Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då publik kan komma att tillåtas under sommaren. För att få en bättre inblick inför den nya månaden, tog Lindenytt kontakt med tre stora lokala publiksporter, som ger sina synvinklar av de kommande restriktionerna.
Från den första juni tar nya restriktioner sin början. Bland dessa så kommer verksamheter som motionslopp, tivolinöjen och lägerverksamheter att öppnas upp i mindre skalor. Även sport- och idrottsevenemang fick ett positivt besked, då man även kommer att öka publiktaket inför sommaren. För utomhusarrangemang med anvisade sittplatser, kommer taket att höjas upp till 500 personer.
– Varje besked om lättare restriktioner och därmed varje steg mot ett ”normalt” läge, är såklart positivt, berättar LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl.
LIF Lindesbergs Ricky Nordahl: ”Det kan snabbt svänga”
Handbollen i Lindesberg har oftast sin högsäsong under höst och vintern, då med Allsvenskan som spelas igång fram mot oktober. Trots detta är det ständig rörelse hos LIF Lindesberg, med arrangemang som sommarlovsläger.
I år har man dessutom uttagna spelare till Beach-EM (Morgan Eklund), samt till DU17-landslaget (Emilia Durnell & Hallin Aziz).
– Nu är inte sommaren någon högsäsong för oss i vanliga fall, med den här säsongen bakom oss så kan många ”ta igen” det man missat om det skulle lättar upp. Att förhoppningsvis kunna genomföra våra tänkta arrangemang från augusti när vi drar igång igen, är såklart något som man hoppas på. Samtidigt så får man inte vara naiv, det kan snabbt svänga. Vi får fortsätta att följa utvecklingen och anpassa oss, säger Ricky Nordahl.
Vanligtvis är sommaren ett ypperligt tillfälle för handbollsföreningarna, att anordna uppskattade utomhuscuper. I Lindesberg arrangerar man vanligtvis nyinstiftade Libo Cup i mars månad i Lindesberg Arena, något som med många andra ungdomssatsningar har ställts in under året.
– Denna tid har inneburit att många saker har blivit inställda. Framförallt på ungdomssidan som vi lägger en stor del av budgeten på, där vi inte har fått genomföra bland annat turneringar och matcher. Det är en årlig investering som inte gått att genomföra helt enkelt, säger Ricky.
– Pandemin har inneburit förändringar och snabba handlingar framförallt initialt. En stor handbroms lade grunden. Vi har haft lojala och stöttande partners ihop med stora insatser av Bergslagsstiftelsen, kommunen och Handbollsförbundet genom hela resan. Detta tillsammans med medlemmar som fortsatt har jobbat hårt med föreningsarbeten, som gått att genomföra har gjort att vi har kämpat oss igenom detta på ett bra sätt.
Som hos många privatpersoner, företag och föreningar, har även handbollen haft det tufft gällande ekonomin. Även det psykiska har haft det tufft i föreningen, där Ricky berättar att man kommer att ha mycket att hämta tillbaka.
– Det största tappet denna säsong är de naturliga mötesplatserna och att många kanske har tappat tillhörigheten och samhörigheten. Den är viktig att återskapa. Vi saknar att ses, det spelar ingen roll om det är på träningsplanen, i bussen, på läktaren eller kring ett arrangemang. Vi ser verkligen fram emot att få träffa alla våra LIF-are igen, säger Ricky.
IFK Lindesbergs Petter Carlsson: ”Det är matcherna som man tränar för”
Seriespelet hos seniorerna i IFK Lindesberg var tänkt att starta redan under april månad. Samtliga planerade matcher har blivit uppskjutna men med de nya kommande restriktionerna, kan det finnas möjligheter att seniorspelet går igång från och med juni.
– Vi ser positivt på detta besked och hoppas på sikt att alla åldrar får komma igång att spela matcher, samt att vi då även kan få tillåta publik på matcherna, säger IFK Lindesbergs ordförande Petter Carlsson.
I skrivandes stund är det enbart spelare födda 2002 och senare som får spela matcher, något som Petter meddelar måste ske på ett coronaanpassat sätt när det gäller resor. Däremot är längtan stor att även seniorerna ska få sätta igång med sitt seriespel.
