Under onsdagen utsattes en flicka i 11-årsåldern för både sparkar och slag av en jämnårig pojke på Björkhagaskolan i Lindesberg. Trots att fysiskt våld förekommit, har skolan inte anmält händelsen till polisen. LindeNytt kontaktade därför ungdomspolisen Henrik Andersson för att se hur man bör agera när det förekommer våld mellan elever.
– Om någon har sparkat någon, och det finns vittnen som kan berätta vad som har hänt, då är det ett brott och bör polisanmälas, förklarar han.
Björkhagaskolans ledning utreder händelsen som inträffade under skoltid på onsdagen, för att avgöra om ytterligare åtgärder är aktuella att vidta – exempelvis då en polisanmälan. LindeNytt kontaktade ungdomspolisen Henrik Andersson för att höra hur polisens rekommendationer ser ut i liknande händelser.
Om en elev har blivit utsatt för sparkar och slag av en annan elev, bör man polisanmäla en sådan sak?
– Det är ju alltid fall till fall, men är det så att våld har förekommit, misshandel är ju när man tillfogar någon smärta, och har till och med skada uppstått, ja då är det misshandel bör anmälas, säger han.
Andersson förklarar också att man arbetar mycket med barn i den aktuella åldern just nu, då man sett en negativ utveckling under åren.
– Vi är ju ute bland de åldrarna just nu och jobbar väldigt mycket. För 10 år sedan hade kanske en 10-åring som sparkat någon ansetts mer som ett lekande barn ungefär, numera är vi i årkurs 4-6 och jobbar och informerar om våld, nyrekrytering och liknande, säger han.
Henrik vill också belysa vikten av tidiga insatser hos barn, och hur viktigt det är för polisen att få vetskap om när brott begås.
– När en polisanmälan görs i de här åldrarna så får vår förundersökningsledare in anmälan och ser att det rör barn under 15 år, och då går det vidare till socialtjänsten. Då får de jobba vidare med ärendet och personerna tillsammans med föräldrarna. Därför är det viktigt att man får kännedom. Sedan så vet jag att skolor skriver socialtjänstanmälningar på sådana här händelser, men vi inom polisen måste få registrerat om vart brotten pågår så vi vet vilka områden vi kanske behöver jobba ännu mer med. Men vi förordar alltid att om det är misshandel och uppenbart att det är uppsåtligt, då bör det polisanmälas, förklarar han och avslutar:
– Vi har ju dialog med skolorna hela tiden, rektorerna ringer och bollar saker med oss. Men det brukar inte vara så mycket problem, utan det kan ibland kännas konstigt att de är så unga, men vi måste ha en riktlinje tillsammans, och förstå problematiken och vinsten av att barnen får hjälp, och de som är drabbade måste också få någon form av upprättelse.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett mål i minuten, där LIF Lindesberg gjorde 23 mål inom halvleken medan gästerna fick lika många mål på den dubbla matchtiden. Det vilda målgörandet i den andra halvleken gjorde att LIF Lindesberg utklassade gästerna med hela 16 mål (!).