WSK Lindesberg har denna säsong öppnat portarna för nederländske Bram Berens. FOTO: Hannes Feldin

Talangintervjun: Bram bytte hemlandet mot innebandy i Linde

När A-lagen går ut för match samlas publiken på läktaren för att se stjärnorna spela. Men vad de inte ser är morgondagens stjärnor. I en ny artikelserie på LindeNytt får du läsa berättelserna om de ungdomar som drömmer om att en dag få stå på den stora idrottsscenen.

En holländare i Lindesberg, ja så kan man beskriva Bram Berens. Tidigare i höst bytte 18-åringen hemlandet Nederländerna för ett år i Bergslagen. Några månader in på det svenska äventyret verkar han hittat rätt, både på och vid sidan av innebandyplanen.

– Jag tycker att det är kul. Jag har fullt upp, det är väldigt mycket idrott och skola. Men jag njuter av det, säger Bram själv.

I våras tog han studenten i hemstaden Amersfoort. Dessförinnan hade Bram varit en del av det nederländska landslag som kvalspelade till U19-VM i Madrid. Med i den truppen var även Lindesbergaren Max Molander, son till Erik de Groot som är verksam inom WSK Lindesberg. Bram berättar hur Erik visade intresse för att locka honom till Bergslagen.

– Han förklarade att han ville få mig att spela mer innebandy. Så han frågade om jag ville komma hit till Lindesberg för att spela i WSK, berättar Bram som tackade ja till chansen.

– I Nederländerna är det vanligt att antingen studera vidare eller ta ett år till annat när du tagit studenten. Så jag tyckte att det här var en perfekt möjlighet för mig. Inte bara för att bli bättre inom den idrott jag gillar, utan även för att växa som person och lära mig ett nytt språk och nya människor.

”Sporten är mer populär här”

Nu är Bram alltså mitt uppe i ett år i hjärtat av Sverige. I fokus står innebandyn, men parallellt med den läser 18-åringen även ekonomi vid Lindeskolan och bor på studenthemmet. Steget från uppväxten i centrala Nederländerna till lugna Lindesberg har varit stort.

– Det skiljer sig mycket från min hemstad. Jag kommer från en stad med väldigt mycket folk, här är det mer som en by. Men jag trivs på båda platserna, jag gillar en högljudd vardag och jag gillar den här lugnare vardagen, resonerar Bram som aldrig tidigare besökt Sverige.

Han planerar nu att stanna i Lindesberg skolåret ut. Det innebär gott om tid för innebandy, en idrott som han utövat länge.

– Målvakt har jag varit i fem eller sex år. Sen hade jag spelat i ett par år innan det också, förklarar Bram.

Skillnaden mellan innebandy i hemlandet och här är dock tydlig, konstaterar han. Medan fotbollen lockar till sig ungdomarna i Nederländerna har innebandyn i Sverige hunnit växa sig stor. Intrycken från äventyret i Lindesberg har gett Bram perspektiv på hans idrott.

– Jag vill spela i den högsta divisionen i Nederländerna och jämfört med nivån här är det ingenting. Sporten är mer populär här. Det är mer träning, mer pengar och mer tid. Det är helt enkelt mycket större.

”Måste bli van vid det svenska språket”

I takt med att Bram lär sig mer om svensk innebandy utvecklas han även som spelare. Som hjälp på traven har han WSK Lindesbergs ledare, som drillar honom både på träning och match. Målvakten står skriven i WSK:s juniorlag och kan även komma att få chansen högre upp. Vad är då hans styrkor som spelare?

– Jag skulle väl säga att jag är alert. Sen har jag en bra spelförståelse, det är en viktig egenskap, svarar Bram och tillägger.

– Hemma i Nederländerna kan jag också styra mitt lag ute på planen. Men det är svårare här, jag måste först bli van vid det svenska språket.

Tiden talar för 18-åringen, som har över ett halvår kvar till att lära in begreppen från sina lagkamrater. Äventyret i Lindesberg går vidare och innan det är över hoppas Bram ha tagit nya steg som innebandyspelare. Steg som ska hjälpa honom att uppnå sin dröm.

– Att bli förste målvakt i vårat landslag. Och bara kunna ta mig så långt som möjligt.

Det här är Bram Berens:
Född: 25:e september 1997
Hemstad: Amersfoort, Nederländerna
Position: Målvakt
Aktuell med: Spelar innebandy under ett år i Lindesberg

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 20 november 2015 klockan 16:41


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Femmålsförlust i hemmapremiären

Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en jämn inledning så blev bortalaget Vinslöv för starka i den andra halvleken, efter att de fått med sig sex raka mål.

25 september 2021 klockan 18:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Joakim Bååk är laddad inför lördagens hemmapremiär. Arkivbild: Hasse Persson

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att publiken får göra comeback i arenan, där maxgränsen ligger på 600 personer. Vinslöv står som seriens första motstånd i hemmaarenan, där LIF är redo att återse sin efterlängtade publik.

24 september 2021 klockan 11:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i ...

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Arkivfoto från förra säsongen Foto: Hasse Persson

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av det laddade LIF Lindesberg. Efter förra säsongens elfte plats, så har LIF värvat till sig nya och intressanta namn som ska hjälpa laget till en högre placering.

16 september 2021 klockan 14:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den nyblivna bronsmedaljören, Ingrid Nilsson. Foto: Peter Andersson

Ingrid Nilsson knep brons på ungdoms-EM i judo

16-åriga Ingrid Nilsson från Lindesberg knep ett brons vid ungdoms-EM i judo i lettiska Riga. Mästerskapet gick av stapeln under förra veckan och på torsdagen var det dags för Frövi Judos ungdomstalang att kliva in på mattan, där hon visade prov på strålande teknik. Endast en enda förlust under hela mästerskapet blev hennes facit, något som alltså belönades med en medalj, hennes första i mästerskapssammanhang.

25 augusti 2021 klockan 10:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger avslutar travsäsongen
Det var årsfinal på Fornaboda under torsdagen och vad passar då bättre att avsluta säsongen, än med en hemmaseger? Det blev en upploppsstrid ...
19 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Finsk femling på Fornaboda Travbana
Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda var i mål. Som kusk körde ...
12 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Linde Sports Camp är igång!
Under onsdag förmiddag gick startskottet för det årliga sportlägret Linde Sports Camp. ”Sport Campen” arrangeras för åttonde året i rad och...
11 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna t...

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Annons

Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

8 juli 2021 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista ...

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde ...

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp

Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje ...

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något ...

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska...

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens fö...

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!
Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insl...
6 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!
Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina första entrébiljetter ...
1 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris
Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ...
29 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-23

2021-05-19

2021-05-18

2021-05-16

2021-05-10

2021-05-08

2021-05-07

2021-05-03

2021-04-15

2021-04-04

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-09-26 14:21