– Det finns såklart en stor längtan bland spelarna att få spela matcher igen, så det ska bli väldigt roligt. Jag är däremot tveksam till att det går att få ihop seriespelet då tiden håller på att rinna ut, berättar Petter.
– Matcher för seniorer måste sättas igång innan den sista maj, för att hela serien ska kunna genomföras. Annars blir det en enkelrondig serie i höst om smittläget skulle tillåta det.
Även för IFK Lindesberg har pandemin ställt till mycket i föreningen. Förutom stora luckor i ekonomin, handlar det även om det psykiska då de kommande matcherna ständigt ställs in.
– Precis som hos alla andra föreningar och privatpersoner så är även vi hårt drabbade av pandemin. Dels psykiskt då det är matcherna man tränar för och de har inte varit tillåtna förrän nu, berättar Petter.
Även på ekonomin har pandemin slagit hårt mot fotbollsföreningen, som har höga belopp i uteblivna intäkter.
– Rent ekonomiskt så är det framförallt begränsningar i aktivitetsstödet, samt utebliven försäljning som stör. För oss är det även uteblivna hyresintäkter så de lag som bokat träningsläger, inte har kunnat besöka oss sedan pandemin slog till. Troligen handla det om sexsiffriga belopp i uteblivna intäkter, vilket har gjort att vi har tvingats till stora restriktioner och om omkastningar i vår årsbudget för 2021, meddelar Petter.
– Vi längtar till att detta får ett slut så att vi kan börja verka normalt igen!
Fornaboda Travbanas Robin Thörn: ”Det är lite blandade känslor”
Av de tolv planerade tävlingsdagarna på Fornaboda under året, är två av dessa redan färdigkörda. ”Sveriges grönaste travbana” är känd runt om i hela landet för sin myshetsfaktor på publikplats, vilket såklart gör längtan för publik stor. Både hos publiken, men även hos travbanan.
– Klart att det är positivt om vi får välkomna publik till ”Sveriges grönaste travbana”. Samtidigt som en personlig reflektion så känner jag till fler som är sjuka i Covid-19 idag, än någon annan gång under det senaste året. Så det är lite blandade känslor och vi får givetvis se till att genomföra ett så säkert arrangemang som är möjligt, om vi får öppna för publik, säger Fornabodas sportchef Robin Thörn.
Trots att det verkar ljusna när det gäller insläpp av publik, väljer Fornaboda att hålla en låg profil fram till den första juni.
– Vi måste ju vänta till den första juni innan vi vet om det som har kommunicerats kommer att gälla, för antalet i publik. När det gäller restaurangen så finns det i dagsläget inga dedikerade platser. Hela frågan när det gäller publik och restauranggäster är såklart något som styrelsen utvärderar, säger Robin som låter laddad om tanken att Fornaboda kan få uppleva publik i sommar.
– Det skulle förstås bli roligare för både aktiva, funktionärer och traventusiaster!
– Det skulle även vara viktigt för våra samarbetspartners att publiken får återvända. Det ska bli intressant att se vilken efterfrågan det kommer att bli. Å ena sidan finns det nog en oro innan vaccinationerna är klara, men å andra sidan är det förstås många som längtar till att se trav på plats igen, berättar Robin.
Då en stor del av landets travtränare är stora arbetsgivare till exempelvis flertalet hästskötare och hovslagare, så ses travet som en arbetsplats och har därför fått tävla runt om i landet. Publikens frånvaro har däremot märkts av inom travsporten, där travbanornas ekonomi är den del som har tagit den största smällen.
– Det är klart att det ekonomiskt inte har varit bra för Fornaboda att inte kunna välkomna publik. Speciellt med tanke på hur fint vädret var under fjolårets tävlingssäsong. Det krävs nästan samma antal funktionärer att genomföra tävlingarna utan publik, så de missade intäkterna märks förstås, meddelar Robin.
– I övrigt är vi på Fornaboda taggade och jag tycker att vi har fått ihop en riktigt bra tävlingskalender.