Ta lärdom av lillebror

I förra veckan tog jag mig för första gången i mitt liv till Böda på Öland för att uppleva den beachvolleyfest som sades inta stranden. När man kommer dit så blir det väldigt tydligt vilket lyckat koncept beachvolleybollen blivit i Sverige och antalet spelare som finns idag. Det finns mycket som inomhussidan kan lära sig från sin lillebror när det kommer till hur man väcker intresset för en idrott.

Nyckel till framgång inom en idrott är antalet utövare. Ser man till de stora idrotterna runt om i världen så verkar det finnas ett ganska tydligt samband mellan antal utövare, antalet TV-tittare och mängden pengar som satsas på idrotten. Volleyboll har lyckats bra på alla dessa punkter i många länder, i vissa områden är det till och med den idrott som lyckts bäst, men i Sverige ser det dock tyvärr väldigt annorlunda ut. Idrotten har ingen TV-tid, stora finansiella problem och väldigt få utövare.

Grunden i detta ligger i mängden barn och ungdomar som idrotten kan dra till sig och detta baseras helt på mängden vuxna som engagerar sig. Tittar man på vilka som är tränare för ungdomslagen runt om i Sverige så är det till hög grad gamla elitseriespelare. Normen som finns kring ledarskap i volleyboll är nämligen att det krävs att man själv varit elitspelare för att överhuvudtaget kunna lära ett barn att spela. Hur denna norm kommit till är inget jag kan säga i skrivande stund och jag vet inte om någon har ett klart svar, men en förändring måste ske. Volleyboll måste få föräldrarna till alla Sveriges barn att förstå att vilja och empati är det enda som krävs för att bli en riktigt bra volleybolltränare.

Problemet ligger i normen som skapats att volleyboll endast handlar om teknik och taktik. Materialet som finns skrivet samt de utbildningar som hålls av SVBF i dag är visserligen väldigt kompletta och välgjorda, men de ligger på en alldeles för hög nivå. Hade jag inte själv spelat volleyboll i tio år så hade jag haft svårt att förstå vad som står i mycket av materialet. Den första tanken som slår mig vid granskning av kursernas och de skrivna materialens innehåll är ”det krävs en volleybollspelare för att förstå detta”. Redan på tidig nivå talas det om ”enpassar-system”, ”back spike”, centrar och sedan teknik, teknik och mer teknik. Skulle man behandla tolvåriga fotbollsspelare likadant och börja prata om hur de ska spela ”one touch football” och skjuta svävande frisparkar á la Cristiano Ronaldo så skulle många börja undra vad tränarna håller på med. Det måste vara okej att spela volleyboll bara för att det är kul och då kan det få vara helt oorganiserad. Det spelar egentligen ingen roll om baggern spelas med raka eller böjda armar eller om en person hoppar med höger eller vänster fot fram i sin ansats så länge folk uppskattar det och tycker att sporten är rolig.

Många menar på att beachvolleyns framväxt beror på att det är en tuff och hipp strandsport som alla gillar att utöva på somrarna. Jag delar inte alls den uppfattningen. Beachvolleybollen slår så bra hos folket just eftersom det är accepterat att spela precis hur man vill. Jämför man en beachspelare och en inomhusspelare så är inomhusspelaren, i nio fall av tio, en betydligt bättre tekniskt och taktiskt skolad spelare. Varje höst stöter jag på samma problem då det kommer beachspelare till inomhusträningarna för att de funnit ett intresse för utomhussporten och nu vill hålla på året om. De tappar direkt bort sig i teknik- och taktiksnacket och inser att detta inte är alls samma sak som de hållit på med i sanden. Detta är någon typ av högskoleutbildning som man ska gå kurser i sex timmar i veckan i ett halvår innan man överhuvudtaget kan spela en match. Tråkigt nog så stämmer deras uppenbarelse väl. Ser man till Sverige-serien, den lägsta serien som är öppen för alla och som ska vara ett första steg för de som är nya till sporten, så finns det inte ett lag som inte spelare ”enpassar-system”, med fasta positioner och med skolad teknik.

Nu menar jag inte att alla beachvolleybollspelare har dålig teknisk och taktisk kunskap, då det finns många beachspelare som briljerar i dessa moment, men det blir inte en faktor lika tidigt och den tvingas inte på. Man kan gått spela beachvolleyboll på Opennivå utan att träna beachvolleyboll med en elittränare. Inomhusspelet ser inte ut så idag och det är synd. Om alla landets klubbar skulle lägga lite energi på att starta upp grupper, barn som vuxna, där man utesluter ”gratisframspel” och ”tretakt” och fokuserar på match till dess att spelarna ber om att få tekniska och taktiska råd så kommer idrotten expandera med väldig fart. Det garanterar jag.

Publicerad 26 juli 2016 klockan 14:57

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-19 19:36