Sedan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund varje år rankat Sveriges kommuner utifrån hur tillgången till en bra fritid för ungdomar ser ut. Årets resultat visar att hela 126 kommuner blir underkända, däribland Lindesberg.
Kommunrankningen är en undersökning som genomförts i åtta år med i huvudsak samma frågor och poängräkningssystem. Undersökningen består av två olika delar, en webbenkät samt data insamlad från Kommun- och landstingsdatabasen, där man kan få fram information om hur mycket kommuner satsar på kultur- och fritidsverksamhet per invånare och år.
Betyg ges i en poängskala mellan 0-5 för ungas inflytande, arbete under högtider, kostnadsfria nyktra aktiviteter, nyktra mötesplatsers öppettider, marknadsföring av mötesplatser, satsningar på drogfritt föreningsliv och de ekonomiska satsningarna på kultur och fritid i kommunen.
Lindesbergs kommun var en av 223 kommuner av Sveriges totalt 290, som deltog i undersökningen. Kommunerna godkänns när de får ett medelvärde på minst tre av fem, och hamnar man under tre blir man alltså underkänd. Lindesbergs kommun hamnade på plats 138 i listan, med en poäng om 2,6 och landade därmed strax under gränsen för godkänt. Örebro län som helhet placerade sig dock som 16:e bästa län i Sverige.
I rapporten står att läsa:
”Utmärkande för länet är att inga kommuner driver kampanjer för att minska langning, relativt till ca 47% i hela Sverige. I allmänhet är arbetet för att minska ungas alkoholkonsumtion vid högtider underprioriterat i Örebro län. Inga kommuner har extra tillsyn av alkohollagen. Ungefär hälften har stöd till nattvandrare och utökat samarbete med polisen. Alla utom en svarande kommun i länet har stöd till drogfria aktiviteter riktade till unga.
Kommunerna är även lite sämre än riksgenomsnitt på att se till så att det finns aktiviteter för unga som är både nyktra och kostnadsfria. Alla kommuner i länet har fritidsgårdar. Ungefär hälften av kommunerna arrangerar större kulturarrangemang, sportevenemang, samtalsgrupper, arrangerade resor och möjligheten att få pengar för egna projekt.”
Jonas Andersson på tillväxtförvaltningen tar emot resultatet med förvåning:
– Jag tycker inte riktigt att det speglar verkligheten, jag tycker att Lindesberg är en bra kommun för unga att växa upp i, det finns något för alla. Sedan kanske idrotten är väldigt dominant, där det finns ett brett utbud och en stor verksamhet, och det kanske inte är alla som är intresserade av sport, säger han och fortsätter:
– Visst finns det förbättringsområden, vi skulle t ex kunna ha bättre fritidsgårdsverksamhet, den är idag riktad till mest yngre barn, och det skulle behövas även för de äldre. Men jag tyckte att enkäten var lite svår på det sättet att man inte kunde utveckla sitt svar, utan det var bara svart eller vitt, så det beror lite på ur vilket perspektiv man vill se det. Men när det gäller fritidsaktiviteter tycker jag att vi har legat i framkant med våra lovaktiviteter, vilket har varit mycket uppskattat.
Hela rankingen finns att läsa HÄR