Vid sjön Gliens kant i Ramsberg ligger ett unikt och energisnålt jordhus insprängt i en kulle. Ett bygge som tagit 12 år att färdigställa, med hjälp av hårt arbete och nya sätt att tänka. Nu hotas dock huset av rivning, då kommunen anser att det är för fint för en ekonomibyggnad – trots klartecken innan byggstart.
– Jag vill bara att de ska förstå att det är en ekonomibyggnad, jag har ett hus jag bor i, jag behöver inte ett till, säger Peter Jilke.
En halvt galen idé och en stor skopa nyfikenhet födde tankarna på jordhuset i Ramsberg. 12 år efter byggstart står nu den unika byggnaden färdig, präglad av smarta och innovativa lösningar.
– Jag var inne i jordkällaren, ute var det kallt men där inne var det varmt. Då började jag fundera på varför man inte byggde på det sättet, berättar Peter Jilke.
Efter det första tankefröet såddes, sattes bollen i rullning. För att följa alla konstens regler tog Peter kontakt med kommunen för att se om en ekonomibyggnad av den här karaktären var bygglovspliktig. När svaret kom var det positivt, inget bygglov krävdes.
– För att vara helt säker på att jag hade tolkat svaret rätt, tog jag dessutom kontakt med en jurist. Även där fick jag samma svar, förklarar Peter.
Med de juridiska frågorna ur världen kunde arbetet starta. Den stora jordkullen grävdes ur, där man sedan byggde upp stommen till huset, en låda som Peter själv kallar det.
– Väggarna är gjorda i foamglas, man smälter glas och blåser sedan in bubblor i det, då kan inte vatten rinna igenom. Sedan tapetserade vi med svetsad tjärpapp runtom, så hela huset är vattentätt, säger han.
Även husets insida är noga genomtänkt, där lokalt och hållbart står i fokus. Här har Peter också planerat inför framtiden, då drömmen är att kunna ha en liten gårdsbutik eller café.
– Om man ska ha anställda finns det lagar och regler att följa, som att de behöver ha tillgång till kök, toalett och möjlighet att tvätta av sig. Så då såg jag till att allt det fanns redan från början, förklarar han.
Förutom den vattenmantlade kaminen som förser huset med varmvatten, är byggnaden också helt självförsörjande på el då allt drivs genom solceller. Dessutom är byggnaden försedd med termitventilation, som hjälper till att värma på vintern och kyla på sommaren.
– Allt är gjort med hjälp av lokala hantverkare och entreprenörer. Är det något som inte funkar så kan man bara ringa så kommer de, det finns så mycket kompetens i bygden. Tanken är att det här kan förevisas och härmas av andra, skulle man bygga ett sådant här hus för att bo i skulle man bo väldigt billigt, förklarar Peter.
Ungefär halvvägs in i arbetet hamnade dock Peter i en tvist med en entreprenör, som då hotade med att anmäla honom till kommunen för att han ska ha byggt en sommarstuga utan bygglov. Men då han inte hörde något från kommunen, trodde Peter att det bara var tomma hot. Sju år senare ville dock kommunen komma ut och inspektera huset, på grund av en anmälan flera år tidigare.
– Då hade de synpunkter på att jag hade gjort det för fint, golvet var slipat bland annat. Det gjorde vi för att det ska vara lättstädat, då huset används som förvaring av djurfoder på vintrarna, förklarar Peter.
Rekommendationen från Samhällsbyggnadsförvaltningen blev dock att man anser att huset ska rivas. Detta trots klartecken från samma förvaltning innan bygget startade.
– Jag har försökt följa alla lagar och regler. Hade de hört av sig 2017 när anmälan gjordes, hade jag ju kunnat modifiera huset, säger Peter.
Nu ska ärendet avgöras i Bygg- och miljönämnden.