PRESSMEDDELANDE: Vad har följden blivit av att den nattliga jouren för ortopedi och kirurgi stängdes till förmån för en utökad daglig verksamhet vid Lindesbergs lasarett? Det är något som hälso- och sjukvårdsnämnden nu beslutat sig för att följa upp.
– När vi fattade beslut om att förändra jourlinjerna i Lindesberg lutade vi oss mot ett gediget fakta- och statistikunderlag. Samtidigt har förändringen skapat oro både inom och utanför organisationen. Därför har vi sagt att det är viktigt att förändringen följs upp ordentligt, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det var den 28 september år 2020 som jourlinjerna vid Lindesbergs lasarett delvis förändrades. Förändringen innebar att jouren för ortopedi och kirurgi, som hade få patienter nattetid, stängdes mellan klockan 21 och 07, medan jouren för medicin fortsatt är öppen dygnet runt. Syftet med förändringen var att använda befintliga resurser på bästa sätt genom att koncentrera ortoped- och kirurgarbetet till dag- och kvällstid, då behovet är större.
Lindesbergs lasarett. Karin Sundin. Foto: Fredrik Norman / Region Örebro län
– Vi ska få så mycket vård som möjligt för våra skattepengar och den tid vår personal lägger ner på lasarettet ska vara till nytta för så många patienter som möjligt. Det har vi uppnått genom att förvandla relativt outnyttjad jourtid på natten till väl använd arbetstid på dagen, säger Karin Sundin.
Nämnden har kontinuerligt fått rapporter efter förändringen genomförts. Men hälso- och sjukvårdsnämnden vill se en fördjupad analys och se om det finns något i arbetet som går att förbättra. Nämnden ger därför hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram en sådan uppföljning.
Centrala frågeställningar
I uppföljningen önskar nämnden svar på om mål och syften med förändringen har uppnåtts avseende bland annat verksamhet och ekonomi och om det uppstått några oförutsedda negativa konsekvenser. Bland annat vill nämnden följa upp hur verksamheten och ekonomin vid akutmottagningen i Lindesberg och ambulansen i länet har påverkats liksom hur de tre sjukhusen samspelar kring detta. Vidare vill nämnden se hur invånarna i norra länsdelen påverkas av att det saknas nattlig primärjour för ortoped- och kirurgpatienter och vilka alternativa lösningar som finns för att minska resandet för patienter som söker kirurgisk vård nattetid.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.