Talangintervjun: Drivet för att passa in tog Elsa till landslaget

Genombrott i volleybollens Elitserien, debut i det svenska U19-landslaget och pris för årets prestation på Idrottscollege. Det har varit ett allt annat än normalt år för Elsa Arrestad. Möt den 17-åriga Linde-tjejen som berättar om sin enorma utveckling, om framtida drömmar och om att inte passa in.

När Lindeskolan förra veckan höll sin årliga Idrottsgala fick Elsa Arrestad kliva upp på scenen. 17-åringen mottog då priset för årets prestation inom volleyboll, ett utnämnande som rev ner applåder. Galakvällen blev därmed en otrolig slutpunkt på ett otroligt läsår för Elsa.

De senaste tolv månaderna har nämligen varit hektiska för henne. Först en plats i Lindesberg Volleys A-trupp, därefter Elitserie-debut, sedan en fast plats i startuppställningen och slutligen uttagen till det svenska U19-landslaget. En rekordsnabb utveckling för den tjej som för ett år sedan själv inte hade trott på den här historien.

– Nej, verkligen inte! Det var väl för ungefär ett år sedan som jag fick reda på att jag skulle få spela med Elitserie-laget till hösten. Då hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle vara med landslaget nu. Det har gått väldigt fort, säger Elsa med ett skratt.

Allt tog sin början under försommaren 2015. Den då 16-åriga Elsa fick beskedet av sin tränare Marjorie Giordano att hon skulle ta en plats i Lindesberg Volleys Elitserietrupp. Ett tvåårigt kontrakt signerades och Elsa började att träna med A-truppen, en omställning som ställde krav på den unga talangen. Den första tiden med Elitserie-laget var därför allt annat än enkel.

– Oj, det var så klart jättenervöst för jag tänkte att jag inte alls passade in där. Och det gjorde jag väl inte heller till en början, säger Elsa fundersamt och förklarar den spelmässiga omställningen.

– Det var ett helt annat tempo mot vad jag var van vid och det var kanske inte så konstigt. Jag kom ändå från spel i division 1 och division 2 och skulle helt plötsligt spela i Elitserien. Det var något helt annat.

Om U19-landslaget: ”En dröm som gick i uppfyllelse”

Men även om det egna spelet emellanåt hackade fortsatte Elsa att kämpa på. När säsongen tog sin början var hon trots det fast på bänken, med endast sporadiska inhopp i matcherna. Bänken blev Elsa även fast på ända fram till höstens andra möte med RIG Falköping. Teemu Sarna valde då att slänga in centern mitt i hetluften och det beslutet kan tränaren knappast ha ångrat.

Elsa upplever själv att hon trivdes direkt i sin debut, något som även visade sig i spelet. Ju längre Elitserien led fick hon alltfler chanser och när Linde under våren fick igång maskineriet var det med Elsa som en central punkt. 17-åringen hade gått från bänken till startuppställningen på bara ett par månader, en fantastisk utvecklingskurva som hade ett enkelt svar.

– Jag tror att det bland annat var för att jag inte ville vara den som inte passade in. Jag ville vara en del av laget och det motiverade mig väldigt mycket. Sen ville jag så klart också ha en plats i startsexan, det drev mig också, berättar Elsa.

Den på personliga plan fina säsongen blev dock inte fullt lika lyckad för det övriga laget. Efter förlust med 1-3 i matcher mot Hylte/Halmstad tog Lindes slutspelsresa slut redan i kvartsfinal. Men för Elsa gick säsongen vidare, då hon den 25:e mars anslöt till det svenska U19-landslaget. Uttagningen hade blivit officiell tidigare under våren och landslagsplatsen kom som en trevlig överraskning för centern.

– Jag och tränaren hade ju snackat lite om det, men jag trodde aldrig att jag skulle få frågan så snabbt. Men när jag väl fick frågan var det självklart att säga ja. Jag hade aldrig kunnat tacka nej till något sådant, för det var ändå en dröm som gick i uppfyllelse.

Totalt blev det elva dagar i blågul tjänst för Elsa. Efter träningsläger i Falköping reste Sverige vidare till Kroatien, där EM-kvalmatcher mot Turkiet, Kroatien och Spanien stod på schemat. Elsa fick speltid i samtliga matcher och avtrycket från Elitserie-säsongen satte hon nu även i U19-landslaget.

