Talangintervjun: Drivet för att passa in tog Elsa till landslaget

Genombrott i volleybollens Elitserien, debut i det svenska U19-landslaget och pris för årets prestation på Idrottscollege. Det har varit ett allt annat än normalt år för Elsa Arrestad. Möt den 17-åriga Linde-tjejen som berättar om sin enorma utveckling, om framtida drömmar och om att inte passa in.

När Lindeskolan förra veckan höll sin årliga Idrottsgala fick Elsa Arrestad kliva upp på scenen. 17-åringen mottog då priset för årets prestation inom volleyboll, ett utnämnande som rev ner applåder. Galakvällen blev därmed en otrolig slutpunkt på ett otroligt läsår för Elsa.

De senaste tolv månaderna har nämligen varit hektiska för henne. Först en plats i Lindesberg Volleys A-trupp, därefter Elitserie-debut, sedan en fast plats i startuppställningen och slutligen uttagen till det svenska U19-landslaget. En rekordsnabb utveckling för den tjej som för ett år sedan själv inte hade trott på den här historien.

– Nej, verkligen inte! Det var väl för ungefär ett år sedan som jag fick reda på att jag skulle få spela med Elitserie-laget till hösten. Då hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle vara med landslaget nu. Det har gått väldigt fort, säger Elsa med ett skratt.

Allt tog sin början under försommaren 2015. Den då 16-åriga Elsa fick beskedet av sin tränare Marjorie Giordano att hon skulle ta en plats i Lindesberg Volleys Elitserietrupp. Ett tvåårigt kontrakt signerades och Elsa började att träna med A-truppen, en omställning som ställde krav på den unga talangen. Den första tiden med Elitserie-laget var därför allt annat än enkel.

– Oj, det var så klart jättenervöst för jag tänkte att jag inte alls passade in där. Och det gjorde jag väl inte heller till en början, säger Elsa fundersamt och förklarar den spelmässiga omställningen.

– Det var ett helt annat tempo mot vad jag var van vid och det var kanske inte så konstigt. Jag kom ändå från spel i division 1 och division 2 och skulle helt plötsligt spela i Elitserien. Det var något helt annat.

Om U19-landslaget: ”En dröm som gick i uppfyllelse”

Men även om det egna spelet emellanåt hackade fortsatte Elsa att kämpa på. När säsongen tog sin början var hon trots det fast på bänken, med endast sporadiska inhopp i matcherna. Bänken blev Elsa även fast på ända fram till höstens andra möte med RIG Falköping. Teemu Sarna valde då att slänga in centern mitt i hetluften och det beslutet kan tränaren knappast ha ångrat.

Elsa upplever själv att hon trivdes direkt i sin debut, något som även visade sig i spelet. Ju längre Elitserien led fick hon alltfler chanser och när Linde under våren fick igång maskineriet var det med Elsa som en central punkt. 17-åringen hade gått från bänken till startuppställningen på bara ett par månader, en fantastisk utvecklingskurva som hade ett enkelt svar.

– Jag tror att det bland annat var för att jag inte ville vara den som inte passade in. Jag ville vara en del av laget och det motiverade mig väldigt mycket. Sen ville jag så klart också ha en plats i startsexan, det drev mig också, berättar Elsa.

Den på personliga plan fina säsongen blev dock inte fullt lika lyckad för det övriga laget. Efter förlust med 1-3 i matcher mot Hylte/Halmstad tog Lindes slutspelsresa slut redan i kvartsfinal. Men för Elsa gick säsongen vidare, då hon den 25:e mars anslöt till det svenska U19-landslaget. Uttagningen hade blivit officiell tidigare under våren och landslagsplatsen kom som en trevlig överraskning för centern.

– Jag och tränaren hade ju snackat lite om det, men jag trodde aldrig att jag skulle få frågan så snabbt. Men när jag väl fick frågan var det självklart att säga ja. Jag hade aldrig kunnat tacka nej till något sådant, för det var ändå en dröm som gick i uppfyllelse.

Totalt blev det elva dagar i blågul tjänst för Elsa. Efter träningsläger i Falköping reste Sverige vidare till Kroatien, där EM-kvalmatcher mot Turkiet, Kroatien och Spanien stod på schemat. Elsa fick speltid i samtliga matcher och avtrycket från Elitserie-säsongen satte hon nu även i U19-landslaget.

