INSÄNDARE/DEBATT: Som boende och förälder i Storå med omnejd lever vi i dagsläget i en attraktiv bygd med bred service i form av matbutiker, vårdcentral, apotek, äldreomsorg, förskolor, skolor och järnvägsstation. Våra barn och småsyskon växer upp med närhet till såväl förskola och skola som fritidsaktiviteter och kompisar.
Direktivet för utredningen lyder ”förvaltningen ska ta fram en risk- och konsekvensanalys som innehåller en beskrivning av effekter ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv”. Punkt. Detta ska endast utredas inom den egna förvaltningen, i det här fallet Barn- och utbildningsförvaltningen.
Hur är detta möjligt?
Utredningsuppdraget begränsas till några få förvaltningsrelaterade frågeställningar – ett mycket smalt perspektiv. Utredningen sker således i ett klassiskt stuprörsformat med brist på opartisk bedömning. Detta är röd flagg inom offentlig förvaltning.
Vi anser att det inte bara handlar om en skolfråga. Den är betydligt mer omfattande, den berör så pass många och är av sådan karaktär att den ska behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Vem avgör var frågan ska beslutas? Jo, våra folkvalda politiker.
Varför kommunstyrelsen?
1. Det är först på kommunstyrelsenivå det går att omfördela resurser mellan förvaltningar. Lämpligt är att i ekonomisk kris satsa på grunduppdraget och omfördela från verksamheter som inte är av yttersta vikt.
2. Frågan om Storåskolan/Hagabacken påverkar inte bara skolan utan samhället i stort.
3. Kommunstyrelsen har ett särskilt helhetsansvar för kommunens verksamheter, utveckling och ekonomin.
4. Utredningsuppdraget går emot översiktsplanens intentioner, som kommunstyrelsen själva antagit.
Helheten är av vikt med tanke på att utredningens nuvarande utformning innebär att barnens bästa inte kommer vara styrande i beslutet. Perspektivet är helt enkelt för snävt.
Nedan vill vi lyfta fram några aspekter som ger politikerna anledning att lyfta frågan till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige:
I kommunens verksamhetsplan för 2024-2026 framgår att;
”Alla barn ska ges möjligheten att klara målen i skolan. Undervisning är skolans viktigaste uppgift och ska därför prioriteras. Vi tar hänsyn till BARNKONVENTIONEN i våra beslut. Målen kan sammanfattas med bättre kunskapsresultat, stärkt trygghet och studiero, höja lärarens status och förbättra arbetsvillkoren. Vi i den politiska majoriteten är överens om att stök, bråk och oroligheter inte hör hemma i klassrummet eller på raster. En miljö som prioriterar lärande, trygghet och trivsel är viktig för att kunna inhämta kunskap.”
Verksamhetsplanen hänvisar till att man i sina beslut tar hänsyn till barnkonventionen i vilken man kan läsa;
”Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.”
Utmaningarna på Lindbackaskolan är ingen hemlighet. Vittnesmål från såväl föräldrar och barn samt att Skolinspektionen de facto utfärdat en 12 punkter lång varning så sent som december 2023 gör sammantaget gällande att Lindbackaskolan har stora utmaningar. Det oroar oss att än fler barn ska in och att de kommunicerade problemen inte är lösta.
Det nu snäva utredningsperspektivet går även emot den av kommunen antagna översiktsplanen. I korthet säger den att Storå/Guldsmedshyttan är ett av fem prioriterade utvecklingsområden i kommunen. Befintlig service ska tryggas och investeringar ska göras för en levande landsbygd.
Vi har redan sett neddragningar av kollektivtrafiken i den norra delen av kommunen och hur regionen ifrågasätter nyttan med järnvägsstationen i Storå. Även vår vårdcentral har ifrågasatts och har en osäker tillvaro.
Avslutningsvis, förvaltningen har skickat enkäter med sista svarsdatum 30 oktober till medarbetare, vårdnadshavare och barn(!). Det datumet i relation till när utredningen ska redovisas den 4 november känns inte seriöst. Vi ser en risk att denna enkät ger våra barn en falsk förhoppning om rätt till medbestämmande i frågan, när så inte är fallet.
Var och en kan se att detta är en mycket kort utredningsperiod, den är inte rimlig.
Ämnet är inte färdigdiskuterat.
Vi bjuder därför in samtliga politiker och berörda tjänstepersoner, tillsammans med alla som värnar om våra barn, till medborgardialog den 13 november kl 18.00 i Storåskolans matsal.
Storaupproret.se
genom
Charlotte Lindström, Elin Berg, Mikael Henriksson, Elin Sandström och Noah Deutchmann