Planerar för livet efter gymnasiet

Tiden efter landslagssamlingen har följts av fortsatt träning vid gymnasiet. Elsa studerar det andra året på Lindeskolans volleybollprogram och just nu går läsåret in i sitt absoluta slutskede. Därefter väntar en tuff försäsong med Lindesberg Volleys A-trupp, inför vad som blir Elsas andra säsong på seniornivå.

– Om jag jämför med förra året känner jag mig starkare och tuffare nu. Jag vet hur saker och ting går till, på ett sätt känns det skönt. Jag känner också många i laget sedan förra året och är inne i gruppen, förklarar Elsa som är nöjd med att Linde förlängt med tränaren Teemu Sarna.

– Jag tycker att det är bra att Teemu stannar. Han hade det också svårt förra året, eftersom att vi inte hade fullt lag i början på säsongen. Får han ett bättre lag att arbeta med nu kommer vi att nå långt, för han är väldigt duktig och hjälper oss att utvecklas.

Själv har Elsa varit den spelare som utvecklats allra mest i Linde. 17-åringen kan idag blicka tillbaka på ett fantastiskt år, men förhoppningen är att det kommande ska bli minst lika lyckat. Vid horisonten skymtar även en student och ett liv efter gymnasiet. Elsa berättar att hon planerar för collegestudier och spel i USA, ett äventyr hon tror skulle vara nyttigt.

– USA är mest en tanke som jag gått med. Ingenting är bestämt, men det vore så klart en riktigt häftig upplevelse. Jag tror att jag skulle lära mig otroligt mycket på det.

Än så länge är framtiden oskriven för Lindesberg Volleys 17-åring. Det innebär att det även finns plats för drömmar. Efter sitt genombrott i Elitserien, debut i U19-landslaget och pris på Idrottsgalan ligger nästa stora dröm redo för Elsa Arrestad.

– Det är klart att landslaget är en dröm, det är väl egentligen en dröm för alla som spelar. Samtidigt är det ingenting som jag kämpar för just nu. Men självklart vore det jäkligt kul att någon gång få spela där.

Det här är Elsa Arrestad:
Född: 26:e december 1998
Hemstad: Lindesberg
Position: Center
Aktuell med: Mottog förra veckan priset för Årets prestation inom volleyboll vid Lindeskolans Idrottsgala. Priset var slutpunkten på ett fantastiskt år med debut både i Elitserien och U19-landslaget.

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 3 juni 2016 klockan 14:54


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Announcement tog den bästa placeringen bland hemmaekipagen Foto: Timmy Lundegård

bildspel Sportslig bredd på Fornaboda

Montélopp, kallblodslopp och 3-åringslopp, det var en salig blandning bland det sportsliga när Fornaboda Travbana körde sin nästsista tävlingsdag för säsongen, förutom denna breda uppställning av lopp skulle Fornabodas årliga 2-åringslopp Fornaboda Grand Prix avgöras för 15:e gången i rad.

3 augusti 2020 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild på Berra Bus som slutade tvåa under Fornabodas tordagstävlingar Foto: Timmy Lundegård

Säsongens fjärde hemmaseger till Nidalee

Det var en solig dag på Fornaboda när nya lunchtävlingar skulle köras under torsdagen, flertalet hemmaekipage deltog under dagen och i det sjätte loppet lyckades gotlandsuppfödda Nidalee ha de kvickaste benen under målgången och gick mot en säker seger med sin tränare Kerstin Hell, en seger som är ”hemmalagets” fjärde för säsongen.

23 juli 2020 klockan 15:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Radetzky bjöd på uppvisning efter teknikstrul

Det blev en blöt och skitig tävlingsdag som kördes när Fornaboda Travbana arrangerade sin nionde tävlingsdag...

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver...

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för sä...

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation
Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av coronapandemin har nu börjat betalas ut. Stödet baseras på hur stora ...
16 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Montéryttare tog en kuskdubbel
Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på ...
14 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet
Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick ...
6 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades ...

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för sä...

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan...

Annons

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

ARKIVFOTO: LindeNytt

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska volleybollförbundet via sin hemsida att slutspelets kvartsfinaler som skulle spelas under helgen nu ställs in.

14 mars 2020 klockan 11:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in
Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att kvällens innebandymatch i...
13 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Slutspelet inleds i kvartsfinalen
Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets kvartsfinal, efter två veckor ...
12 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Hemmaförlust utan publik
Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-11

2020-03-11

2020-03-10

2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-08-09 10:12