Ut ur skuggan och in på kanten: ”Man känner sig viktig”

Han har tidigare fått finna sig i att stå i skuggan av lagets profiler. Den här hösten har Bashkim Gashi slutligen gjort LIF Lindesbergs vänsterkant till sin egen. Hör Linde-killens egna ord om seriestarten, känslan av att göra mål och vilket ansvar det innebär att vara startspelare.

Klockan är kvart i fem och LIF Lindesbergs A-lagsspelare tar plats på läktaren för att se slutet på juniorlagets träning. En av de första som smyger ut från omklädningsrummet är Bashkim Gashi. 22-åringen har helt klart gjort sitt yttersta för att hinna i tid till vår intervju. Skorna bär han i den ena handen, strumporna i den andra och fötterna är bara mot Arenans golv.

Vi slår oss ned och Bashkim rabblar upp måndag, tisdag, torsdag, fredag och lördag som träningsdagar. Totalt landar han på fem pass den här veckan, något han är van vid efter sina år i A-truppen.

– Vi har ändrat lite grejer tills i år, vi hade mer styrka i somras och sen gick vi över till annat. Men vi har bra tränare, med ”Micke” Nelson som sköter fysträningen. Han har gjort det där bra länge, skrattar ”Barre”.

Om fystränare Nelson är erfaren i sin roll är ”Barre” desto färskare i sin. Efter fyra år som inhoppare öppnades till den här säsongen en lucka, när Ricky Nordahl meddelade att karriären var över. ”Barre” har minst sagt fyllt den luckan och imponerat på den vänsterkant som han nu är förstavalet på.

– Det är väldigt spännande att ta över Rickys plats och det är första året från start också. Jag har bara saker att se framför mig, varje match är något nytt. Jag har också visat att jag var med i A-laget av en anledning, förklarar ”Barre”.

Hur gick det till när du fick beskedet att du skulle ta startplatsen?
– Herman (Arenvang) gjorde det så enkelt. Han ringde mig en dag och sa ”Ricky kommer att sluta, så du ska vara förstavalet”. Jag svarade ”absolut, då kör vi på det”. Sen var det ingenting mer med det och det var bara att ligga i och träna.

”Jag har blivit mer disciplinerad”

Att det var Bashkim som skulle ta Rickys plats var det alltså aldrig några tveksamheter kring. Herman Arenvang gick tidigt ut med att 22-åringen var tänkt som förstavalet på vänsterkanten. Sju matcher in på den nya säsongen har tränaren inte ångrat det beslutet, utan istället kunnat se ”Barre” ta för sig ute på de Allsvenskan arenorna.

– Han har toppar och det har han också visat, men framförallt tycker jag att jämnheten är väldigt bra utifrån att han startar varje match. Det har han inte gjort tidigare och det är speciellt att vara startspelare. Dessutom har han gjort några viktiga mål i matcherna, det är en ack så viktig egenskap som idrottare, säger Arenvang och tillägger.

– Sen är det så  att det kommer av att han jobbar hårt på varje träning. Han är ett bra föredöme på det sättet. Sköter man fysen och alltid är koncentrerad så blir det en bra utveckling.

Just viljan att träna är något som ”Barre” själv lyfter fram. Vänstersexan förklarar att inställningen på träningsplanen är det som han utvecklat mest under det senaste halvåret.

– Jag har blivit mer disciplinerad, mer allvarlig. Förut tycker jag personligen att jag ibland på träning var katastrof. Men nu är träningarna väldigt allvarliga för mig, för har jag ändå tagit mig tid att komma hit för att träna i två timmar ska jag göra något bra av det, resonerar ”Barre” och fortsätter.

– Nu när man blivit etta då kan man inte vara uppe till klockan två på natten. Så som det några gånger varit… Nu gäller det istället att käka ordentligt, lägga sig tidigt och ha den typen av tänkande så man inte har några ursäkter för sig själv.

Leder lagets offensiv

Vägen till att bli en startspelare i Allsvenskan har varit lång för Bashkim. Han är uppvuxen i Lindesberg, fostrad i LIF och har kämpat sig hela vägen genom ungdomssektionen fram till A-laget. När han nu äntligen spelat till sig en startplats i den brandgula dressen har han tagit ordentligt tillvara på den.

Med 30 mål på de sju inledande matcherna har ”Barre” varit en av LIF:s bärande offensiva krafter. För lagets del har dock säsongsstarten pendlat en aning, med åtta poäng av fjorton möjliga. Senast blev det förlust med 21-20 mot bottenplacerade Warta.

– Jag tycker att det har gått okej, men jag har mer förväntningar på laget och jag tycker att vi ska kunna vinna mer. Vi har förlorat tre och två utav dem har varit i slutsekunderna. Där har det handlat om vår prestation, för de andra lagen har inte mycket att komma jämfört med vårt lag, menar ”Barre”.

Vad tycker du det är som skiljer i de där täta matcherna mellan att vinna och förlora?
– Det är kanske lite nervositet. När det blir tätt i matcherna och det kommer något, som vi kallar det, chansskott och den sitter så blir man lite ställd.

Hur går snacket i laget så här efter en förlustmatch?
– Att det är upp till oss själva, för vi kan snacka hur mycket vi vill. Det gäller att vi tar med oss det vi säger, det är prio ett. Prio två är att ta med det ut på planen så att vi inte gör om samma misstag igen.

”Märker att laget tror på en”

Säsongen är som bekant lång och trots den svajiga starten ligger LIF femma i tabellen. För Bashkims del finns det inga problem med handbollslivet just nu. Han representerar sin moderklubb, spelar match efter match och gör stora framsteg på sin vänsterkant.

– Det är roligt att man märker att laget tror på en. Stämningen när man gör mål, den blir helt annan nu när man får starta. Det känns mycket roligare på något sätt, man känner sig viktig, förklarar ”Barre” lite drömskt.

Och hur är det att spela hemma i Arenan inför 1000 på läktarna?
– Stämningen är fantastiskt, cred till publiken. Man blir bara mer sugen på att vinna och visa att här i Lindesberg hämtar man inga poäng.

Ett lag som ska försöka med just det är Skånela, som den kommande helgen besöker Arenan. Matcherna mellan LIF och Stockholmslaget brukar vara heta och lagen skuggar varandra i tabellen. ”Barre” ser verkligen fram emot avkast klockan 17.00 på söndag.

– Skånela är ett bra lag, vi har lite historia och det är en kämparmatch. Men det blir rolig handboll då och man måste vara både teknisk och taktisk. Det blir spännande att se hur matchen blir, men på hemmaplan ska vi så klart vinna.

Det här är Bashkim Gashi:
Född: 17:e augusti 1993
Position: Väntersexa
Hemstad: Lindesberg
Moderklubb: LIF Lindesberg

Publicerad 4 november 2015 klockan 19:27


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar
Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en ...
13 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-04-15 19:17