Just nu gör Länsförsäkringar Bergslagen en storsatsning för att förebygga brist på reflex och med påminnelse om att byta ut reflexen som hunnit passera bästföredatum. Idag stod medarbetare vid Lindesbergs Länsförsäkringar utanför Meritor med mängder av reflexmaterial, redo att delas ut i höstmörkret.
Att reflex är viktigt att komma ihåg nu när mörkret blir alltmer påtagligt och fyller upp större delar av dygnet, det kommer för de allra flesta inte som någon nyhet. Men hur viktigt är det egentligen? Utan reflex är det omöjligt att upptäcka gångaren eller cyklisten innan man är tjugo, trettio meter ifrån. Med reflex hinner man istället uppmärksamma på 125 meters avstånd, vilket är en avsevärd skillnad.
– Man ska ha reflexer för att synas i mörkret, det vi gör när vi står här och delar ut reflexer kallas för mörkeraktivitet, berättar Emma Åkergren som tillsammans med kollegorna står denna tisdagseftermiddag och delar ut olika varianter av reflexer till förbipasserande.
En reflex som ligger och åker kana i fickan tillsammans med mynt och annat som repar den, förkortar livslängden. Att förvara reflexen i värme eller att låta den förbli blöt efter en regnig promenad, bidrar också till försämrad verkan. Men inte nog med att man ska komma ihåg att ta på sig någon form av reflex, och förvara den på rätt sätt, så har de dessutom ett bästföredatum som man får påminna sig om.
– De håller sig i ungefär ett år, så det är viktigt att komma ihåg att byta, säger Nina Persson vid Länsförsäkringar.
Reflexen syns optimalt när man rör på sig, därför fäster man ofta en reflex i snöre och har hängandes längs med sidan. Även då man bär reflexväst kan det vara fördelaktigt att hänga på sig ytterligare någon reflex, eller fästa ett reflexband runt arm eller ben.
– Vi har reflexvästar, cykellysen och reflexband, berättar Frida Lundin som har en tygkasse fullproppad med material. De har med sig fyrahundra reflexer och sammanlagt ska det i Bergslagen delas ut femtusen. De hjälps åt att dela ut till förbipasserande och det är ingen som tackar nej till att synas i mörkret.
Oavsett om du är ung eller gammal så behöver du använda reflexen. Man vet aldrig när olyckan är framme och då är det viktigt att vara så väl förberedd som man möjligen kan vara. Transportstyrelsens statistik visar nämligen att under de senaste fem åren i Örebro län har 51 människor förlorat livet och 309 stycken har skadats svårt. I Sverige når vi en totalsumma på nästan 1500 dödsfall. Nu talar inte statistiken om vem som bar reflex och inte, men enligt Trafikverkets enkätundersökning så meddelar tjugo procent att de väljer att inte bära någon reflex. Detta är något som Länsförsäkringar vill se till att få ändring på:
– Vi står här för vi vill skadeförebygga eventuella olyckor. Vi tänkte att vi når många när vi står här i skiftbytet, vi delar även ut sådant här gratis på kontoret, avslutar Emma Åkergren.
Med anledning av de fruktansvärda händelserna på Campus Risbergska i Örebro igår, tisdag, meddelar Lindesbergs församling att man håller öppet under onsdagen. Fram till klockan 18.00 är alla välkomna till Församlingshemmet i Lindesberg, där det finns samtalsstöd och möjlighet att tända ljus.
– Vi som kyrka är vana vid och bra på att möta människor i sorg. Det är en del av vårt uppdrag i sådana här lägen, säger Matilda Hedrén, kyrkoherde.
Efter tisdagens skjutning vid Campus Risbergska i Örebro, där ett tiotal personer omkom, beslutade Barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesberg att personal från elevhälsan ska finnas på plats vid kommunens samtliga skolor och förskolor under onsdagen för att fånga upp elever som har behov av att prata.
En man i 25-årsåldern blev under natten till söndag stoppad av en polispatrull sedan han framfört en personbil i mycket hög hastighet på 30-väg i centrala Lindesberg. Detta skall ha skett i polisens närvaro.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Den 1-2 mars är det dags för årets upplaga av Lindesbergs kommuns största kulturevenemang – Vinterspår. 140 utställare medverkar på 31 platser som är utmärkta på Vinterspårs karta, från Ramsberg i norr till Fellingsbro i söder. Här kan besökarna uppleva allt från fotografi, musik, trähantverk och måleri till konst skapad av gamla mjölkkartonger.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall. Enligt prognosen kan det lokalt ge upp emot 15 centimeter på kort tid, främst i den norra länsdelen.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.