Under onsdagen utsattes en flicka i 11-årsåldern för både sparkar och slag av en jämnårig pojke på Björkhagaskolan i Lindesberg. Trots att fysiskt våld förekommit, har skolan inte anmält händelsen till polisen. LindeNytt kontaktade därför ungdomspolisen Henrik Andersson för att se hur man bör agera när det förekommer våld mellan elever.
– Om någon har sparkat någon, och det finns vittnen som kan berätta vad som har hänt, då är det ett brott och bör polisanmälas, förklarar han.
Björkhagaskolans ledning utreder händelsen som inträffade under skoltid på onsdagen, för att avgöra om ytterligare åtgärder är aktuella att vidta – exempelvis då en polisanmälan. LindeNytt kontaktade ungdomspolisen Henrik Andersson för att höra hur polisens rekommendationer ser ut i liknande händelser.
Om en elev har blivit utsatt för sparkar och slag av en annan elev, bör man polisanmäla en sådan sak?
– Det är ju alltid fall till fall, men är det så att våld har förekommit, misshandel är ju när man tillfogar någon smärta, och har till och med skada uppstått, ja då är det misshandel bör anmälas, säger han.
Andersson förklarar också att man arbetar mycket med barn i den aktuella åldern just nu, då man sett en negativ utveckling under åren.
– Vi är ju ute bland de åldrarna just nu och jobbar väldigt mycket. För 10 år sedan hade kanske en 10-åring som sparkat någon ansetts mer som ett lekande barn ungefär, numera är vi i årkurs 4-6 och jobbar och informerar om våld, nyrekrytering och liknande, säger han.
Henrik vill också belysa vikten av tidiga insatser hos barn, och hur viktigt det är för polisen att få vetskap om när brott begås.
– När en polisanmälan görs i de här åldrarna så får vår förundersökningsledare in anmälan och ser att det rör barn under 15 år, och då går det vidare till socialtjänsten. Då får de jobba vidare med ärendet och personerna tillsammans med föräldrarna. Därför är det viktigt att man får kännedom. Sedan så vet jag att skolor skriver socialtjänstanmälningar på sådana här händelser, men vi inom polisen måste få registrerat om vart brotten pågår så vi vet vilka områden vi kanske behöver jobba ännu mer med. Men vi förordar alltid att om det är misshandel och uppenbart att det är uppsåtligt, då bör det polisanmälas, förklarar han och avslutar:
– Vi har ju dialog med skolorna hela tiden, rektorerna ringer och bollar saker med oss. Men det brukar inte vara så mycket problem, utan det kan ibland kännas konstigt att de är så unga, men vi måste ha en riktlinje tillsammans, och förstå problematiken och vinsten av att barnen får hjälp, och de som är drabbade måste också få någon form av upprättelse.
I en satsning för att utrota livmoderhalscancer finns ett vaccinationserbjudande till kvinnor födda 1994–1999, där gratis vaccinering mot HPV erbjuds. För att uppnå flockimmunitet krävs att 70 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerar sig – men i Region Örebro län går det för långsamt. Nu går man därför ut med en uppmaning till målgruppen att ta ett stick i armen senast den 30 juni, då projekttiden löper ut.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Under den gångna helgen deltog Frövi Judo i de Nordiska Mästerskapen i danska Brøndby. Tävlingen blev mycket framgångsrik, där man gjorde sin starkaste prestation någonsin på ett nordiskt mästerskap, och kom med hela sex nya mästare.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 12 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet för socialnämnden för verksamhetsåret 2024. Trots en tydlig och allvarlig revisionskritik väljer kommunfullmäktiges ordförande att föreslå ansvarsfrihet – i direkt strid med revisorernas rekommendation. Det är ett beslut som riskerar att urholka förtroendet för det politiska systemet och vårt gemensamma ansvarstagande.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.
En trafikolycka mellan en personbil och en lastbil inträffade vid 18.10-tiden på onsdagen på riksväg 50, mellan södra och mellersta infarten till Lindesberg.