Håll Sverige Rent arrangerar Skräpplockardagarna där skolor, förskolor och liknande pedagogiska verksamheter ger sig ut i landet för att ge en hjälpande hand och rensa rent så gott det bara går. Håll Sverige Rent står för materialet, såsom något att stoppa skräpet i, och det är Bergslagens Kommunaltekniks avfallshandläggare Hanna Wåström som tar emot anmälningarna:- Det slängs tyvärr väldigt mycket skräp och får man då lära sig som liten att någon måste plocka upp det, kanske det tar emot när man blir äldre att slänga, och tänker till istället.
Solblekt chokladpapper, en tom glasflaska som saknar etikett, rester från en snusdosa, en gammal sko; ja, skräp som förstrött kastats på andra platser än där det bör slängas, behöver man inte gå alltför långt för att hitta. Detta något som Elisabeth Falk vid BKT:s gata/park kan intyga:
– Jag fyller en container i veckan, berättar hon, så det är mer än fullt upp!
Elisabeth plockar upp plast och någon slags frigolitkartong som dumpats på sidan av strandpromenaden, alldeles bredvid några änder. Elisabeth håller rent och snyggt söder om Hemköp och hon kan konstatera att nedskräpningen bara blivit värre och värre.
– Det har ökat otroligt mycket de senaste åren. Och nu efter vintern kommer det fram väldigt mycket ur snön. Det har också ökat med fimpar. Sedan det blev förbud att röka inomhus har man sett hur det ökat successivt, det är ju ingen som ställer ut askkoppar så man slänger ju bara iväg fimpen efter sig.
Men om man som exempelvis förskola eller skola skulle vilja vara med och hjälpas åt tillsammans, kan man medverka under Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Bergslagens Kommunalteknik tar emot anmälningarna till det här evenemanget och sedan bestämmer verksamheterna själva vilka dagar som de vill ge sig ut i samlad trupp och plocka.
– För att det ska bli så smidigt som möjligt för både BKT och alla fyra kommunerna, har vi sagt att man kan anmäla sig fram till femte april. Då får man material som skickas ut till respektive kommun, till exempel Kommunhuset. Sedan får man, som här, ta sig till Kommunhuset och hämta material till sin skola. Det är för att det ska vara så smidigt som möjligt, som sagt. Skräpplockardagar kommer vi att ha vecka sjutton och plockar skräp här, berättar Hanna Wåström, avfallshandläggare.
Man går sedan i grupp omkring inom sin stad eller by där det passar bäst och fyller de gula sopsäckarna som man fått. Vart man vill gå någonstans bestämmer verksamheterna själva, kanske är det lättast att hålla sig i närheten av sin skola.
– Det blir en pedagogisk grej för barnen att lära sig. Att om man slänger skräp måste någon ta hand om det och plocka upp det. Jag tror absolut att det gör nytta. Det slängs tyvärr väldigt mycket skräp och får man då lära sig som liten att någon måste plocka upp det, kanske det tar emot när man blir äldre att slänga, och tänker till istället.
HÄR! sker anmälan fram till den 5/4.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.