Fullkomligt galen eller bara målmedveten och äventyrslysten? Ja, det kan man fråga sig om Thobias Almén som för andra året i rad ska delta i den brutala hinderbanetävlingen ”Tough Guy” i England. Elstötar med tiotusen volt, iskallt vatten, djup och tjock lera, ja, detta bara för att nämna lite, och banan är dessutom sexton kilometer lång.
Thobias Almén, en trettiotreårig lindesbergare, uppvuxen och bosatt i stan. Jobbar som marknadschef, och på fritiden tycker han om att träna, han både löptränar och lyfter vikter. På Lindegym håller han i det hårda Challenge-passet en gång i veckan. Såhär långt kan man ju tro att Thobias är som vilken kille som helst som gillar att hålla sig i form, men låt dig inte luras. Detta kraftpaket har sedan två år tillbaka en förkärlek till brutala hinderbanor. Förra året deltog han i tävlingen ”Tough Guy”, en sexton kilometer lång hinderbana med minst sagt tuffa hinder.
– Den är designad för att bryta ner deltagarna. Den står alltid där men utökas och byggs om varje år, de tittar och ser till att det inte är för lätt. En tredjedel får bryta varje år, men jag tog mig i mål, berättar Thobias.

Det första momentet var trettiosju minuter i iskallt vatten, då endast iklädda träningskläder. Då man får välja mellan att starta i elitfältet eller det vanliga fältet, riskerar de i det vanliga fältet att tvingas köa, vilket i sin tur innebär att de får stå extra länge i vattnet och vänta. Och roligare blir det inte; i ett moment ska man, efter att ha klättrat upp i leran, åka ner och i backen hänger ”remsor” innehållande tiotusen volt, som man vare sig man vill eller inte tvingas att röra under nedfärden.
– Klarar du den banan klarar du alla andra banor. Jag fick blodad tand! Direkt efter kändes det inte jätteroligt, men nu börjar man komma ihåg alltmer, kramperna och smärtan. Det handlar om vad kroppen klarar av, hur mycket man klarar av att pressa den. Till slut lägger kroppen av men hjärnan fortsätter, men alla tar sig inte till det stadiet. Man får inte heller drabbas av för kraftig hypotermi, då går det inte heller, förklarar Thobias.
På bilden ser vi ”remsorna” som delar ut elstötar med tiotusen volt. Privat foto.
Thobias spenderar mycket tid på Lindegym samt är ute och springer. Han satsar på sex pass i veckan under fem dagar, för att kroppen ska få två dagar att återhämta sig på. Hans sambo har konstaterat att när han inte jobbar är det åttiofem procent träning och femton procent annat, men Thobias säger:
– Hon är ett väldigt bra stöd. Utan henne skulle det inte fungera!

Förra året var det 5300 startande i ”Tough Guy” och i år är det över 6000 deltagare. I England är ”Tough Guy” ett mandomsprov, det ultimata testet som bevisar att om man klarat av den tävlingen, ja, då klarar man allt. Men deltagarna kommer från hela vida världen, exempelvis Japan, Elfenbenskusten och USA. Dagen innan tävling är man som en familj. Man går tillsammans runt och ser över de olika hindren och diskuterar dem i samråd. Och i år satsar Thobias på att placera sig topp tjugofem, för att kvalificera sig till VM. Detta lyckades han med även förra året, men råkade missa det, och är nu mer laddad än någonsin.
– Det började som något roligt, men sedan har jag satsat mer och mer hårt. Jag sätter hela tiden nya mål!
Intåget i vårmånaden mars bjöd passande nog på varma temperaturer och en försmak på vad som komma skall. För alla som fann glädje i detta blev dock lyckan kort. Nu flaggar SMHI för att vintern kommer tillbaka och det med besked också.
Under den här veckan genomför polisen en nationell satsning på trafiken. Fokus ligger bland annat på hastigheter och nykterhet ute på vägarna.
– Påpekas bör dock att vi egentligen tittar bredare än så, eftersom det finns andra brott som uppdagas i samband med att trafikanter kontrolleras, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar man sig ruggigt nära tabellettan, samtidigt som man har eliminerat alla risker med en placering för återkval.
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.