Vad 2015 hade att erbjuda

2015 har varit ett spännande år och det är värt att titta lite extra på. Det har hänt flera saker under årets gång som kommer att färga volleybollsverige under de kommande åren. Jag har plockat ut de viktigaste händelserna från året som gått, vissa bättre och vissa sämre.

Lindesberg utmanar om Grand Prix-titeln och Martina Svensson slår igenom

Efter en blixtvärvning av passaren Yslany ”Iceman” Kelly gjorde Linde snabba framgångar och presterade en av de bästa matcher vi sett dem spela på länge mot Hylte/Halmstad i semifinalen i Grand Prix. Den matchen var även startskottet på vad som skulle komma att bli Martina Svenssons hittills starkaste volleybollår. Hon gick från att vara en relativt förbisedd högerspelare till att bli en anfallskraft värd namnet. Under årets höst har hon även tagit ett steg till i sin utveckling, tack vare Teemu Sarnas val att spela utan libero, och blivit en av seriens få servemottagande högerspikers. Utvecklingskurvan har pekat brant uppåt för Martina under 2015 och fortsätter hon så här så kommer hon vara med och tampas om en landslagsplats även 2016.

 

Engelholms dominans

Det är sällan man ser ett lag som är lika överlägsna som Engelholm var under 2015. De gick igenom hela grundserien, hela Grand Prix och hela SM-slutspelet utan att förlora en enda match. I slutspelet skulle vi till och med behöva vänta ända fram till tredje och sista finalmatchen för att få se dem tappa set. Med tanke på att de där förlorade både första och andra för att sedan göra en spektakulär vändning och ta hem både matchen och titeln så känns det nästan som om de lät Hylte/Halmstad leda matchen endast för att bjuda hemmapubliken på en show. Det går heller inte att prata om Engelholms dominans utan att nämna Isabelle Haak, den största talangen vi haft inom volleybollen sedan… ja, vågar jag säga någonsin? Hon ledde sitt Engelholm under hela säsongen och fick pris både som Elitseriens genombrott och bästa spelare. Det ska bli intressant att se vart supertalangen väljer att ta sin karriär, jag är övertygad om att ett antal världsklubbar redan har ögonen på henne, och vilka höjder hon kan lyfta det relativt osynliga damlandslaget till.

 

Tillsammans mot EM

Över 20 år sedan var det Sverige var så nära ett slutspel i ett stort mästerskap som man var i våras. Johan Isacsson har gjort en spektakulär resa med sina spelare. Han började med ett ungt och oprövat landslag med världsstjärnan Marcus Nilsson som ledare och i år tog han dem så nära ett EM man kan komma. Även om det inte var många svenskar på plats i Estland så var vi betydligt fler när det small i Halmstad Arena. Tyvärr blev det lite av en flopp och det hela var avgjort redan efter två set. Dock tycker jag inte att man ska minnas 2015 som det året som Sverige precis missade ett EM-slutspel utan snarare som det år vi tog första steget mot världskartan. Förhoppningsvis har detta landslag mer att erbjuda och jag ser fram emot att se vad Johan Isacsson har i kikaren för dess framtid.

 

Avhoppshösten

Det tråkigaste som hänt i år är tyvärr något av det tråkigaste som hänt inom svensk volleyboll på länge. Under 2015 såg vi inte endast ett utan två avhopp från Elitserien. Först var det Göteborg som meddelade att deras korta vistelse i finrummet var över. Det hade krävts ett större ansvar från klubben om laget skulle hålla i Elitserien i fler än två säsonger. Som det var så fick spelarna dra ett alldeles för stort lass med arrangemanget och planeringen utanför plan vilket inte är hållbart i längden. Den tyngsta bomben kom dock då vi fick höra att de fyrfaldiga svenska mästarna Katrineholm inte heller blir kvar. Klubbens ekonomi hade körts i botten och det fanns inga pengar kvar för att driva ett elitlag.

Allt som allt måste jag säga 2015 har varit ett fullspäckat och intressant volleybollår. Jag tycker den nya seriemodellen med fler matcher funkade bra förra säsongen men lider tyvärr nu när serien saknar två lag. Öresundsundsligan är också värd att nämna som framgång under 2015. Även om vi ännu inte vet hur väl ligan kommer hålla i framtiden så är jag glad över att kreativa initiativ tas för att förbättra en idrott som sett svåra tider. Förhoppningsvis var 2015 ett steg mot förbättring.

Publicerad 29 december 2015 klockan 14:41

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-21 16:48