Almedalsveckan på Gotland är över för den här gången och de 10 personer från kommunen som reste till Visby är nu åter på hemmaplan. För de berörda verkar det ha varit en givande vecka och kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S) kommenterar:
– Det var lyckade dagar i Almedalen!
Den välkända politikerveckan i Gotlands Visby är nu förbi och över för i år. Lindesbergs 10 kommunrepresentanter har rest hem och med sig har de ett betydligt tyngre bagage än när de åkte, fyllt med sådant som information och kunskap. För Per Söderlund (SD) har det inte alltid varit ett självklart val att närvara vid den här veckan. Per berättar:
– För fem år sen, innan jag engagerade mig politiskt, var jag på Gotland för första gången. Jag åkte dit för att hälsa på min kusin som är lantbrukare på ön. En dag åkte jag in till Visby för att äta den omtalade Visby-glassen. Det var jättemycket folk och långa köer till allt. Till slut fick jag min glass och efter att ha ätit den lämnade jag Visby så fort jag kunde. När jag kom hem till min kusin berättade han att det var mycket folk för att det var Almedalsveckan. Jag bestämde mig för att jag skulle undvika den veckan i framtiden.
Denna upplevelse till trots återvände Per i politikertjänst redan förra året, och Söderlund säger om veckans utbud:
– Jag hade inga egentliga förväntningar men blev positivt överraskad av all den kunskap som förmedlades på de många evenemangen. Med mer än 3500 evenemang är Almedalsveckan är en oändlig kunskapskälla. Det hålls föreläsningar och debatter om allt mellan himmel och jord.
– Partierna lanserar också nya inriktningar i sin politik under de många intervjuerna. I många fall offentliggörs dessa bit för bit under partiets dag för att senare sammanställas på eftermiddagens presskonferens före partiledartalet. Förutom alla evenemang är Almedalsveckan ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter. Man träffar riksdags-, region- och kommunpolitiker från hela landet.
Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S) var också på plats, och han berättar syftet med kommunens närvaro:
– Syftet med Lindesbergs deltagande i Almedalen är att påverka, tillsammans med Borlänge, Falköping och Nässjö, bedriver för ett bättre flyktingmottagande. Tänk dig 1 flykting som kommer per år över havet till 1000 invånare på en ö. Så är relationen mellan Europas befolkning och dagens flyktingströmmar!
– Vi vill visa att vi klarar det när vi hjälps åt. 2015 var tredje året som våra fyra kommuner arrangerade seminarier och möten för att lyfta frågorna så att fler är med och tar ansvar för en positiv samhällsutveckling tillsammans med utlandsfödda invånare.
De seminarier som Lindesberg var med och anordnade berättar Storbacka var kunskapsbildande, och frågor om hur man kan bidra uppkom. Storbacka fortsätter:
– Vi knyter kontakter med olika nyckelpersoner. Vi visar att våra fyra kommuner har en särskild erfarenhet och kunskap som vi vill etablera som en nationell resurs för bättre flyktingmottagande. Deltagandet är ett led i att bli en referensgrupp för berörda statssekreterare och ministrar vilket vi nu är på god väg att lyckas med!
– Vi planerar en rikskonferens i Stockholm 30 november 2015 och mellan Almedalsarrangemangen bedriver nätverket lobbyverksamhet, håller återkommande nätverksträffar både med kommunpolitiker och tjänstemän. En antologi tas fram för att beskriva kommunernas erfarenheter. Genom tidningsartiklar, möten med statssekreterare, myndigheter, riksdagspolitiker och ministrar har nätverket bland annat åstadkommit att SKL tagit fram sitt 35-punktsprogram för ett hållbart asyl- och flyktingmottagande.
Bengt tycker att Almedalsveckan erbjudit högkvalitativa seminarier och fortbildning och han konstaterar:
– Det var lyckade dagar i Almedalen!