Vid ett medlemsmöte i tisdags, beslutade Vänsterpartiets partiförening att lämna alla poster man har i de kommunala nämnderna. Detta var en ytterligare åtgärd i syfte att bryta samarbetet med de borgerliga partierna.Hela pressmeddelandet finns att läsa nedan.
”Vänsterpartiet i Lindesberg lämnar alla poster som hörde samverkan till.
Vid ett extra årsmöte 2009-09-16 beslutade en stor majoritet av medlemmarna att med omedelbar verkan avbryta den samverkan som varit med den borgerliga alliansen under tre år. Skälet var att samverkan inneburit flera år av eftergifter åt borgerlig politik, men inga nämnvärda framgångar för Vänsterns hjärtefrågor.
Vid samma årsmöte valdes en ny styrelse för partiföreningen.
Vid ett medlemsmöte i Lindesberg tidsdag kväll (22/9) tog partiföreningen ytterligare ett steg.
Partiet konstaterar att valresultatet 2006 givit partiet vissa mandat i kommunens fullmäktige och i kommunstyrelse. Dessa har partiet så att säga fått ”av egen kraft” enligt vallagen.
Men en rad ytterligare uppdrag och poster i kommunala nämnder och styrelser har partiet fått som en följd av att de större samverkanspartierna avstått platser till förmån för mindre samarbetspartier. (Så har f ö även skett inom oppositionen, där Miljöpartiet erhållit vissa poster av Socialdemokraterna).
När Vänstern nu lämnat samverkan med de borgerliga, ser partiet det som en fråga om anständighet och god ton i demokratiskt arbete att lämna platser som tilldelats partiet som del i den samverkan som nu upphört.
Medlemsmötet beslutade därför uppmana partiets företrädare på aktuella poster att inom en vecka lämna skriftlig anmälan till kommunen om frånträdande av de senare uppdragen.
Medlemsmötet beslutade även att i samarbete med ABF och fackliga organisationer anordna en serie öppna temakvällar i känsliga frågor, kallat ”HETA POTATISAR i Lindesberg”.
Vänstern vill med det öppna upp för en bred debatt bland medborgarna i känsliga, aktuella frågor.
”Kvalité i skola och barn- och äldreomsorg, har vi råd med det?”, är ämne för planerade debatter.
” Ska lindesbergarna betala till Citybanan i Stockholm” och ”Idrott på lika villkor, varför får tjejernas fritid så lite stöd?” ett par andra.
Det var med stor entusiasm medlemmarna på tisdagens möte såg fram emot att äntligen, efter en jobbig intern demokratisk process, som resulterat i att partiet sagt upp samverkan med de borgerliga, nu kunna satsa helhjärtat på att lyfta fram vänsterperspektiv i kommunpolitiken.
Vänstern hoppas alla med hjärtat till vänster nu ska känna igen sig och vilja delta i debatten!”
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.