Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Till ansvariga chefer inom äldreomsorgen i Lindesbergs kommun

INSÄNDARE/DEBATT: Tankar omkring besöksförbudets upphävande.
Vilken oerhörd glädje och befrielse alla vi anhöriga, vänner och boende kände när beskedet kom att besöksförbudet skulle upphöra den 1 oktober. Den inre smärta detta halvår inneburit för många kan naturligtvis inte mätas eller förklaras. Vi vet att personalen har varit fantastiska och gjort allt vad de kan. Men de kan aldrig ersätta anhöriga eller vänner.

Naturligtvis har vi haft och har full förståelse för att göra vad vi kan för att förhindra smitta och att det var nödvändigt med besöksförbudet under våren. Vi har följt FHM:s rekommendationer och vill också fortsättningsvis göra det.

Men när informationen från Lindesbergs kommun kom häromdagen hur framtiden skulle se ut efter besöksförbudets upphävande försvann vår glädje och förväntan. Vårt inre uppfylldes av upprördhet och känner det som en oerhörd kränkning.

Informationen inleds med orden: ”Från och med 1 oktober hävs regeringens beslut om besöksförbud på särskilda boenden… För Lindesbergs kommun innebär det följande;”

Sedan hade fortsättningen kunnat stå enligt följande: ”I Lindesbergs kommun
fortsätter besöksförbudet.”

• Första delen av informationen handlar om det självklara med allt det som vi hört hela våren om hygien och avstånd. Därefter kommer orden om att personer över 70 år bör begränsa sina kontakter. Det är ingen hemlighet att de flesta som har det största behovet av kontakter med de boende är över 70 år. De boende som är i 90–årsåldern och däröver har barn som är 70+are. Par som levt tillsammans och har fått uppleva smärtan att inte kunna leva tillsammans utan nu får leva åtskilda är också 70+are. Den kategorin har under hela pandemin varit oerhört försiktiga och är inte den största smittfaran.

• Sedan uppmanas vi till besök utomhus vid skärmarna som tidigare. Snart kommer höststormarna och vintern! Promenader är oerhört värdefulla. Tyvärr fick hela sommaren gå innan vi i augusti månad fick tillåtelse att gå ut med våra anhöriga på promenader. Våra anhörigas kanske sista sommar!

Samma kontroll som innan besöksförbudets upphävande gäller fortfarande i Lindesbergs kommun. Allt ska ske genom personalen genom tidsbokning. Vi får inte göra besök i den boendes lägenhet. Där kommer vår oerhörda upprördhet och kränkning. Socialstyrelsens företrädares uttalande på presskonferensen innebär tydligt att de inte kan hindra de anhöriga att besöka de boende i deras lägenheter. Det finns ingen laglig rättighet till det. Däremot uppmanades besökare att inte vistas i övriga gemenskapsutrymmen och inte komma för nära övriga boende. Men att komma in i deras lägenheter fanns inget förbud. Däremot uppmanar Lindesbergs kommun att besök inomhus kan ske i gemensamma utrymmen! Det måste väl innebära ännu större smittorisk!

De boende på särskilda boenden i vår kommun har varit instängda i ett halvår. Och enligt kommunens handlingsplan fortsätter denna instängdhet. Det kan inte vara rimligt. Samtidigt så har alla som själv kunnat gå ut varit ute på promenader, åkt med sina permobilar och träffat vänner utanför boendet. Vilket de har haft rätt till men vilken rätt har de som inte kan ta sig ut på egen hand. Vi uppmanar beslutande i kommunen att verkligen omformulera informationen om besöksförbudets upphävande.

Vi kan förstå ansvarigas rädsla för smittspridning på de olika boendena. Men människor som älskar varandra och inte har så lång tid kvar till gemenskap med varandra är värda ett liv med livskvalité. Att sitta inne i lägenheten tillsammans och berätta minnen, se i fotoalbum och ha den gemenskap det innebär kan inte ersättas med att sitta i något gemenskapsutrymme bakom skärmar.

För övrigt har det varit svårt med besök vid skärmarna eftersom de flesta äldre som finns på kommunens boenden har nedsatt hörsel. En jurist sa i en intervju i TV följande: ”Släng skärmarna! De gör ingen nytta!”. Personalen har haft en dubbel arbetsbörda genom all tidsbokning och kontakter med anhöriga. Vi anhöriga och vänner är ansvarsfulla personer som vill våra nära och kära det allra bästa och om vi också betraktas som det av Lindesbergs kommuns beslutsfattare skulle livskvalitén öka betydligt för oss alla, boende, anhöriga och personal.

Lindesberg den 27 september 2020
Ewa Jerrevik Candell
Kerstin Klintberger
Mats Elg
Elisabeth Elg
Elsie Sjöö

Publicerad 28 september 2020 klockan 11:38

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi fira har man sagt i Riksdagen. I Region Örebro län bör vi i det sammanhanget fundera på om vi förvaltar arvet på ett värdigt sätt.

26 juli 2021 klockan 08:53 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda ...

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg
Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fyndläge under helgens stora loppis. Foto: Bergslagen.se

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje året i rad. Över 100 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

14 juli 2021 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in ...

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne i Fellingsbro folkhögskola och tillkallade polis. När inkräktarna insåg att de var upptäckta tog de sin tillflykt till skogs.

12 juli 2021 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Gunilla Pöchhacker, ordförande i Företagarna, var med och överraskade Victoria. Foto: Lindesbergs kommun

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.

7 juli 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret
48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-07-27 04:29