Vecka fyra är för Barn- och fritidsprogrammet inte någon vanlig vecka. De har nämligen sin temavecka ”Liv och lust”, och det finns inte en enda vanlig lektion på schemat. Bland annat har man fått besök från Ungdomsmottagningen och RFSU, men huvudsakligen lägger eleverna ner stort arbete och engagemang för att hjälpa andra, ett projekt som de kommer att fortsätta med ända till maj.
Hos Barn- och fritidsprogrammet på Lindeskolan råder full aktivitet. Det är programmets årliga temavecka som är igång och i år går veckan under temat ”Liv och lust”. Det är lärarna som planerar det kommande veckoschemat och vad det ska komma att innehålla. Meningen är att eleverna ska lära sig något som sedan får generera ut i handling.
– Vi vill skapa gemenskap, att de ska lära känna varandra. Eleverna tycker att det är roligt att jobba över årskurserna. Med den här temaveckan stärker vi Vi-känslan, säger Birgitta Lindblom, lärare vid programmet.
I år valde man att starta och engagera ungdomarna i en insamling, något som skulle kunna göra skillnad för andra människor. Därför förvalde lärarna organisationen ”Läkare utan gränser”, vilken kategori som eleverna sedan ville starta insamlingen i, det var upp till var och en i de sex olika grupperna. Hur insamlingen sedan skulle gå till fick de också själva fundera ut. En grupp bestämde sig för att tillverka armband och sälja, en annan grupp började leta sponsorer och ytterligare en tar upp beställningar från de som vill ha hjälp att baka till exempelvis någon särskild festlighet.
– Det här slutar vi inte med bara för att temaveckan tar slut, utan vi samlar ihop fram till den sjätte maj, då är det officiell final, berättar Birgitta.
Erisa, Josefine, Nim och Valon bakar bullar och kladdkakor.
Under veckan har eleverna också fått träffa Ungdomsmottagningen, RFSU samt dansat Hiphop.
– Det är full fart! Eleverna trivs och tycker att det är roligt, vi får det bekräftat att det här är något att fortsätta med. Vi försöker marknadsföra oss genom att sätta upp affischer, vi har satt upp affischer vid stora biblioteket, ICA, Willys och så vidare, så det sprider sig på skolan vad vi gör, och ut i samhället. Med det här känns det som att eleverna tycker att de gör något meningsfullt. Oavsett om det är lite pengar eller mycket pengar så leder till förändring. Här kan eleverna vara sig själva, de blir sedda och bekräftade och de får känna att de gör nytta och något betydelsefullt, säger Birgitta varmt.
Ett av gängen har fullt sjå med att baka och en doft av bullar och kladdkakor sprider sig
lokalen.
– Vi ska sälja det här vid ICA Östermalms. Det är kul, bra schema och olika och roliga aktiviteter. Säger Josefine om veckan såhär långt och provsmakar en av kladdkakorna, man måste ju trots allt försäkra sig om att allt är i sin ordning. Gruppkamraten Valon tillägger:
– Det är roligt att hjälpa andra som har det svårt, att pengarna går till Läkare utan gränser.
Inne i klassrummet håller Emma, Jalal, Isabelle och Emelie till. De väntar på att deras material till de blivande armbanden ska komma, under tiden får de sysselsätta sig bäst det går.
– Vi funderar på att göra något mer, baka och sälja, eller nåt, säger Jalal och Emma konstaterar:
– Det är roligt, och det känns bra att hjälpa till med något som betyder något.
– Ja, det är stort!, tillägger Jalal.
Här hittar ni gruppernas olika insamlingar:
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot tabellens mittenlag följde upp i november och även om fredagens hemmamatch mot tabelljumbon blev jämnare än man nog hade hoppats på, så gav hemmalaget en rejäl vändning i den sista perioden som säkrade nya poäng till tabellen.