Nu har korna befriats från tråkiga väggar och betonggolv och får åter känna grönt gräs under klövarna och sprätta loss i solsköna hagar. Sverkesta Gård hade idag kosläpp för allmänheten och liksom tidigare år var det omåttligt populärt. Tusentals människor samlades runt staketet långt innan klockan 11 för att smaska i sig bulle och mjölk samt säkra sin plats och se de lyckliga korna komma farandes.
Sverkesta Gård ligger en liten bit utanför Frövi och gården har både mjölkkor, 70 stycken och nästintill lika många ungdjur. Gården har restaurang, gårdsbutik, man kan spela ”bonnagolf” och planera sin fest eller konferens där. Och idag, lördag, arrangerade man det som kanske är årets absoluta höjdpunkt: Kosläppet!
– Det var ungefär 3000 anmälda i år. Det brukar vara någonstans mellan 3000 och 4000, berättar Andreas Holmstedt, bonde på gården.
Det är otroligt populärt och folk vallfärdar långväga för att få vara med vid släppet, något som Andreas har lite svårt att förstå, han som ser de här korna i stort sett varje dag.
– Nej, jag fattar inte, jag har ingen aning om varför det är så mycket folk, säger han och skakar på huvudet.
Det är framförallt många barnfamiljer och de allra flesta besökarna ser till att vara på plats i väldigt god tid. En del har med sig picknikfilt och slagit sig ner intill hagen för att säkra bästa parkett. Andra vandrar omkring för att titta på grisarna, fåren och en liten kalv tillsammans med sin mor. Arla delar ut mjölk och bulle på löpande band, något av en klassiker på kosläpp. Tipspromenad kan man också ge sig ut på. Men i slutändan väntar alla på samma sak, att dörrarna till ladugården ska slås upp och reaktionen korna får när de möter den inhängande friheten är ändå besökets höjdpunkt. Det ropas ut i högtalaren att det är sju minuter kvar och de minsta barnen skyndar fram till staketet för bättre sikt.
De första korna tjuvstartar med någon minut och kliver frågande ut. De ser sig förundrat omkring och förutom alla de människor som hänger runtom hagen så ligger ju faktiskt gräset framför deras fötter. Lite betänketid tycker de är lämpligt innan de tar mod till sig och låter glädjen ta överhand. Någon skuttar av lycka, studsar liksom fram. Någon annan tar en skön joggingtur runt hagen. Ett par andra kvinnor känner att det är på tiden att rangordna sig och stångas en stund.
– Det gick ju bra det där, de ser ju rätt så nöjda ut, säger Andreas leende och nickar mot de lyckliga kossorna som redan känner sig som hemma.
– Och så hade vi ju tur med vädret!, tillägger han. Och på den punkten kan ingen säga emot, för solen skiner och visar sig från sin allra bästa sida.
Nu får djuren beta och ha trevligt fram till någon gång i september, lite beroende på vädret, berättar Andreas vidare. Besökarna börjar rulla hemåt, kosläppet är över för den här gången och i hagen, där rör sig kossorna i sakta mak med juvret vaggandes. Festmåltiden ligger framdukad och nionde maj blev en riktig höjdardag, speciellt för de lyckliga djuren.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.