PRESSMEDDELANDE: Vi på FALAB och LIBO har fått mycket uppmärksamhet för våra träbyggnader den senaste tiden. Nu är vi i fokus igen genom Woodlife Sweden – en utställning om svensk träarkitektur som blivit en succé internationellt . Denna gång är det ett av våra senaste verk – Bergsparken – som lyfts fram. Tillsammans med ett 40-tal andra svenska träbyggnader är Bergsparken med och representerar den hållbara svenska träarkitekturen som fler och fler får upp ögonen för.
Woodlife Sweden produceras av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä och Skogsindustrierna. Den är en i raden av Svenska institutets så kallade toolkits, en slags smart förpackade utställningar som enkelt kan distribueras till ambassader och andra svenska myndigheter utomlands för att stärka Sverigebilden. Bland annat porträtteras Bergsparken i en film där Maria Fossen, Fastighetsutvecklare hos oss på FALAB/LIBO, tillsammans med andra nyckelpersoner i projektet berättar om vår vision med byggnaden.
Intresset för Woodlife Sweden har vuxit sig starkt internationellt under hösten och blivit en succé världen över.
– Tillsammans med våra samarbetspartners vill vi inspirera internationella kollegor och skapa dialog om centrala framtidsfrågor, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.
Bergsparken är ett bra exempel på hur vi som fastighets- och bostadsbolag i nära samarbete med arkitekter vågat och kunnat utmana tidigare föreställningar om vad som är möjligt att bygga i trä. Det är en byggnad och en plats med fokus på hälsa och välmående både för boende och besökare. Hela atmosfären andas trä, grönska och ljus såväl ute som inne. I halva byggnaden finns Lindesbergs vårdcentral och annan förebyggande hälsovård. I den andra halvan finns hyresbostäder. I nedre plan finns även en restauranglokal som sedan pandemin slog till står hyresledig och väntar på att åter få erbjuda boende och besökare både mat och umgänge.
– Bergsparken är en fantastisk byggnad på många sätt säger Roger Sixtensson, VD på FALAB/LIBO. Det är en stolt träbyggnad som har en alldeles egen karaktär i staden Lindesberg men också en tydlig koppling till Bergslagsskogarna och den natur som omger oss.
Förra året vann LIBO Örebro läns Energi- och klimatpris för bygget av Bergsparken och våra bostadshus Kvarteret Gåsen och Golfboendet. Alla tre byggda i trä. Och i november i år bjöds Roger Sixtensson och Arne Larsson, Chef för den Tekniska Förvaltning på FALAB/LIBO, in för att visa upp Bergsparken och flera av våra träbyggnader för centerpartistiska riksdagsledamöter som kom på besök till Lindesberg.
Woodlife har nyligen visats på svenska ambassaden i Kenya och Turkiet. SI har också förfrågningar från bland annat Finland, Tyskland och Hong-Kong som vill visa Woodlife Sweden.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.