Eleverna tycker att det såhär långt är en lärorik temavecka. Fr.v. August Eriksson, Morgan Molin, Julia Gustafsson och Erisa Shabani. Foto: Ida Lindkvist
Temaveckan där eleverna lär sig leva livet
Just nu pågår Barn- och fritidsprogrammets årligen återkommande temavecka. Den här gången står ”Leva livet” för temat, och hela veckan lång står alkohol, narkotika och tobak i fokus.
Det är en intensiv och välplanerad vecka som ligger breddad framför Lindeskolans Barn- och fritidselever. Som traditionen bjuder så anordnas en temavecka varje år för programmets ungdomar, och de vanliga lektionerna uteblir. Förra året samlade man på olika vis in pengar till organisationen Läkare utan gränser, men i år lyder temat ”Leva livet”. Dagarna är fyllda med föreläsningar, film och diskussioner där eleverna får möjlighet att lära sig mer om alkohol, narkotika och tobak.
Julia Gustafsson, som går andra året, erkänner att inte heller hon haft någon superkoll inom området.
– Vi har fått jättebra information. Det är jätteviktigt att veta skillnad på olika droger, och droger har blivit mycket vanligare än vad det var för några år sedan, berättar Julia.
Morgan Molin har lite bättre koll tack vare sin mamma som jobbar på ett behandlingshem.
– Hon berättar hur de blir att må och vad som händer, därför har jag fått en djupare inblick, säger Morgan.
Eleverna vet att droger cirkulerar på skolan, något som gör temat så högaktuellt.
– Det finns mycket sådant i skolan, och jag tror det finns de som har provat men sedan vill få hjälp att sluta, men de vet inte vart de ska vända sig, säger Erisa och tillägger att programmet haft besök av fältarbetarna.
Foto: Ida Lindkvist
– Jag visste inte ens att de fanns, erkänner Erisa, och gruppen håller med om att de synts för lite; ingen går ju till fältarna om de inte ens vet vad de gör eller vad de heter, än mindre om deras existens ännu är okänd för eleverna.
– Fältarna fyller en jätteviktig funktion, därför är det viktigt att de får ett ansikte här, tycker Birgitta Lindblom, lärare vid programmet.
I köket bakas det kaka för fullt, fika som ska ätas upp vid det avslutande momentet av veckan. Den kommer att avrundas på fredag då representant från skolledningen, politiker, skolans kurator, kommunens två fältarbetare, samt polisen kommer för att ta emot elevernas frågor, tankar och svara på frågor.
– Eleverna ser mycket som vi inte ser. Därför är det så bra att de får lyfta sina tankar till politikerna, tycker lärare Anna-Maria Borgshed.
– De får framföra sina åsikter och politikerna får i sin tur en bild av hur ungdomarna ser på det. Det är en konkret möjlighet, säger Birgitta.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Leo Larsson, Theodor Warvelin, Felicia Falk och Malte Nilsson är fyra av ungdomarna som tagit initiativ till festivalen Solsting.
Foto: Jennie Einarsson
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...
Bildextra: Utspringet!
Stämningen var på topp - och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen ...