Ut ur skuggan och in på kanten: ”Man känner sig viktig”

Han har tidigare fått finna sig i att stå i skuggan av lagets profiler. Den här hösten har Bashkim Gashi slutligen gjort LIF Lindesbergs vänsterkant till sin egen. Hör Linde-killens egna ord om seriestarten, känslan av att göra mål och vilket ansvar det innebär att vara startspelare.

Klockan är kvart i fem och LIF Lindesbergs A-lagsspelare tar plats på läktaren för att se slutet på juniorlagets träning. En av de första som smyger ut från omklädningsrummet är Bashkim Gashi. 22-åringen har helt klart gjort sitt yttersta för att hinna i tid till vår intervju. Skorna bär han i den ena handen, strumporna i den andra och fötterna är bara mot Arenans golv.

Vi slår oss ned och Bashkim rabblar upp måndag, tisdag, torsdag, fredag och lördag som träningsdagar. Totalt landar han på fem pass den här veckan, något han är van vid efter sina år i A-truppen.

– Vi har ändrat lite grejer tills i år, vi hade mer styrka i somras och sen gick vi över till annat. Men vi har bra tränare, med ”Micke” Nelson som sköter fysträningen. Han har gjort det där bra länge, skrattar ”Barre”.

Om fystränare Nelson är erfaren i sin roll är ”Barre” desto färskare i sin. Efter fyra år som inhoppare öppnades till den här säsongen en lucka, när Ricky Nordahl meddelade att karriären var över. ”Barre” har minst sagt fyllt den luckan och imponerat på den vänsterkant som han nu är förstavalet på.

– Det är väldigt spännande att ta över Rickys plats och det är första året från start också. Jag har bara saker att se framför mig, varje match är något nytt. Jag har också visat att jag var med i A-laget av en anledning, förklarar ”Barre”.

Hur gick det till när du fick beskedet att du skulle ta startplatsen?
– Herman (Arenvang) gjorde det så enkelt. Han ringde mig en dag och sa ”Ricky kommer att sluta, så du ska vara förstavalet”. Jag svarade ”absolut, då kör vi på det”. Sen var det ingenting mer med det och det var bara att ligga i och träna.

”Jag har blivit mer disciplinerad”

Att det var Bashkim som skulle ta Rickys plats var det alltså aldrig några tveksamheter kring. Herman Arenvang gick tidigt ut med att 22-åringen var tänkt som förstavalet på vänsterkanten. Sju matcher in på den nya säsongen har tränaren inte ångrat det beslutet, utan istället kunnat se ”Barre” ta för sig ute på de Allsvenskan arenorna.

– Han har toppar och det har han också visat, men framförallt tycker jag att jämnheten är väldigt bra utifrån att han startar varje match. Det har han inte gjort tidigare och det är speciellt att vara startspelare. Dessutom har han gjort några viktiga mål i matcherna, det är en ack så viktig egenskap som idrottare, säger Arenvang och tillägger.

– Sen är det så  att det kommer av att han jobbar hårt på varje träning. Han är ett bra föredöme på det sättet. Sköter man fysen och alltid är koncentrerad så blir det en bra utveckling.

Just viljan att träna är något som ”Barre” själv lyfter fram. Vänstersexan förklarar att inställningen på träningsplanen är det som han utvecklat mest under det senaste halvåret.

– Jag har blivit mer disciplinerad, mer allvarlig. Förut tycker jag personligen att jag ibland på träning var katastrof. Men nu är träningarna väldigt allvarliga för mig, för har jag ändå tagit mig tid att komma hit för att träna i två timmar ska jag göra något bra av det, resonerar ”Barre” och fortsätter.

– Nu när man blivit etta då kan man inte vara uppe till klockan två på natten. Så som det några gånger varit… Nu gäller det istället att käka ordentligt, lägga sig tidigt och ha den typen av tänkande så man inte har några ursäkter för sig själv.

Leder lagets offensiv

Vägen till att bli en startspelare i Allsvenskan har varit lång för Bashkim. Han är uppvuxen i Lindesberg, fostrad i LIF och har kämpat sig hela vägen genom ungdomssektionen fram till A-laget. När han nu äntligen spelat till sig en startplats i den brandgula dressen har han tagit ordentligt tillvara på den.

Med 30 mål på de sju inledande matcherna har ”Barre” varit en av LIF:s bärande offensiva krafter. För lagets del har dock säsongsstarten pendlat en aning, med åtta poäng av fjorton möjliga. Senast blev det förlust med 21-20 mot bottenplacerade Warta.

– Jag tycker att det har gått okej, men jag har mer förväntningar på laget och jag tycker att vi ska kunna vinna mer. Vi har förlorat tre och två utav dem har varit i slutsekunderna. Där har det handlat om vår prestation, för de andra lagen har inte mycket att komma jämfört med vårt lag, menar ”Barre”.

Vad tycker du det är som skiljer i de där täta matcherna mellan att vinna och förlora?
– Det är kanske lite nervositet. När det blir tätt i matcherna och det kommer något, som vi kallar det, chansskott och den sitter så blir man lite ställd.

Hur går snacket i laget så här efter en förlustmatch?
– Att det är upp till oss själva, för vi kan snacka hur mycket vi vill. Det gäller att vi tar med oss det vi säger, det är prio ett. Prio två är att ta med det ut på planen så att vi inte gör om samma misstag igen.

”Märker att laget tror på en”

Säsongen är som bekant lång och trots den svajiga starten ligger LIF femma i tabellen. För Bashkims del finns det inga problem med handbollslivet just nu. Han representerar sin moderklubb, spelar match efter match och gör stora framsteg på sin vänsterkant.

– Det är roligt att man märker att laget tror på en. Stämningen när man gör mål, den blir helt annan nu när man får starta. Det känns mycket roligare på något sätt, man känner sig viktig, förklarar ”Barre” lite drömskt.

Och hur är det att spela hemma i Arenan inför 1000 på läktarna?
– Stämningen är fantastiskt, cred till publiken. Man blir bara mer sugen på att vinna och visa att här i Lindesberg hämtar man inga poäng.

Ett lag som ska försöka med just det är Skånela, som den kommande helgen besöker Arenan. Matcherna mellan LIF och Stockholmslaget brukar vara heta och lagen skuggar varandra i tabellen. ”Barre” ser verkligen fram emot avkast klockan 17.00 på söndag.

– Skånela är ett bra lag, vi har lite historia och det är en kämparmatch. Men det blir rolig handboll då och man måste vara både teknisk och taktisk. Det blir spännande att se hur matchen blir, men på hemmaplan ska vi så klart vinna.

Det här är Bashkim Gashi:
Född: 17:e augusti 1993
Position: Väntersexa
Hemstad: Lindesberg
Moderklubb: LIF Lindesberg

Publicerad 4 november 2015 klockan 19:27


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Femmålsförlust i hemmapremiären

Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en jämn inledning så blev bortalaget Vinslöv för starka i den andra halvleken, efter att de fått med sig sex raka mål.

25 september 2021 klockan 18:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Joakim Bååk är laddad inför lördagens hemmapremiär. Arkivbild: Hasse Persson

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att publiken får göra comeback i arenan, där maxgränsen ligger på 600 personer. Vinslöv står som seriens första motstånd i hemmaarenan, där LIF är redo att återse sin efterlängtade publik.

24 september 2021 klockan 11:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i ...

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Arkivfoto från förra säsongen Foto: Hasse Persson

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av det laddade LIF Lindesberg. Efter förra säsongens elfte plats, så har LIF värvat till sig nya och intressanta namn som ska hjälpa laget till en högre placering.

16 september 2021 klockan 14:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den nyblivna bronsmedaljören, Ingrid Nilsson. Foto: Peter Andersson

Ingrid Nilsson knep brons på ungdoms-EM i judo

16-åriga Ingrid Nilsson från Lindesberg knep ett brons vid ungdoms-EM i judo i lettiska Riga. Mästerskapet gick av stapeln under förra veckan och på torsdagen var det dags för Frövi Judos ungdomstalang att kliva in på mattan, där hon visade prov på strålande teknik. Endast en enda förlust under hela mästerskapet blev hennes facit, något som alltså belönades med en medalj, hennes första i mästerskapssammanhang.

25 augusti 2021 klockan 10:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger avslutar travsäsongen
Det var årsfinal på Fornaboda under torsdagen och vad passar då bättre att avsluta säsongen, än med en hemmaseger? Det blev en upploppsstrid ...
19 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Finsk femling på Fornaboda Travbana
Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda var i mål. Som kusk körde ...
12 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Linde Sports Camp är igång!
Under onsdag förmiddag gick startskottet för det årliga sportlägret Linde Sports Camp. ”Sport Campen” arrangeras för åttonde året i rad och...
11 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna t...

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Annons

Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

8 juli 2021 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista ...

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde ...

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp

Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje ...

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något ...

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska...

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens fö...

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!
Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insl...
6 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!
Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina första entrébiljetter ...
1 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris
Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ...
29 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-23

2021-05-19

2021-05-18

2021-05-16

2021-05-10

2021-05-08

2021-05-07

2021-05-03

2021-04-15

2021-04-04

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-09-26 14:51