Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

Trots pandemin så kunde Örebro och Fornaboda arrangera sin årliga travgala under lördagskvällen. Galan skedde digitalt via livesändning på YouTube, vilket gjorde att den årliga galamiddagen med liveshow fick lysa med sin frånvaro.

Den nya sportchefen Robin Thörn och agerade konferencierer, tillsammans med Örebrotravets värmningsexpert och ”travtyckare” Mårten Eriksson, en duo som tog tittarna igenom den livesända galan. En gala som bjöd på fina priser, härliga förinspelade intervjuer och en utmanade frågetävling för de travkunniga vid galans halvtidspassering.

Travgalans konferencierer Robin Thörn (t.v.) och Mårten Eriksson (t.h.) Foto: Skärmdump från Örebrotravets sändning

Fina hedersomnämnande inledde galan, där man började med att ge Food Money ett fint avsked. Kopparbergsstjärnan som tränas av Thomas Jezek, inledde sin travkarriär på svensk mark sedan 2013, gav under fjolåret det tunga beskedet att karriären var slut. Något som såklart skulle uppmärksammas, då Fornabodakämpen avslutade sin karriär efter att sprungit in makalösa 2 643 500:-.

– Första loppet han vann nere i Skara, är såklart lite speciellt. I det loppet var jag rädd för att han skulle vara 40 meter bakom de andra hästarna i mål. När Mercedes (dåvarande kusk Mercedes Balogh) körde ut i tredje spår, så trodde vi vid staketet mest att det var något fel någonstans, skrattar Thomas och fortsätter att se tillbaka på Food Moneys karriär:

– Två av de loppen som jag kommer ihåg mest, som han inte vann är under 2016 när han slogs mot Nuncio på V86. Loppen var två veckor mellan varandra och han var tvåa bakom honom båda gångerna. Sedan är det faktiskt när han satte banrekordet på Tingsryd 2019, det gjorde han galant.

Det blev ingen start för Fornabodas trettiotrefaldiga V75-deltagare, under fjolåret. Istället blev det en början på ett pensionärsliv, där ägare Thomas meddelar att livet leker för sagohästen.

– Han äter och har det bra. När han vill så står svansen rakt upp och sen skenar det iväg, så startsnabbheten är det nog ingen större fara med. I övrigt går han i hagen med sin kompis och tuffar på ute ibland, men inga stora ovationer utan han är pensionär, säjer Thomas Jezek som har haft många trevliga minnen med häst.

Thomas Jezek, ägare till Fornabodahjälten Food Money Foto: Skärmdump från Örebrotravets galasändning.

Även Fornabodas eldsjäl Rolf Nydén nämndes under galan. Den tidigare totochefen på Fornaboda är ett välbekant ansikte för många, som besöker sommarbanan. Både för publik, men även för de aktiva.

– Rolf har jobbat på Fornaboda i drygt 40 år. Han startade som personal i totokassan och det jobbet ledde honom senare till totochef, ett jobb som han har skött med stor bravur. Under årens lopp har Rolfs familj varit djupt engagerade. Rolf har även suttit med i Linde Travklubbs styrelse och har dessutom verkat på Örebro, även där som totochef. Förutom chef över toton, har han inför tävlingsdagarna alltid varit lite allt-i-allo, lyder galans presentation av Fornabodas eldsjäl, Rolf Nydén.

”Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst”
När galan tog fart, så bjöds man på spänning om de olika priserna. Bland pristagarna hos de aktiva på Fornaboda, var duon Jimmi Ehlers och Håkan Falk, dem som plockade flest priser. Jimmi tog med sig tre titlar, medan Håkan fick dubbla priser.

För Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, fick man förutom priset som Årets Tränare, även med sig titeln Årets 3-åring för stallets stjärna Certainly. Med sina åtta kusksegrar bakom sig under fjolåret, blev Ehlers även prisad till Årets Kusk.

– Det jag kommer ihåg bäst är faktiskt hela säsongen. Jag tycker att alla hästarna presterade bra, en del av hästarna börjar bli lite till åren men de gjorde en av deras bästa säsonger på länge. Jag tycker stallet överlag gjorde det bra, säjer Jimmi Ehlers.

