Polischef Robert Haslinger tog under kvällen med sig sina kollegor till församlingshemmet i Lindesberg för en informationsträff. Åhörarna som var på plats var framförallt intresserade av att få ställa sina frågor och funderingar direkt till poliserna, en möjlighet som inte ges varje dag. Otrygghet visade sig vara ett av de ämnen som var mest väsentligt.
Nästan ett tiotal poliser som axlar olika roller och områden står uppradade i församlingshemmet. De har bjudit in till en informationsträff och medborgardialog. Stefan Toll som är kommunpolis sedan ett år tillbaka. Benämningen är ny och det är regeringen som infört för att polisen ska komma närmare folket och ha kontakt med medborgarna. Ett sätt är just medborgardialogen. Och frågor är något som åhörarna har.
– Varför ser man inte poliser gå på stan?, undrar en man.
– Det handlar mycket om resurser, kommenterar polischef Robert Haslinger.
– Men vi skulle också delvis kunna bli bättre på att kliva ur bilarna, tillägger Toll.
– Många upplever att det är otryggt på kvällarna. Och otryggheten på bussarna, speciellt på nattbussarna. Och Resecentrum, där upplever många att det är mycket droger. Att folk blir förföljda på stan och inbrott på landet, räknar Virosa Viberg (SD) som något många tycker är jobbigt.
Toll har svar även på de här tankarna.
– När man går hem på kvällen från stan och får en grupp på sex personer som går bakom sig så kan det kännas otryggt. Omedvetet eller medvetet kan man förenkla det själv genom att till exempel som grupp gå över till andra sidan. Det är sociala koder. Men otrygghet är något vi tycker är väldigt viktigt att ta på allvar.
Någon mer poängterar otryggheten på landsbygden, särskilt för de äldre som kanske är oförmögna att försvara sig.
– Man kan gå ihop i samhället och starta upp grannsamverkan i sitt område. Men det är bra att man har kontakt med polisen, så om man ser något särskilt kan man ringa till oss och så har vi kanske information om det som händer, förklarar Toll.
Tryggheten fortsätter att föras på tal.
– Vi prioriterar mycket att ha trygga offentliga utemiljöer. Vi har väldigt få brott i Lindesberg i utemiljöer. Vi prioriterar det här, och på helger är det personal ute där det kan bli bråk som vid krogen när den stänger, säger ungdomspolisen Henrik Andersson.
Haslinger berättar att trafikbrotten i Lindesberg har ökat, något som man ser som positivt eftersom det innebär att polisen gjort fler kontroller. Narkotikabrott är också något som det blivit mer av: 2014 hade man 224 sådana brott, och 2015 262 stycken. Våldsbrotten har minskat något, och även om antalet ärenden ökat totalt så är det mestadels nätrelaterade fall.
– Det beror på att vi numer har ett annat sätt att kommunicera på, konstaterar Haslinger.
Vikten av att anmäla brott påminns också åhörarna om.
– Utan information har vi inte möjligheten att göra något åt det. Till exempel så är det 98% av snatterierna som inte anmäls, så de som snattar kan fortgå, säger Stefan.