Paviljongen som byggts till som extrautrymme för Vårdcentralen Bägaren är nu klar. De från början fyra stora rummen är nu ett stort, och sex stycken mindre. Och även om det inte är optimalt, så gör man det absolut bästa tänkbara av situationen.
Det var i torsdags som man började flytta in i den nybyggda paviljongen som ligger vid sidan av Vårdcentralen Bägaren i Lindesberg. Den del av vårdcentralen som legat uppe vid Sköndal, där man innan hade Barnavårdscentral, Mödravårdscentral samt kuratorsverksamhet, är nu stängd. Den sistnämnda finns nu här på Lindesbergs vårdcentral, medan BVC och mödravården finns på Familjecentralen.
– För att verksamheten ska få plats har man byggt den här paviljongen, men vi är otroligt trångbodda i alla fall. Men vi har fått fler väggar, berättar verksamhetschef Annki Olsson, och visar de rum som gått från fyra stora, till ett stort och sex mindre.
Förutom att det i den nya delen ska finnas kuratorsverksamhet, kommer det även att vara administrativa arbetsplatser för distrikts- och sjuksköterskor där man bland annat kommer att arbeta med telefonrådgivning.
– Vi är 100% på rådgivning nu, vi svarar på alla samtal, det har inte varit så tidigare, men både i februari och mars har vi gjort det. 16-18 timmar går åt till rådgivning på måndagar och tisdagar och något färre timmar mot slutet av veckan, det är två heltidstjänster, de flesta tror inte att det tar så mycket tid, säger Annki.

Paviljongen. Foto: Ida Lindkvist
På vårdcentralen har man också startat Öppen mottagning. Den har öppet mellan klockan 8-12, men Annki berättar att man inte ska komma in klockan halv tolv och räkna med att få en tid, då tiderna brukar vara slut betydligt tidigare. Mellan en och två sjuksköterskor, samt en till två läkare, finns till förfogande, avsedda för den Öppna mottagningen.
– Vi brukar hinna ta emot ungefär 20 patienter på en förmiddag. Man får träffa någon idag och inte om en vecka. Över tid går det att få det att fungera, det mesta handlar om organisation och hur man tar till vara på resurserna på bästa och smartaste sätt, konstaterar Annki.
Det är ungefär 40 stycken som jobbar på vårdcentralen, och Annki berömmer dem varmt och hjärtligt:
– Personalen är utöver det vanliga. De är på tå och hjälpsamma, både mot varandra och mot patienterna!
Framåt höstkanten ska man bland annat lägga mer fokus på vem som ska göra vad.
Till exempel har Annki uppmärksammat att en del läkare gör mer administrativt arbete än vad de egentligen behöver, jobb som de skulle kunna lägga över på en administratör.
– Läkare ska bara göra det som ingen annan yrkesgrupp kan göra!
Det var från och med januari som Annki gick in som verksamhetschef på heltid och det har varit full fart från början. Nu är den Öppna mottagningen igång och planer och framtidsmål har hon gott om, och entusiasmen lyser igenom. Och dessutom vägrar hon låta det begränsade utrymmet hindra henne.
– Jag vill också att vi startar en äldremottagning och en livsstilsmottagning,; ja, så man kan ha koll på patienter som behöver kontinuitet. Det är bra för patienterna och roligt för personalen. Och jag vill ha mer gruppverksamhet. Jag vill göra mer men vet inte hur vi ska få plats, vi får väl ställa husvagnar utanför medan vi väntar på den nya vårdcentralen, det är ju ett tag kvar tills den är klar. Så det blir väl jag som får sätta mig i husvagnen, spekulerar Annki med ett leende.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.