Idag var det dags för den kanske tidigaste julmarknaden i Lindesbergs kommun. Vasselhyttans bygdegård var till bredden fylld med försäljare som hade med sig alltifrån saffransbullar, gröna kransar till virkade bikinis för Barbiedockan och svensk sommarhonung.
Det är många människor som trängs i bygdegården denna lördagsförmiddag. De börjar bli julsugna såhär i början av november, kanske lite extra nu sen den första snön passade på att singla ner från himlen. Det är varmt i lokalen och stämningen mycket god. Man pratar med de olika försäljarna, diskuterar material och träffar både en och två bekanta. Det går också bra att ta en fika, både smörgåsar och hembakat finns till försäljning för den som vill sitta ner ett slag.
– Vi har julmarknad här en gång om året. Det är tjugoen försäljare och de kommer inte bara härifrån byn. De kommer både från Kopparberg, Guldsmedshyttan och Lindesberg, men förstås också från Vasselhyttan, så det är lite runtomkring. Det brukar vara en välbesökt marknad, det är nog en av de första julmarknaderna men sedan kör ju alla igång överallt. Men vi tycker att det fungerar bra att ha det såhär tidigt, och det är ju huvudsaken. Det blir en lite annan stämning, berättar Anita Andersson.
Anita är här idag säljer olika brodyrer såsom tavlor och dukar, virkade hantverk samt sin mans hemsnickrade fågelholkar som ser precis ut som små miniatyrhus.
– Man kan också dekorera husen och ha dem inomhus, jag har satt in en ljusslinga, små spetsgardiner och små möbler i mitt, så det går bra det också, tipsar Anita.
Den yngsta, och kanske också sötaste, knallen idag är ingen mindre än Signe, fem år, som är på plats tillsammans med farmor Kerstin. Signe har skapat väldigt fina små prydnader med hjälp av färgade pärlor.
– Jag lägger pärlor i pepparkaksgrejer och stoppar in i ugnen. Sen är de klara och blir såhär. Det är vanliga pärlor men blir platta i ugnen, talar hon om.
Birgit Olsen har radat upp ett långt bord med olika smaskigheter. Hon rabblar upp en lång lista på lite av det hon har med sig:
– Det är alltifrån limpor till bitar och vanliga kakor. Jag har sockerfritt, det är många som har fått diabetes men också vill få äta något gott. Sedan så har jag mandelkubb och surdegsbröd, vanligt bröd och potatislimpa. Jag har även valnötter i det här brödet, för det är bra för hjärnan.
Sedan Birgit blev pensionär har hon hunnit baka och bakar numer även på beställning. Hon provade att sälja sitt bröd och det ledde till att människor nu ringer till henne för att be om hjälp med att baka sina favoriter.
– Jag tycker att det är så roligt. Det är många äldre som inte kan baka själva men ändå vill ha hembakt, Jag är lyckligast i världen för jag får verkligen jobba med min hobby.
Sven Bergman tycker att det är förträffligt med julmarknad och passar på att fynda lite gott kaffebröd.
– För det första träffar man massa människor, det är ju mycket samma återkommande, men det är ju klart, ju äldre man blir desto mer tunnas det ur i leden. Men det är så bra, för den är så tidig!
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.