På vissa håll i kommunhuset sitter personal och arbetar i temperaturer man anser är alldeles för låga vid ett stillasitta kontorsarbete. Detta har påtalats för Lindesbergsbostäder – men gensvaret blev… kyligt.-Det här måste vi se över direkt, säger Libos fastighetschef Maria Fossen Lundborg när LindeNytt tar kontakt.
I kommunhuset sitter omkring 100 personer och arbetar. Många av dem har tjänster som innebär att man har ett mycket stillasittande arbete. Det är på dessa avdelningar man uppmätt de lägsta temperaturerna. När LindeNytt ringde runt fick vi besked om att det ligger mellan 17-18 grader varmt i husets östra delar medan motsatt sida har mellan 19-21 grader. Än kallare upplever man det pga att ventilationssystemet skapar vinddrag i rummen.
På Arbetsmiljöverket får personalen bekräftelse. Även om det inte finns någon tydlig gräns i grader räknat, utgår man ändå från att det skall vara som lägst 20 grader varmt för att klimatet sammantaget skall vara godtagbart vid stillasitta arbete i vanlig klädsel. Man måste också ta hänsyn till lufthastighet, uppger Arbetsmiljöverket.
Lindesbergsbostäders fastighetschef, Maria Fossen Lundborg, tycker inte att personalen på kommunkontoret har fått den service man har rätt till. Hon har inte själv varit involverad i ärendet ännu, men påpekar att det kyliga bemötandet man har fått hittills inte är godtagbart.
-Jag skall se till att skicka någon direkt att kolla upp det här, säger hon.
REPLIK: Tack Monika för att du så tydligt i din insändare i din insändare talar om hur du ser på din roll som vice ordförande i Socialnämnden. Att nämnden inte beviljades ansvarsfrihet och att de ska entledigas är enligt dig ”Det bästa som kunde hända för Moderaterna i Socialnämnden”. Det kan inte bli mer tydligt än så.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
I en satsning för att utrota livmoderhalscancer finns ett vaccinationserbjudande till kvinnor födda 1994–1999, där gratis vaccinering mot HPV erbjuds. För att uppnå flockimmunitet krävs att 70 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerar sig – men i Region Örebro län går det för långsamt. Nu går man därför ut med en uppmaning till målgruppen att ta ett stick i armen senast den 30 juni, då projekttiden löper ut.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Under den gångna helgen deltog Frövi Judo i de Nordiska Mästerskapen i danska Brøndby. Tävlingen blev mycket framgångsrik, där man gjorde sin starkaste prestation någonsin på ett nordiskt mästerskap, och kom med hela sex nya mästare.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 12 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet för socialnämnden för verksamhetsåret 2024. Trots en tydlig och allvarlig revisionskritik väljer kommunfullmäktiges ordförande att föreslå ansvarsfrihet – i direkt strid med revisorernas rekommendation. Det är ett beslut som riskerar att urholka förtroendet för det politiska systemet och vårt gemensamma ansvarstagande.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag börjar med att säga att jag blir både besviken och oroad. Besviken blir jag eftersom jag har haft stort förtroende för ert engagemang och kunnande. Jag har sett er som faktakritiska, noggranna och sakliga. Jag har litat på det ni presenterat och den fakta ni visat. Oroad blir jag för att ni i stället för att hjälpa till att lyfta våra kommunala bolag och påvisa nyttan vill göra tvärs emot. Skapa misstänksamhet och misstro.