WSK Lindesberg har denna säsong öppnat portarna för nederländske Bram Berens. FOTO: Hannes Feldin

Talangintervjun: Bram bytte hemlandet mot innebandy i Linde

När A-lagen går ut för match samlas publiken på läktaren för att se stjärnorna spela. Men vad de inte ser är morgondagens stjärnor. I en ny artikelserie på LindeNytt får du läsa berättelserna om de ungdomar som drömmer om att en dag få stå på den stora idrottsscenen.

En holländare i Lindesberg, ja så kan man beskriva Bram Berens. Tidigare i höst bytte 18-åringen hemlandet Nederländerna för ett år i Bergslagen. Några månader in på det svenska äventyret verkar han hittat rätt, både på och vid sidan av innebandyplanen.

– Jag tycker att det är kul. Jag har fullt upp, det är väldigt mycket idrott och skola. Men jag njuter av det, säger Bram själv.

I våras tog han studenten i hemstaden Amersfoort. Dessförinnan hade Bram varit en del av det nederländska landslag som kvalspelade till U19-VM i Madrid. Med i den truppen var även Lindesbergaren Max Molander, son till Erik de Groot som är verksam inom WSK Lindesberg. Bram berättar hur Erik visade intresse för att locka honom till Bergslagen.

– Han förklarade att han ville få mig att spela mer innebandy. Så han frågade om jag ville komma hit till Lindesberg för att spela i WSK, berättar Bram som tackade ja till chansen.

– I Nederländerna är det vanligt att antingen studera vidare eller ta ett år till annat när du tagit studenten. Så jag tyckte att det här var en perfekt möjlighet för mig. Inte bara för att bli bättre inom den idrott jag gillar, utan även för att växa som person och lära mig ett nytt språk och nya människor.

”Sporten är mer populär här”

Nu är Bram alltså mitt uppe i ett år i hjärtat av Sverige. I fokus står innebandyn, men parallellt med den läser 18-åringen även ekonomi vid Lindeskolan och bor på studenthemmet. Steget från uppväxten i centrala Nederländerna till lugna Lindesberg har varit stort.

– Det skiljer sig mycket från min hemstad. Jag kommer från en stad med väldigt mycket folk, här är det mer som en by. Men jag trivs på båda platserna, jag gillar en högljudd vardag och jag gillar den här lugnare vardagen, resonerar Bram som aldrig tidigare besökt Sverige.

Han planerar nu att stanna i Lindesberg skolåret ut. Det innebär gott om tid för innebandy, en idrott som han utövat länge.

– Målvakt har jag varit i fem eller sex år. Sen hade jag spelat i ett par år innan det också, förklarar Bram.

Skillnaden mellan innebandy i hemlandet och här är dock tydlig, konstaterar han. Medan fotbollen lockar till sig ungdomarna i Nederländerna har innebandyn i Sverige hunnit växa sig stor. Intrycken från äventyret i Lindesberg har gett Bram perspektiv på hans idrott.

– Jag vill spela i den högsta divisionen i Nederländerna och jämfört med nivån här är det ingenting. Sporten är mer populär här. Det är mer träning, mer pengar och mer tid. Det är helt enkelt mycket större.

”Måste bli van vid det svenska språket”

I takt med att Bram lär sig mer om svensk innebandy utvecklas han även som spelare. Som hjälp på traven har han WSK Lindesbergs ledare, som drillar honom både på träning och match. Målvakten står skriven i WSK:s juniorlag och kan även komma att få chansen högre upp. Vad är då hans styrkor som spelare?

– Jag skulle väl säga att jag är alert. Sen har jag en bra spelförståelse, det är en viktig egenskap, svarar Bram och tillägger.

– Hemma i Nederländerna kan jag också styra mitt lag ute på planen. Men det är svårare här, jag måste först bli van vid det svenska språket.

Tiden talar för 18-åringen, som har över ett halvår kvar till att lära in begreppen från sina lagkamrater. Äventyret i Lindesberg går vidare och innan det är över hoppas Bram ha tagit nya steg som innebandyspelare. Steg som ska hjälpa honom att uppnå sin dröm.

– Att bli förste målvakt i vårat landslag. Och bara kunna ta mig så långt som möjligt.

Det här är Bram Berens:
Född: 25:e september 1997
Hemstad: Amersfoort, Nederländerna
Position: Målvakt
Aktuell med: Spelar innebandy under ett år i Lindesberg

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 20 november 2015 klockan 16:41


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar
Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en ...
13 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-04-15 18:45