Talangintervjun: Drivet för att passa in tog Elsa till landslaget

Genombrott i volleybollens Elitserien, debut i det svenska U19-landslaget och pris för årets prestation på Idrottscollege. Det har varit ett allt annat än normalt år för Elsa Arrestad. Möt den 17-åriga Linde-tjejen som berättar om sin enorma utveckling, om framtida drömmar och om att inte passa in.

När Lindeskolan förra veckan höll sin årliga Idrottsgala fick Elsa Arrestad kliva upp på scenen. 17-åringen mottog då priset för årets prestation inom volleyboll, ett utnämnande som rev ner applåder. Galakvällen blev därmed en otrolig slutpunkt på ett otroligt läsår för Elsa.

De senaste tolv månaderna har nämligen varit hektiska för henne. Först en plats i Lindesberg Volleys A-trupp, därefter Elitserie-debut, sedan en fast plats i startuppställningen och slutligen uttagen till det svenska U19-landslaget. En rekordsnabb utveckling för den tjej som för ett år sedan själv inte hade trott på den här historien.

– Nej, verkligen inte! Det var väl för ungefär ett år sedan som jag fick reda på att jag skulle få spela med Elitserie-laget till hösten. Då hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle vara med landslaget nu. Det har gått väldigt fort, säger Elsa med ett skratt.

Allt tog sin början under försommaren 2015. Den då 16-åriga Elsa fick beskedet av sin tränare Marjorie Giordano att hon skulle ta en plats i Lindesberg Volleys Elitserietrupp. Ett tvåårigt kontrakt signerades och Elsa började att träna med A-truppen, en omställning som ställde krav på den unga talangen. Den första tiden med Elitserie-laget var därför allt annat än enkel.

– Oj, det var så klart jättenervöst för jag tänkte att jag inte alls passade in där. Och det gjorde jag väl inte heller till en början, säger Elsa fundersamt och förklarar den spelmässiga omställningen.

– Det var ett helt annat tempo mot vad jag var van vid och det var kanske inte så konstigt. Jag kom ändå från spel i division 1 och division 2 och skulle helt plötsligt spela i Elitserien. Det var något helt annat.

Om U19-landslaget: ”En dröm som gick i uppfyllelse”

Men även om det egna spelet emellanåt hackade fortsatte Elsa att kämpa på. När säsongen tog sin början var hon trots det fast på bänken, med endast sporadiska inhopp i matcherna. Bänken blev Elsa även fast på ända fram till höstens andra möte med RIG Falköping. Teemu Sarna valde då att slänga in centern mitt i hetluften och det beslutet kan tränaren knappast ha ångrat.

Elsa upplever själv att hon trivdes direkt i sin debut, något som även visade sig i spelet. Ju längre Elitserien led fick hon alltfler chanser och när Linde under våren fick igång maskineriet var det med Elsa som en central punkt. 17-åringen hade gått från bänken till startuppställningen på bara ett par månader, en fantastisk utvecklingskurva som hade ett enkelt svar.

– Jag tror att det bland annat var för att jag inte ville vara den som inte passade in. Jag ville vara en del av laget och det motiverade mig väldigt mycket. Sen ville jag så klart också ha en plats i startsexan, det drev mig också, berättar Elsa.

Den på personliga plan fina säsongen blev dock inte fullt lika lyckad för det övriga laget. Efter förlust med 1-3 i matcher mot Hylte/Halmstad tog Lindes slutspelsresa slut redan i kvartsfinal. Men för Elsa gick säsongen vidare, då hon den 25:e mars anslöt till det svenska U19-landslaget. Uttagningen hade blivit officiell tidigare under våren och landslagsplatsen kom som en trevlig överraskning för centern.

– Jag och tränaren hade ju snackat lite om det, men jag trodde aldrig att jag skulle få frågan så snabbt. Men när jag väl fick frågan var det självklart att säga ja. Jag hade aldrig kunnat tacka nej till något sådant, för det var ändå en dröm som gick i uppfyllelse.

