För den som söker en villatomt att bygga på, kan väntan bli lång. I alla fall om man vill bygga sitt hus någorlunda centralt i Lindesberg.-Det är verkligen hög tid att ge exploateringsfrågan högre prioritet, anser Björn Carlson på Lindesbergs kommun exploateringsenhet.
2003 presenterades förslaget som senare kom att bli det nya villaområdet i naturnära läge: Lindesby. April 2005 var Lindesby redo för bebyggelse och det dröjde inte mer än två månader innan hälften av de 15 tomterna hade sålts. Under de följande åren fram till idag, har försäljningen gått i mer normal takt. Dock meddelas nu att de allra sista tomterna troligtvis kommer att säljas direkt efter årsskiftet.
-De fyra sista tomterna har nämligen tingats och dessa personer väntar bara besked från respektive bank. Blir samtliga sålda nu så innebär det att Lindesby är fullt och samtidigt har vi ett angenämt problem som måste lösas. Vi har nämligen inga fler villatomter att erbjuda, berättar Björn Carlson på Lindesbergs kommun exploateringsenhet.
Björn Carlson ser en klar fara i situationen. Det råder brist på vanliga hyreslägenheter också, vilket inte är direkt gynnsamt för en kommun som proklamerar tillväxt och vill se positiva siffror när SCB presenterar den årliga befolkningsrapporten nästa gång.
-Om vi skall få folk att flytta hit så måste vi ju kunna erbjuda en bostad. Och det gäller också om de föredrar att bygga eget, säger Carlson.
Han tror personligen att man måste spinna vidare på konceptet ”sjö- och naturnära”. Även om man redan talat om en direkt fortsättning av Lindesby (Lindesby 2) så tycker han att det finns anledning att titta längre söderut.
-Personligen tror jag mycket mer på Sörlunda, säger Björn.
Sörlunda, södra änden av Lindessjön, var också ett av grundförslagen som lades fram i en motion skriven av dåvarande socialnämndens ordförande, Anders Ceder. Året var 1999.
Före detta kommunchef, Lennart Jansson, valde dock att lägga detta ärende i papperskorgen tidigare i år med hänvisning till ekonomin. Det skulle bli alldeles för kostsamt då man måste gräva ner den högspänningsledning som finns i området. Bara denna åtgärd beräknades kosta tre miljoner kronor.
Exploateringsenheten anser dock att man borde titta på det här förslaget en gång till.
-Sörlunda kan frigöra betydligt fler villatomter än etapp två av Lindesby. Läget är dessutom mer attraktivt och därmed lättare att sälja, poängterar han.
Oavsett vilket område som blir aktuellt, så är det hög tid att sätta igång.
-Detta borde ha gjorts mycket tidigare. Man får ju räkna med en process som tar uppemot två år från start till mål, så frågan är om vi har råd att vänta längre, säger Björn Carlson.