Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Till ansvariga chefer inom äldreomsorgen i Lindesbergs kommun

INSÄNDARE/DEBATT: Tankar omkring besöksförbudets upphävande.
Vilken oerhörd glädje och befrielse alla vi anhöriga, vänner och boende kände när beskedet kom att besöksförbudet skulle upphöra den 1 oktober. Den inre smärta detta halvår inneburit för många kan naturligtvis inte mätas eller förklaras. Vi vet att personalen har varit fantastiska och gjort allt vad de kan. Men de kan aldrig ersätta anhöriga eller vänner.

Naturligtvis har vi haft och har full förståelse för att göra vad vi kan för att förhindra smitta och att det var nödvändigt med besöksförbudet under våren. Vi har följt FHM:s rekommendationer och vill också fortsättningsvis göra det.

Men när informationen från Lindesbergs kommun kom häromdagen hur framtiden skulle se ut efter besöksförbudets upphävande försvann vår glädje och förväntan. Vårt inre uppfylldes av upprördhet och känner det som en oerhörd kränkning.

Informationen inleds med orden: ”Från och med 1 oktober hävs regeringens beslut om besöksförbud på särskilda boenden… För Lindesbergs kommun innebär det följande;”

Sedan hade fortsättningen kunnat stå enligt följande: ”I Lindesbergs kommun
fortsätter besöksförbudet.”

• Första delen av informationen handlar om det självklara med allt det som vi hört hela våren om hygien och avstånd. Därefter kommer orden om att personer över 70 år bör begränsa sina kontakter. Det är ingen hemlighet att de flesta som har det största behovet av kontakter med de boende är över 70 år. De boende som är i 90–årsåldern och däröver har barn som är 70+are. Par som levt tillsammans och har fått uppleva smärtan att inte kunna leva tillsammans utan nu får leva åtskilda är också 70+are. Den kategorin har under hela pandemin varit oerhört försiktiga och är inte den största smittfaran.

• Sedan uppmanas vi till besök utomhus vid skärmarna som tidigare. Snart kommer höststormarna och vintern! Promenader är oerhört värdefulla. Tyvärr fick hela sommaren gå innan vi i augusti månad fick tillåtelse att gå ut med våra anhöriga på promenader. Våra anhörigas kanske sista sommar!

Samma kontroll som innan besöksförbudets upphävande gäller fortfarande i Lindesbergs kommun. Allt ska ske genom personalen genom tidsbokning. Vi får inte göra besök i den boendes lägenhet. Där kommer vår oerhörda upprördhet och kränkning. Socialstyrelsens företrädares uttalande på presskonferensen innebär tydligt att de inte kan hindra de anhöriga att besöka de boende i deras lägenheter. Det finns ingen laglig rättighet till det. Däremot uppmanades besökare att inte vistas i övriga gemenskapsutrymmen och inte komma för nära övriga boende. Men att komma in i deras lägenheter fanns inget förbud. Däremot uppmanar Lindesbergs kommun att besök inomhus kan ske i gemensamma utrymmen! Det måste väl innebära ännu större smittorisk!

De boende på särskilda boenden i vår kommun har varit instängda i ett halvår. Och enligt kommunens handlingsplan fortsätter denna instängdhet. Det kan inte vara rimligt. Samtidigt så har alla som själv kunnat gå ut varit ute på promenader, åkt med sina permobilar och träffat vänner utanför boendet. Vilket de har haft rätt till men vilken rätt har de som inte kan ta sig ut på egen hand. Vi uppmanar beslutande i kommunen att verkligen omformulera informationen om besöksförbudets upphävande.

Vi kan förstå ansvarigas rädsla för smittspridning på de olika boendena. Men människor som älskar varandra och inte har så lång tid kvar till gemenskap med varandra är värda ett liv med livskvalité. Att sitta inne i lägenheten tillsammans och berätta minnen, se i fotoalbum och ha den gemenskap det innebär kan inte ersättas med att sitta i något gemenskapsutrymme bakom skärmar.

För övrigt har det varit svårt med besök vid skärmarna eftersom de flesta äldre som finns på kommunens boenden har nedsatt hörsel. En jurist sa i en intervju i TV följande: ”Släng skärmarna! De gör ingen nytta!”. Personalen har haft en dubbel arbetsbörda genom all tidsbokning och kontakter med anhöriga. Vi anhöriga och vänner är ansvarsfulla personer som vill våra nära och kära det allra bästa och om vi också betraktas som det av Lindesbergs kommuns beslutsfattare skulle livskvalitén öka betydligt för oss alla, boende, anhöriga och personal.

Lindesberg den 27 september 2020
Ewa Jerrevik Candell
Kerstin Klintberger
Mats Elg
Elisabeth Elg
Elsie Sjöö

Publicerad 28 september 2020 klockan 11:38

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Läsarbild. Foto: Hanna Johansson

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Storå. Branden hade uppstått i en lägenhet tillhörande äldreboendet på orten. Dessbättre var situationen snabbt under kontroll och ingen person skall ha skadats.
– Personen som bor i lägenheten är anträffad, han befann sig utanför boendet och skall inte vara skadad, uppger polisens presstalesperson, Stefan Wickberg.

