Nu har korna befriats från tråkiga väggar och betonggolv och får åter känna grönt gräs under klövarna och sprätta loss i solsköna hagar. Sverkesta Gård hade idag kosläpp för allmänheten och liksom tidigare år var det omåttligt populärt. Tusentals människor samlades runt staketet långt innan klockan 11 för att smaska i sig bulle och mjölk samt säkra sin plats och se de lyckliga korna komma farandes.
Sverkesta Gård ligger en liten bit utanför Frövi och gården har både mjölkkor, 70 stycken och nästintill lika många ungdjur. Gården har restaurang, gårdsbutik, man kan spela ”bonnagolf” och planera sin fest eller konferens där. Och idag, lördag, arrangerade man det som kanske är årets absoluta höjdpunkt: Kosläppet!
– Det var ungefär 3000 anmälda i år. Det brukar vara någonstans mellan 3000 och 4000, berättar Andreas Holmstedt, bonde på gården.
Det är otroligt populärt och folk vallfärdar långväga för att få vara med vid släppet, något som Andreas har lite svårt att förstå, han som ser de här korna i stort sett varje dag.
– Nej, jag fattar inte, jag har ingen aning om varför det är så mycket folk, säger han och skakar på huvudet.
Det är framförallt många barnfamiljer och de allra flesta besökarna ser till att vara på plats i väldigt god tid. En del har med sig picknikfilt och slagit sig ner intill hagen för att säkra bästa parkett. Andra vandrar omkring för att titta på grisarna, fåren och en liten kalv tillsammans med sin mor. Arla delar ut mjölk och bulle på löpande band, något av en klassiker på kosläpp. Tipspromenad kan man också ge sig ut på. Men i slutändan väntar alla på samma sak, att dörrarna till ladugården ska slås upp och reaktionen korna får när de möter den inhängande friheten är ändå besökets höjdpunkt. Det ropas ut i högtalaren att det är sju minuter kvar och de minsta barnen skyndar fram till staketet för bättre sikt.
De första korna tjuvstartar med någon minut och kliver frågande ut. De ser sig förundrat omkring och förutom alla de människor som hänger runtom hagen så ligger ju faktiskt gräset framför deras fötter. Lite betänketid tycker de är lämpligt innan de tar mod till sig och låter glädjen ta överhand. Någon skuttar av lycka, studsar liksom fram. Någon annan tar en skön joggingtur runt hagen. Ett par andra kvinnor känner att det är på tiden att rangordna sig och stångas en stund.
– Det gick ju bra det där, de ser ju rätt så nöjda ut, säger Andreas leende och nickar mot de lyckliga kossorna som redan känner sig som hemma.
– Och så hade vi ju tur med vädret!, tillägger han. Och på den punkten kan ingen säga emot, för solen skiner och visar sig från sin allra bästa sida.
Nu får djuren beta och ha trevligt fram till någon gång i september, lite beroende på vädret, berättar Andreas vidare. Besökarna börjar rulla hemåt, kosläppet är över för den här gången och i hagen, där rör sig kossorna i sakta mak med juvret vaggandes. Festmåltiden ligger framdukad och nionde maj blev en riktig höjdardag, speciellt för de lyckliga djuren.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.