Nu har korna befriats från tråkiga väggar och betonggolv och får åter känna grönt gräs under klövarna och sprätta loss i solsköna hagar. Sverkesta Gård hade idag kosläpp för allmänheten och liksom tidigare år var det omåttligt populärt. Tusentals människor samlades runt staketet långt innan klockan 11 för att smaska i sig bulle och mjölk samt säkra sin plats och se de lyckliga korna komma farandes.
Sverkesta Gård ligger en liten bit utanför Frövi och gården har både mjölkkor, 70 stycken och nästintill lika många ungdjur. Gården har restaurang, gårdsbutik, man kan spela ”bonnagolf” och planera sin fest eller konferens där. Och idag, lördag, arrangerade man det som kanske är årets absoluta höjdpunkt: Kosläppet!
– Det var ungefär 3000 anmälda i år. Det brukar vara någonstans mellan 3000 och 4000, berättar Andreas Holmstedt, bonde på gården.
Det är otroligt populärt och folk vallfärdar långväga för att få vara med vid släppet, något som Andreas har lite svårt att förstå, han som ser de här korna i stort sett varje dag.
– Nej, jag fattar inte, jag har ingen aning om varför det är så mycket folk, säger han och skakar på huvudet.
Det är framförallt många barnfamiljer och de allra flesta besökarna ser till att vara på plats i väldigt god tid. En del har med sig picknikfilt och slagit sig ner intill hagen för att säkra bästa parkett. Andra vandrar omkring för att titta på grisarna, fåren och en liten kalv tillsammans med sin mor. Arla delar ut mjölk och bulle på löpande band, något av en klassiker på kosläpp. Tipspromenad kan man också ge sig ut på. Men i slutändan väntar alla på samma sak, att dörrarna till ladugården ska slås upp och reaktionen korna får när de möter den inhängande friheten är ändå besökets höjdpunkt. Det ropas ut i högtalaren att det är sju minuter kvar och de minsta barnen skyndar fram till staketet för bättre sikt.
De första korna tjuvstartar med någon minut och kliver frågande ut. De ser sig förundrat omkring och förutom alla de människor som hänger runtom hagen så ligger ju faktiskt gräset framför deras fötter. Lite betänketid tycker de är lämpligt innan de tar mod till sig och låter glädjen ta överhand. Någon skuttar av lycka, studsar liksom fram. Någon annan tar en skön joggingtur runt hagen. Ett par andra kvinnor känner att det är på tiden att rangordna sig och stångas en stund.
– Det gick ju bra det där, de ser ju rätt så nöjda ut, säger Andreas leende och nickar mot de lyckliga kossorna som redan känner sig som hemma.
– Och så hade vi ju tur med vädret!, tillägger han. Och på den punkten kan ingen säga emot, för solen skiner och visar sig från sin allra bästa sida.
Nu får djuren beta och ha trevligt fram till någon gång i september, lite beroende på vädret, berättar Andreas vidare. Besökarna börjar rulla hemåt, kosläppet är över för den här gången och i hagen, där rör sig kossorna i sakta mak med juvret vaggandes. Festmåltiden ligger framdukad och nionde maj blev en riktig höjdardag, speciellt för de lyckliga djuren.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.