Sverige har mycket att ta igen, visar en rykande färsk strukturrapport som presenteras av SAF (Svenska Arbetsgivareföreningen). Vi har haft en sämre ekonomisk utveckling än flertalet OECD-länder under 1980- och 90-talen och har halkat ned rejält i ”välståndsligan”. Från 4:e till 16:de platsen. Se tabell »
Marknadsförsörjningen – d v s den andel av hushållens inkomster som kommer från privata företag har ökat de senaste åren, men ligger fortfarande under 50 procent för riket som helhet.
Drygt hälften av svenska folkets inkomster kommer således inte från marknaden, utan är skattefinansierade. Detta är ett av Sveriges allvarligaste strukturproblem. En låg marknadsförsörjning motverkar ett bra företags-
klimat samt hämmar dynamik och tillväxt i ekonomin. En långsiktigt god tillväxt kräver att marknadsförsörjningen höjs till i storleksordningen 60 %.
Under 1999 stagnerade marknadsförsörjningen. Denna stagnation är allvarlig, eftersom vi nu ser tydliga tecken på en försämrad konjunktur. Erfarenhetsmässigt sjunker då marknadsinkomsterna, samtidigt som transfereringarna ökar kraftigt.
Allra lägst marknadsförsörjning har Pajala med 23,7 procent, i toppen återfinns Gnosjö med 68,5 procent. Först på 181:e plats finner man Lindesberg med svaga 44,2 procent.
Marknadsförsörjningens storlek och utveckling är ett bra mått på hur företagsamt en bygd är. Ju lägre marknadsförsörjningen är, desto svårare blir det att finansiera den offentliga verksamheten. De kommuner som har mycket låg marknadsförsörjning är i praktiken starkt beroende av skatteunderlag som skapas av andra kommuner. Marknadsförsörjningen är starkt kopplad till företagsklimatet. Ju större andel av hushållens inkomster som kommer från löner i privata företag, desto mindre blir behovet av transfereringar och skattefinansierade löner.
Hög marknadsförsörjning är därför ett mått på kommunens ekonomiska styrka. Att stimulera företagande och nyföretagande genom att skapa ett gott företagsklimat är därför avgörande för att bryta den onda cirkel som många kommuner i Sverige befinner sig i.
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Nästa år firar Ervalla SK 90 år som idrottsförening. Detta tjuvfiras redan i mellandagarna när 28 futsallag, varav flera landslagsspelare, gästar Lindesberg Arena för vad som blir ”länets största futsalcup”. Lördagen den 28:e december kommer futsalmatcherna att avlösa varandra i arenan mellan klockan 10 till 21 för en lång men häftig dag innan nyårsafton.
– Det vankas publikfest kort och gott i mellandagarna, skriver Ervalla SK i ett pressmeddelande.
Under måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden lade Lillemor Bodman (M) fram ett nytt sparförslag för sitt partis räkning. Ett förslag som senare avslöjades innehålla bland annat en punkt om att lägga ned hela Vedevågsskolan. I Vedevåg är nu besvikelsen och frustationen stor, framförallt över nämndens ordförande.
– Att vara politiker är inget som är permanent, det är ett förtroende som man förtjänar, säger Martin Henriksson.
INSÄNDARE/DEBATT: Vill börja med att säga att vi i Landsbygdspartiet oberoende (Lpo) är oerhört missnöjda med hur besluten (eller de beslut som inte fattas) tas i Barn och utbildningsnämnden. Avsaknaden av dialog och samarbete är mycket frustrerande! Man sätter egen prestige framför kommunens bästa. Vi får hela tiden höra att vi i Lpo bara säger nej till allt men vi gör det av en enkel anledning: Många av de beslut som de styrande vill ta är inte det vi vill eller mer rätt, det är inte vad våra väljare vill. Vi förstår inte hur detta kan få fortgå!
INSÄNDARE/DEBATT: Det har gått över 3 veckor sen min debattartikel/insändare publicerades i LindeNytt (19/11). Ingen från kommunen har bemödat sig att besvara mina frågor. Dock är man snabb på att bemöta debattartiklar/insändare skrivna av svenskar. Detta påminner mig om bemötandet jag fått i samband med de antal mail jag skickat till kommunen.
– Jag trodde inte du ville ha svar! har jag fått som svar efter ett antal påminnelser. I artikeln krävde jag svar men det kanske ni missat?
Under måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden lade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) fram ett nytt sparförslag för sitt partis räkning. Det nya förslaget är inte längre att flytta årskurs 4-5 från Vedevågsskolan, utan att istället lägga ned hela skolan. Detta bekräftas av en källa med insyn till LindeNytt.
Tisdag 17 december skall 400 marschaller tändas längs Strandpromenaden i Lindesberg. Bakom traditionen står Lindesbergs Rotaryklubb, som i år låter marschallerna brinna för Ukraina.
Efter många år i Örebro valde Kristoffer Berg att flytta hem till Hafsta och släktgården, den här gången med sin egen familj. Tillsammans med sin fru Elin driver han nu Limnäs Gård som hobbylantbruk, en verksamhet som paret hoppas kunna utveckla vidare.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.