Talangintervjun: ”Kribbe” vaktar målet i alla lägen

Han är bara 15 år, men spås redan en lysande framtid. Kristian Zetterlund ger allt för sina idrotter, vare sig det är på gräs eller golv som bollen rullar. Möt målvaktstalangen som håller nere siffrorna både inom handboll och fotboll.

Idrottens yngre förmågor moviteras ofta av sina stora förebilder. Namn som Neymar och Messi inspirerar unga fotbollsspelare, samtidigt som det klassiska svenska landslaget med Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes ger handbollsungdomarna näring. Vem som inspirerat Kristian Zetterlund är oklart, men att det är en målvakt är ingen vild gissning. Själv vaktar Kristian målet i såväl fotboll som handboll.

– Jag är väl lite lat från grunden, man slipper springa så mycket när man står i mål, skrattar ”Kribbe” och blir snabbt mer allvarlig.

– Från början när man var liten bytte man runt, så jag spelade ute också. Men jag tyckte att det var roligast att stå i mål och ville gärna göra det.

”Kribbe” inledde sin idrottskarriär väldigt tidigt, och först ut att fånga hans intresse var handbollen. Blott två år gammal började han att fatta tycke för den klibbiga bollen, mycket tack vare hans aktiva pappa. I sexårsåldern tog sedan fotbollen klivet in i Kristians liv och han tog snabbt plats i IFK Lindesbergs mål.

Där har han sedan blivit kvar fram tills i sommar, då flytten gick vidare till Nora-Pershyttan BK. ”Kribbe”, som under våren slog sig in i IFK:s A-lag, fångade NPBK:s intresse och valde att tacka ja till erbjudandet. I division 4-klubben har 15-åringen fått stifta bekantskap med en helt ny miljö.

”Man är dominantare än förut”

– Jag har fått pröva på lite i A-laget och stått några matcher där. Sen har jag spelat i division 6 i B-laget, det har varit kul, berättar ”Kribbe” som sedan flytten till NPBK utvecklat sitt spel.

– Det är mycket fysiskt. Jag känner det själv att om jag går ner och spelar med de i min ålder är man dominantare än förut. Man tål mer smällar, det är en fördel som man har.

Vid sidan av klubblaget får Kristian under vintertid även specialträning i Örebro. Träningen är utformad för målvakter och fokuserar på tekniken. Att 15-årige Kristian är en talang inom fotbollen råder det heller inga tveksamheter kring. I somras togs han ut till elitpojklägret i Halmstad, en upplevelse som han ser tillbaka på med glädje.

Men det är ju inte bara fotbollen som Kristian brinner för. Ett lika stort intresse har han för handbollen, något som till synes kan ställa till problem för en tonåring på väg uppåt i åldrarna. Men själv upplever inte 15-åringen några problem med att kombinera sina två satsningar.

– Just nu krockar det ingenting med handboll och fotboll. Sen på somrarna har vi uppehåll med handbollen och då får man träna själv, så de gånger jag orkar går jag ut och löper. Men det blir inte så ofta, för man har mycket med fotbollen och tränar tre-fyra gånger i veckan, förklarar ”Kribbe”.

Något som han däremot märker av är den spelmässiga omställningen från sommar till vinter.

– Det är svårare att komma tillbaka efter sommaren och gå tillbaka till handbollstekniken. Det blir ofta att man står väldigt lågt i fotbollen. I handbollen vill man ofta stå så upprätt som möjligt, för att nå de höga skotten. Så man sjunker ner lite automatiskt och det tar tid att komma in i det.

”Kommer vara tvungen att välja”

Till sina främsta egenskaper pekar Kristian ut reflexerna och förmågan att rädda oväntade skott. På minuskontot hamnar vigheten, som han med ett skratt berättar inte är den bästa. Den unika satsning som han driver med dubbla idrotter ger samtidigt lite fördelar ute på planen.

– Jag känner att jag har mest fördel i fotbollen, med den vighet jag har och sen reflexerna. I handbollen har jag inte så stor hjälp av fotbollen. Men det kan vara så att om man är på väg åt ett håll och de skjuter i täcket och den styrs kan det bli att man hinner ner för att rädda den. Det är skönt att ha det i ryggmärgen, berättar ”Kribbe”.

För tillfället trivs han med tillvaron, men är även medveten om att en avgörande tid närmar sig. Inför det gymnasieval som väntar väljer nu Kristian mellan handbollsgymnasiet i Lindesberg och fotbollsgymnasiet i Örebro. ”Kribbe” ser fram emot vårens beslut med både lugn och fasa.

– Så småningom kommer jag att vara tvungen att välja om jag ska satsa på handboll eller fotboll. Men just nu kan jag inte säga vad det lutar åt. Man vill ju inte heller välja fel, att man ångrar sig efter för då blir det jobbigt.

Innan framtiden ska stakas ut har Kristian först en handbollssäsong att spela färdigt. Så här långt har det gått väldigt bra för hans del och målvakten har med sitt fina spel lett LIF:s A-pojkar till stora framgångar. Målet är att nå A-laget och därefter bli utlandsproffs, ett mål som även gäller fotbollen. 15-åringens talang är vida omtalad inom de båda idrotterna och ”Kribbe” ler lite blygt över sin status.

– Ja, det är skönt att annat folk ser sånt också. Så man inte själv bara tycker att ”shit vad bra jag är”.

Det här är Kristian Zetterlund:
Född: 23:e april 2000
Klubbar handboll: LIF Lindesberg
Klubbar fotboll: IFK Lindesberg, Nora-Pershyttan BK
Position: Målvakt
Aktuell med: Kombinerar en satsning på handbollen med fotboll

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 18 december 2015 klockan 10:57


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade ...

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Foto: Timmy Lundegård

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på plats där hon fick visa körhänderna, dagen slutade med en dubbel och med Gävlekusken Annelie Leander på plats i körsvensliga-toppen så ökar chansen att Fornaboda kan få sin första kvinnliga kuskchampion.

14 juni 2020 klockan 08:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Han är Fornabodas nya sportchef
I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande ...
2 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gävlekusken Annelie Leander blev säsongens första vinnare på Fornaboda, här med Sunday Rhyme Foto: Timmy Lundegård

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom publikplats och inga vinnarintervjuer i högtalarna så bjöd dagen på snabba lopp och dubbla vinnarjubel från Fornabodas hemmatränare.

9 maj 2020 klockan 16:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik
Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan
I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-07-10 00:07