Planerar för livet efter gymnasiet

Tiden efter landslagssamlingen har följts av fortsatt träning vid gymnasiet. Elsa studerar det andra året på Lindeskolans volleybollprogram och just nu går läsåret in i sitt absoluta slutskede. Därefter väntar en tuff försäsong med Lindesberg Volleys A-trupp, inför vad som blir Elsas andra säsong på seniornivå.

– Om jag jämför med förra året känner jag mig starkare och tuffare nu. Jag vet hur saker och ting går till, på ett sätt känns det skönt. Jag känner också många i laget sedan förra året och är inne i gruppen, förklarar Elsa som är nöjd med att Linde förlängt med tränaren Teemu Sarna.

– Jag tycker att det är bra att Teemu stannar. Han hade det också svårt förra året, eftersom att vi inte hade fullt lag i början på säsongen. Får han ett bättre lag att arbeta med nu kommer vi att nå långt, för han är väldigt duktig och hjälper oss att utvecklas.

Själv har Elsa varit den spelare som utvecklats allra mest i Linde. 17-åringen kan idag blicka tillbaka på ett fantastiskt år, men förhoppningen är att det kommande ska bli minst lika lyckat. Vid horisonten skymtar även en student och ett liv efter gymnasiet. Elsa berättar att hon planerar för collegestudier och spel i USA, ett äventyr hon tror skulle vara nyttigt.

– USA är mest en tanke som jag gått med. Ingenting är bestämt, men det vore så klart en riktigt häftig upplevelse. Jag tror att jag skulle lära mig otroligt mycket på det.

Än så länge är framtiden oskriven för Lindesberg Volleys 17-åring. Det innebär att det även finns plats för drömmar. Efter sitt genombrott i Elitserien, debut i U19-landslaget och pris på Idrottsgalan ligger nästa stora dröm redo för Elsa Arrestad.

– Det är klart att landslaget är en dröm, det är väl egentligen en dröm för alla som spelar. Samtidigt är det ingenting som jag kämpar för just nu. Men självklart vore det jäkligt kul att någon gång få spela där.

Det här är Elsa Arrestad:
Född: 26:e december 1998
Hemstad: Lindesberg
Position: Center
Aktuell med: Mottog förra veckan priset för Årets prestation inom volleyboll vid Lindeskolans Idrottsgala. Priset var slutpunkten på ett fantastiskt år med debut både i Elitserien och U19-landslaget.

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 3 juni 2016 klockan 14:54


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rikard N Skoglund och Esplanad tackar för publikens applåder. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

6 juni 2021 klockan 20:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina första entrébiljetter sedan säsongen 2019. Enbart hundra platser får fyllas, vilket enbart sker genom förköp via tickster.com.

1 juni 2021 klockan 18:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina...

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda ...

Trots ett mycket kort trafikstopp, rullar trafiken på riksväg 50 Foto: Timmy Lundegård

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma lös vid 15-tiden under tisdagen. Hästen tog sig ut på riksväg 50 vilket skapade ett trafikstopp, men tack vare ett rådigt ingripande från en okänd ung kvinna lyckades man snabbt fånga in hästen.
– Min högsta önskan just nu, är att få kontakt och hedra henne, säger Kåre Axelsson.

18 maj 2021 klockan 18:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Hemmahästen Danois Simoni inledde dagen med en seger Foto: Timmy Lundegård

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois Simoni travade in som dagens första vinnare. Glada känslor blev det där kuskande Jeanette Holmskov, bjöd på en vinnargest när duon passerade mål.

16 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla
Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att ...
10 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären
Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt sä...
8 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!
På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig ...
7 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Annons

Zeinab Kamara är nominerad till "Säsongens Rookie" Arkivfoto: Hasse Persson

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmärkelser”, ett rikstäckande pris med tre olika kategorier. Två Lindespelare hittas bland de nominerade, Martina Konecna och Zeinab Kamara.
– Det är såklart jättestort att jag får vara nominerad, säjer Zeinab Kamara.

24 mars 2021 klockan 21:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort må...

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs
Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade m...
7 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet
Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från J...
6 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inget återkval för Lindlöven
Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar ...
5 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-05

2021-03-03

2021-03-03

2021-03-02

2021-03-01

2021-03-01

2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-06-13 22:28