Talangintervjun: ”Kribbe” vaktar målet i alla lägen

Han är bara 15 år, men spås redan en lysande framtid. Kristian Zetterlund ger allt för sina idrotter, vare sig det är på gräs eller golv som bollen rullar. Möt målvaktstalangen som håller nere siffrorna både inom handboll och fotboll.

Idrottens yngre förmågor moviteras ofta av sina stora förebilder. Namn som Neymar och Messi inspirerar unga fotbollsspelare, samtidigt som det klassiska svenska landslaget med Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes ger handbollsungdomarna näring. Vem som inspirerat Kristian Zetterlund är oklart, men att det är en målvakt är ingen vild gissning. Själv vaktar Kristian målet i såväl fotboll som handboll.

– Jag är väl lite lat från grunden, man slipper springa så mycket när man står i mål, skrattar ”Kribbe” och blir snabbt mer allvarlig.

– Från början när man var liten bytte man runt, så jag spelade ute också. Men jag tyckte att det var roligast att stå i mål och ville gärna göra det.

”Kribbe” inledde sin idrottskarriär väldigt tidigt, och först ut att fånga hans intresse var handbollen. Blott två år gammal började han att fatta tycke för den klibbiga bollen, mycket tack vare hans aktiva pappa. I sexårsåldern tog sedan fotbollen klivet in i Kristians liv och han tog snabbt plats i IFK Lindesbergs mål.

Där har han sedan blivit kvar fram tills i sommar, då flytten gick vidare till Nora-Pershyttan BK. ”Kribbe”, som under våren slog sig in i IFK:s A-lag, fångade NPBK:s intresse och valde att tacka ja till erbjudandet. I division 4-klubben har 15-åringen fått stifta bekantskap med en helt ny miljö.

”Man är dominantare än förut”

– Jag har fått pröva på lite i A-laget och stått några matcher där. Sen har jag spelat i division 6 i B-laget, det har varit kul, berättar ”Kribbe” som sedan flytten till NPBK utvecklat sitt spel.

– Det är mycket fysiskt. Jag känner det själv att om jag går ner och spelar med de i min ålder är man dominantare än förut. Man tål mer smällar, det är en fördel som man har.

Vid sidan av klubblaget får Kristian under vintertid även specialträning i Örebro. Träningen är utformad för målvakter och fokuserar på tekniken. Att 15-årige Kristian är en talang inom fotbollen råder det heller inga tveksamheter kring. I somras togs han ut till elitpojklägret i Halmstad, en upplevelse som han ser tillbaka på med glädje.

Men det är ju inte bara fotbollen som Kristian brinner för. Ett lika stort intresse har han för handbollen, något som till synes kan ställa till problem för en tonåring på väg uppåt i åldrarna. Men själv upplever inte 15-åringen några problem med att kombinera sina två satsningar.

– Just nu krockar det ingenting med handboll och fotboll. Sen på somrarna har vi uppehåll med handbollen och då får man träna själv, så de gånger jag orkar går jag ut och löper. Men det blir inte så ofta, för man har mycket med fotbollen och tränar tre-fyra gånger i veckan, förklarar ”Kribbe”.

Något som han däremot märker av är den spelmässiga omställningen från sommar till vinter.

– Det är svårare att komma tillbaka efter sommaren och gå tillbaka till handbollstekniken. Det blir ofta att man står väldigt lågt i fotbollen. I handbollen vill man ofta stå så upprätt som möjligt, för att nå de höga skotten. Så man sjunker ner lite automatiskt och det tar tid att komma in i det.

”Kommer vara tvungen att välja”

Till sina främsta egenskaper pekar Kristian ut reflexerna och förmågan att rädda oväntade skott. På minuskontot hamnar vigheten, som han med ett skratt berättar inte är den bästa. Den unika satsning som han driver med dubbla idrotter ger samtidigt lite fördelar ute på planen.

– Jag känner att jag har mest fördel i fotbollen, med den vighet jag har och sen reflexerna. I handbollen har jag inte så stor hjälp av fotbollen. Men det kan vara så att om man är på väg åt ett håll och de skjuter i täcket och den styrs kan det bli att man hinner ner för att rädda den. Det är skönt att ha det i ryggmärgen, berättar ”Kribbe”.

För tillfället trivs han med tillvaron, men är även medveten om att en avgörande tid närmar sig. Inför det gymnasieval som väntar väljer nu Kristian mellan handbollsgymnasiet i Lindesberg och fotbollsgymnasiet i Örebro. ”Kribbe” ser fram emot vårens beslut med både lugn och fasa.

– Så småningom kommer jag att vara tvungen att välja om jag ska satsa på handboll eller fotboll. Men just nu kan jag inte säga vad det lutar åt. Man vill ju inte heller välja fel, att man ångrar sig efter för då blir det jobbigt.

Innan framtiden ska stakas ut har Kristian först en handbollssäsong att spela färdigt. Så här långt har det gått väldigt bra för hans del och målvakten har med sitt fina spel lett LIF:s A-pojkar till stora framgångar. Målet är att nå A-laget och därefter bli utlandsproffs, ett mål som även gäller fotbollen. 15-åringens talang är vida omtalad inom de båda idrotterna och ”Kribbe” ler lite blygt över sin status.

– Ja, det är skönt att annat folk ser sånt också. Så man inte själv bara tycker att ”shit vad bra jag är”.

Det här är Kristian Zetterlund:
Född: 23:e april 2000
Klubbar handboll: LIF Lindesberg
Klubbar fotboll: IFK Lindesberg, Nora-Pershyttan BK
Position: Målvakt
Aktuell med: Kombinerar en satsning på handbollen med fotboll

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 18 december 2015 klockan 10:57


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-21 16:32