21 oktober 2020 klockan 19:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter skall det brinna i köket.
– Det här inkom klockan 17.57. Rökdykare har gått in. Mer än så vet jag inte för tillfället, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

21 oktober 2020 klockan 18:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”

Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även ...

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden

Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande h...

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – ...

Jonatan Björkman, Adam Thybeck och Benito Skarp bildar Mt. Seaside, som nu släppt en EP till minne av sin vän, Josefine. Foto: Benito Skarp

Sorgen efter vännens plötsliga död präglar deras musik

Det har nu gått sex månader sedan den där ödesdigra dagen i april, då deras vän Josefine under ännu oklara omständigheter gick bort alldeles för tidigt blott 22 år gammal. Under halvåret som har passerat har killarna i Mt. Seaside använt sin kreativa sida för att ta sig igenom sorgen, något som resulterade i EP:n ”I Am Loud”, som är en hyllning till deras saknade vän.
– Bara några dagar efter att hon hade gått bort satt jag hemma med gitarren och skrev, berättar Jonatan Björkman.

20 oktober 2020 klockan 07:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett snöfallsområde är på väg mot Lindesbergsområdet. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för snöfall

Under tisdagen förväntas ett snöfallsområde dra in över den norra länsdelen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning av att det förväntas komma upp till 5 centimeter snö under relativt kort tid. Samtidigt betonas att snön med största sannolikhet blir ett väldigt kortvarigt inslag.

19 oktober 2020 klockan 11:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man anhållen för misshandel av partner
En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha misshandlat en kvinna under söndagen. Enligt polisen rör det sig om våld i nära ...
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

KD vill se ung omsorg inom äldreomsorgen
Låt ungdomar få arbeta med våra äldre och ge dem en mer meningsfull vardag med social gemenskap. Detta tycker Kristdemokraterna i Lindesberg.
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Förlust efter utdragen straffläggning
Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och såg till att matchen fick avg...
18 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots flera mållägen under matchen så hade WSK svårt att spela in bollen hela vägen men visade vid matchavgörandet att hemmalaget var bäst för kvällen.

16 oktober 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg

Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som påverkar ett trettiotal arbetstillfällen. Den informationen fick personalen under ett möte tidigare i veckan.

16 oktober 2020 klockan 13:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Replik till Sveaskog: ”…vad vet jag, som bara bor mitt i skogen”

Lars Flamme, som initierat debatten rörande skogsavverkning i området ...

Förlust efter en ljus inledning

Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kä...

Miljardkontrakt till lokal byggfirma när Coop bygger gigantisk terminal

Tommy Allström Byggproduktion AB i Lindesberg har fått i uppdrag att bygga Coop:s nya ...

AnnonsEtt av Lindlövens målförsök där Anton Toolanen drog iväg ett skott i den andra perioden Foto: Timmy Lundegård

Ny förlust på hemmaisen

Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvällen, tabellettan HC Dalen stod som motståndare och visade direkt kvalitet i sitt spel där smålänningarna kunde sno åt sig tre nya poäng.

15 oktober 2020 klockan 22:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kroppskultur på hög nivå

På lördag visas balett på bio - för första gången i Lindesberg. Det är något som gläder Aksana Lodhi. Hon och Fanny Nelson...

100 000 kronor samlades in trots pandemin

Lite drygt 100 000 kronor samlade Världens Barn Lindesberg in fram till mitten av oktober - trots ett mycket svårt ...

Ny succé för parahandbollen

Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens ...

Coronaläget: Fortsatt ökning av covid-19 i länet

I en ny lägesrapport från Region Örebro Län kommer uppgifter om att spridningen av covid-19 fortsätter ...

Regionen behöver en omstart

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro läns två ledande politiker har tillsammans med sina närmaste tjänstemän lyckats avskaffa prim...

Bergslagens Sparbank avsätter ytterligare 1 miljon till föreningslivet

PRESSMEDDELANDE: Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot föreningslivet. Därför...

Jens Isemo, vd på Linde energi. Foto: Linde energi

Får guldmedalj för grönt arbete: ”Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi”

PRESSMEDDELANDE: Förra året var första gången Linde energi utvärderades enligt den internationellt erkända EcoVadis-metoden. När årets resultat publicerats står det klart att det kommunägda bolaget förbättrat sitt hållbarhetsarbete, når målet att samtliga utvärderade områden ska vara gröna och därmed står sig ännu bättre i internationell jämförelse.

13 oktober 2020 klockan 10:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka föreslås bli ordförande för kommunstyrelsen
Socialdemokraterna i Lindesberg föreslår nu att Bengt Storbacka skall efterträda Irja Gustavsson som kommunstyrelsens ordförande. Detta beslut ...
13 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt anlagd brand vid återvinningsstation
Tidigt på måndagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en brand intill Högstadieplan i Lindesberg. På plats kunde man konstatera att det ...
12 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindesbergs unga artister sjunger för Världens Barn
- Jag har bett om att få vara med i konserten! För det är inte bara en konsert - pengarna går till något viktigt, markerar Matilda Klack.
12 oktober 2020 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-10

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-08

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-06

2020-10-21 21:00