Totalt blev det elva dagar i blågul tjänst för Elsa. Efter träningsläger i Falköping reste Sverige vidare till Kroatien, där EM-kvalmatcher mot Turkiet, Kroatien och Spanien stod på schemat. Elsa fick speltid i samtliga matcher och avtrycket från Elitserie-säsongen satte hon nu även i U19-landslaget.

Planerar för livet efter gymnasiet

Tiden efter landslagssamlingen har följts av fortsatt träning vid gymnasiet. Elsa studerar det andra året på Lindeskolans volleybollprogram och just nu går läsåret in i sitt absoluta slutskede. Därefter väntar en tuff försäsong med Lindesberg Volleys A-trupp, inför vad som blir Elsas andra säsong på seniornivå.

– Om jag jämför med förra året känner jag mig starkare och tuffare nu. Jag vet hur saker och ting går till, på ett sätt känns det skönt. Jag känner också många i laget sedan förra året och är inne i gruppen, förklarar Elsa som är nöjd med att Linde förlängt med tränaren Teemu Sarna.

– Jag tycker att det är bra att Teemu stannar. Han hade det också svårt förra året, eftersom att vi inte hade fullt lag i början på säsongen. Får han ett bättre lag att arbeta med nu kommer vi att nå långt, för han är väldigt duktig och hjälper oss att utvecklas.

Själv har Elsa varit den spelare som utvecklats allra mest i Linde. 17-åringen kan idag blicka tillbaka på ett fantastiskt år, men förhoppningen är att det kommande ska bli minst lika lyckat. Vid horisonten skymtar även en student och ett liv efter gymnasiet. Elsa berättar att hon planerar för collegestudier och spel i USA, ett äventyr hon tror skulle vara nyttigt.

– USA är mest en tanke som jag gått med. Ingenting är bestämt, men det vore så klart en riktigt häftig upplevelse. Jag tror att jag skulle lära mig otroligt mycket på det.

Än så länge är framtiden oskriven för Lindesberg Volleys 17-åring. Det innebär att det även finns plats för drömmar. Efter sitt genombrott i Elitserien, debut i U19-landslaget och pris på Idrottsgalan ligger nästa stora dröm redo för Elsa Arrestad.

– Det är klart att landslaget är en dröm, det är väl egentligen en dröm för alla som spelar. Samtidigt är det ingenting som jag kämpar för just nu. Men självklart vore det jäkligt kul att någon gång få spela där.

Det här är Elsa Arrestad:
Född: 26:e december 1998
Hemstad: Lindesberg
Position: Center
Aktuell med: Mottog förra veckan priset för Årets prestation inom volleyboll vid Lindeskolans Idrottsgala. Priset var slutpunkten på ett fantastiskt år med debut både i Elitserien och U19-landslaget.

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 3 juni 2016 klockan 14:54


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.

6 mars 2021 klockan 21:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar man sig ruggigt nära tabellettan, samtidigt som man har eliminerat alla risker med en placering för återkval.

5 mars 2021 klockan 22:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En förlust avrundade grundspelet
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde ...
27 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget, där Ida Larsson blev största poänggörare med 25 poäng till laget. Tre nya poäng innebär dessutom en ny avancering i tabellen för Linde, som nu klättrat upp till en nionde plats.

14 februari 2021 klockan 17:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total ...

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget...

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett ...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den andra perioden, för att senare avgöra matchen inom de sista fem minuterna. Med tre nya poäng ökar Lindlöven sin ledning i tabellen, dessutom står man som obesegrade i den andra mötesrundan efter tre matcher.

5 februari 2021 klockan 22:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg
Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett för stort övertag i den ...
5 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Seger på bortais efter målrik drabbning
Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens gång, där Lindlöven kunde avg...
3 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds
Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när vårseriens andra mötesomgång ...
31 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-30

2021-01-30

2021-01-24

2021-01-24

2021-01-22

2021-01-20

2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-03-07 03:48