Inför sitt första år som junior är Adrian Gissberg inställd på en tuff omställning. FOTO: Hannes Feldin

Talangintervjun: Adrian tar nya steg mot judotoppen

Imorgon avgörs junior- och kadett-SM i Borås. Med på judomattan finns då Adrian Gissberg, 17-åringen som gör sin debut på juniornivå. LindeNytt har mött Frövi Judos talang för att tala om både nutid och framtid.

Adrian Gissberg går i väntans tider. Imorgon gör Lindesbergs-killen sin SM-debut på juniornivå, vilket innebär att 17-åringen tar nästa steg mot judotoppen. Den långa resan började redan under början på 2000-talet, när den tre år äldre brodern Lucas drog med sig Adrian till judohallen.

– Han har ju alltid varit lite av en förebild inom judon. Vi har hållit på och tränat tillsammans hela tiden. På det sättet har han varit till stor hjälp, berättar Adrian om brorsan Lucas betydelse.

Sedan den där debuten för över tio år sedan har Adrians intresse för judon vuxit alltmer. Ganska tidigt började han att tävla och när han fick en plats på judogymnasiet vid Lindeskolan gick allt in i ett nytt skede.

– Jag började väl egentligen att tävla på riktigt när jag startade vid judogymnasiet. Då började jag träna med gymnasieeleverna och fick åka med ut på de stora tävlingarna, förklarar Adrian.

Just judogymnasiet och träningsmöjligheterna där är något som hjälper honom i utvecklingen. Adrian håller med om att Frövi Judo erbjuder en bra miljö, men menar att hans uppväxt i Lindesberg inte varit avgörande.

– Att komma från Lindesberg gör väl inte så mycket. Men däremot att vara här på judogymnasiet och träna och tillhöra Frövi Judo betyder mycket. Det är en jättebra klubb, de har alltid fixat med allting som jag velat ha hjälp med.

”Det är tufft det första året”

Vardagen för Adrian är präglad av träning. Nio pass hinner han med på en vecka, ofta även kryddat med en tävling under helgen. För tillfället tränar han mestadels med atleter som kommer utifrån, men från Frövis egen ledarstab är det Peter Andersson och Karin Hamnlund som drillar Adrian hårdast.

Den senaste tiden har dessutom inneburit noggranna förberedelser inför det SM som stundar. Mästerskapen följs sedan upp av en Europacup i Portugal i mars, dit Adrian hoppas kunna få åka med. Överlag är det mycket nytt på gång för 17-åringen. 2016 blir året då han både tar klivet från -73 till -81 kilo, samt även gör sin debut på juniornivå.

– Det ska bli kul. Det är tufft där det första året, då är man yngst av alla, kommenterar Adrian och berättar om hur uppladdningen sett ut.

– Nu är jag på väg uppåt, så jag ligger under den vikt som jag egentligen ska ligga på. Då får man träna upp sig. För mig handlar det om att bygga muskler, äta ordentligt och komma upp i vikt.

Bakom sig lämnar Adrian ett år med SM-guld, silver på Nordiska mästerskapen och många Europacuper. Dessutom har han haft en plats i det svenska U18-landslaget. När han nu går som junior är siktet därför inställt på att slå sig in i U21-landslaget.

– Det är riktigt tufft alltså… Det är mycket tuffare än U18, så vi får se mycket på hur det går på SM i helgen.

”Vore kul med VM, EM och kanske OS”

Vid sidan av idrotten studerar Adrian det tredje och sista året vid Lindeskolan. Tanken är att efter studenten börja jobba, men samtidigt stanna kvar i Linde och satsa vidare på judon. Ute på mattan tar han hela tiden nya kliv och det senaste året har varit väldigt lärorikt.

– Nu är det främst muskler och judotekningen som jag har utvecklat. Sen socialt också, för man träffar folk från hela Sverige och tränar med dem varje dag. Det är perfekt, förklarar Adrian.

Den ambitiöse tonåringen kommer att tävla på juniornivå fram till 21 års ålder. Därefter öppnar seniorvärlden upp sig, med nya möjligheter och nya utmaningar. Så vad är då Adrians framtida drömmar med den lovande judokarriären?

– Jag har inte tänkt på det riktigt så. Det vore kul att få åka ut på de större tävlingarna, VM och EM och kanske OS någon gång. Men jag har inte tänkt mer specifikt än så.

Allra först siktar 17-åringen på att ge sig själv en fin start på det nya tävlingsåret. Imorgon kliver Adrian ut på SM-mattan i Borås och målet har han klart för sig.

– Ett guld vore ju kul. Det ska jag satsa på i alla fall, avslutar Adrian med ett leende.

Det här är Adrian Gissberg:
Född: 10:e oktober 1998
Klubb: Frövi Judo
Viktklass: -81 kilo
Aktuell med: Gör imorgon sin SM-debut på juniornivå

”Talangintervjun” är en artikelserie som fokuserar på framtidens idrottare. Har du tips på någon ungdom i ditt lag eller din förening som brinner för sin idrott? Tveka inte att skicka det till sport@lindenytt.com eller kontakta Hannes Feldin på 0704603603.

Publicerad 12 februari 2016 klockan 13:50


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-20 19:03