Vecka fyra är för Barn- och fritidsprogrammet inte någon vanlig vecka. De har nämligen sin temavecka ”Liv och lust”, och det finns inte en enda vanlig lektion på schemat. Bland annat har man fått besök från Ungdomsmottagningen och RFSU, men huvudsakligen lägger eleverna ner stort arbete och engagemang för att hjälpa andra, ett projekt som de kommer att fortsätta med ända till maj.
Hos Barn- och fritidsprogrammet på Lindeskolan råder full aktivitet. Det är programmets årliga temavecka som är igång och i år går veckan under temat ”Liv och lust”. Det är lärarna som planerar det kommande veckoschemat och vad det ska komma att innehålla. Meningen är att eleverna ska lära sig något som sedan får generera ut i handling.
– Vi vill skapa gemenskap, att de ska lära känna varandra. Eleverna tycker att det är roligt att jobba över årskurserna. Med den här temaveckan stärker vi Vi-känslan, säger Birgitta Lindblom, lärare vid programmet.
I år valde man att starta och engagera ungdomarna i en insamling, något som skulle kunna göra skillnad för andra människor. Därför förvalde lärarna organisationen ”Läkare utan gränser”, vilken kategori som eleverna sedan ville starta insamlingen i, det var upp till var och en i de sex olika grupperna. Hur insamlingen sedan skulle gå till fick de också själva fundera ut. En grupp bestämde sig för att tillverka armband och sälja, en annan grupp började leta sponsorer och ytterligare en tar upp beställningar från de som vill ha hjälp att baka till exempelvis någon särskild festlighet.
– Det här slutar vi inte med bara för att temaveckan tar slut, utan vi samlar ihop fram till den sjätte maj, då är det officiell final, berättar Birgitta.
Erisa, Josefine, Nim och Valon bakar bullar och kladdkakor.
Under veckan har eleverna också fått träffa Ungdomsmottagningen, RFSU samt dansat Hiphop.
– Det är full fart! Eleverna trivs och tycker att det är roligt, vi får det bekräftat att det här är något att fortsätta med. Vi försöker marknadsföra oss genom att sätta upp affischer, vi har satt upp affischer vid stora biblioteket, ICA, Willys och så vidare, så det sprider sig på skolan vad vi gör, och ut i samhället. Med det här känns det som att eleverna tycker att de gör något meningsfullt. Oavsett om det är lite pengar eller mycket pengar så leder till förändring. Här kan eleverna vara sig själva, de blir sedda och bekräftade och de får känna att de gör nytta och något betydelsefullt, säger Birgitta varmt.
Ett av gängen har fullt sjå med att baka och en doft av bullar och kladdkakor sprider sig
lokalen.
– Vi ska sälja det här vid ICA Östermalms. Det är kul, bra schema och olika och roliga aktiviteter. Säger Josefine om veckan såhär långt och provsmakar en av kladdkakorna, man måste ju trots allt försäkra sig om att allt är i sin ordning. Gruppkamraten Valon tillägger:
– Det är roligt att hjälpa andra som har det svårt, att pengarna går till Läkare utan gränser.
Inne i klassrummet håller Emma, Jalal, Isabelle och Emelie till. De väntar på att deras material till de blivande armbanden ska komma, under tiden får de sysselsätta sig bäst det går.
– Vi funderar på att göra något mer, baka och sälja, eller nåt, säger Jalal och Emma konstaterar:
– Det är roligt, och det känns bra att hjälpa till med något som betyder något.
– Ja, det är stort!, tillägger Jalal.
Här hittar ni gruppernas olika insamlingar:
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?