer, han hade väldigt många sådana. Det var många funderingar på att starta olika typer av företag, att ta upp sin karriär inom stand-up osv, han var ju en fattig pensionär och fick vända på varenda krona. Så det fanns inga nedgrävda skatter någonstans, ler Fredrik.
Den 15 april 2016, omkommer Lars i en lägenhetsbrand som han själv startar hemma i bostaden, och frun Anna-Lena bevittnar hela händelsen.
– Det kom som en chock, jag hade pratat med honom bara dagar innan och jag märkte inga varningsklockor. Han var ju svårt sjuk i cancer och hade väldiga smärtor, men han pratade fortfarande om framtiden och sina planer, berättar Fredrik och fortsätter:
– Vi hade bara kommit ungefär halvvägs i filmandet när han gick bort, och vi hade sparat mycket av det ”bästa” till sist, Lars ville berätta om sina spektakulära rymningar och han pratade även om att bekänna vissa brott.
Av naturliga skäl fick filmandet ett abrupt slut, och tankarna på dokumentären kändes allt mer avlägsna, tills Fredrik kom i kontakt med regissören och filmproducenten Daniell Fridell.
– Jag hade träffat Daniel tidigare hemma hos Lars, när han var där med sitt team för att filma dokumentären om Lars dotter, Jackie. Lars föste liksom ihop mig med Daniel eftersom även han var intresserad av att göra en film om ”Svarten”, och efter hans död träffades vi i Stockholm för att gå igenom mitt material och där föddes den här dokumentären på riktigt, avslutar han.
Fredriks filmade material slogs samman med arkivinslag från diverse nyhetsprogram och intervjuer, dessutom fortsatte Fredrik att filma, nu tillsammans med Daniel, och resultatet blev en dokumentärserie i tre delar som hade premiär 20 november på C More. Under 2019 kommer den även att visas på TV4. I dokumentären visas även ett inslag från just Lindesberg, där Lars-Inge Svartenbrandt greps efter hans flykt från Kumlaanstalten 1972. Gripandet skedde i höjd med den plats där Lidl idag ligger, och blev så pass våldsamt att Svartenbrandt slogs medvetslös under insatsen.