– Ska man följa några av stallets hästar framöver, så är det nog främst två av stallets fyraåringar Certainly och Halle Westwood, men också Campagne de Press. Det är tre bra hästar, ändå sticker Certainly ut. Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst, om allt går som det ska och om han får hålla sig fräsch. Då ska det bli spännande.

Arkivbild på Jimmi Ehlers och Jeanette Holmskov med Årets 3-åring Certainly Foto: Timmy Lundegård

Förutom Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som i en tidigare intervju med Lindenytt berättar om fjolårssäsongen, så fick Håkan Falk med sig dubbla priser. Båda för Cuarto Käbb som förutom priset för Årets Äldre, tilldelades galans största pris som Årets Häst.

– Det bästa minnet jag har från fjolåret, är när det flöt på med de tre raka segrarna i mars-april. Det var så ”enkelt” på något sätt hela den perioden. Sedan fick han startpoäng och då prövade jag att gå ut mot tuffare gäng på V75, tyvärr fick han dåliga bakspår och då blir det tufft. Trots det gjorde han ändå bra lopp, säjer tränare, ägare och uppfödare Håkan Falk.

Trots den ärofyllda titeln är Cuarto Käbb inget nytt namn, för den travkunnige. 2017 blev hästens stora succéår där den då 5-åriga valacken, sprang in 249 000:- på 17 starter. På senare år har skador hittats och det var inte helt hundraprocentigt, att det ens skulle bli någon start för Håkans kämpe under fjolåret.

– Han har haft problem med fäste i hela livet, jag trodde först att det var bakknäna och sådant. Men efter mycket om och men så kom vi fram till att det var magsår. När han väl fick medicin för det, så kom han igång och fick en sista säsong kan man säja, berättar Håkan Falk i travgalans sändning.

Fornabodas galavinnare:
Årets 3-åring: Certainly, Tränare: Jimmi Ehlers
Nominerade: Chip McKei’em (Thomas Lönnström), Halle Westwood (Jimmi Ehlers)
Årets 4-åring: StrangerInTheNight, Tränare: Malin Hurtig
Nominerade: Marengo (Kåre Axelsson), Nidalee (Kerstin Hell)
Årets Äldre: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk
Nominerade: Red Alert W.F. (Kerstin Hell), Tracy’s Princess (Thomas Lönnström)
Årets B-tränare: Kåre Axelsson
Nominerade: Håkan Falk, Kerstin Hell, Malin Hurtig
Årets Kusk: Jimmi Ehlers
Nominerade: Kerstin Hell, Kenneth Gorski
Årets Kallblod: Oss Can, Tränare: Lovisa Canneryd
Nominerade: Komnes Gigant (Hans Källgren), Berga Moa (Lars-Hugo Larsson), O.K.Vega (Örebrotränare)
Årets Häst: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk

Årets A-tränare:
Jimmi Ehlers
Årets Ponnykusk Kat. A: Isabella Jansson Wiklund
Hedersomnämnande: Food Money
Amatörklubbens Eldsjäl: Rolf Nydén

Tränare presenteras i parantes
Jeanette Holmskov nominerades även till det gemensamma priset Årets Skötare.

Publicerad 21 mars 2021 klockan 10:07

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: ONCE IN A LIFETIME!

De finns många vackra fåglar att uppleva och vissa blir favoriter av olika anledningar. Storleken, utseendet eller lätet fågeln ger. Häromveckan fick jag uppleva någonting väldigt häftigt. Något jag aldrig tidigare har upplevt eller ens sett med egna ögon i naturen eller på internet. Men först tänkte jag berätta om mitt första möte med fågeln som är denna veckas huvudmotiv.

26 juli 2024 klockan 11:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

I augusti 2022 gick den senaste tävlingen på Linde Raceway. Arkivfoto: Hasse Persson

Motorklubben bjuder in till utställning och manifestation: Många som vill visa sitt stöd

Söndagen den 4 augusti anordnar SHRA Lindesberg Dragracingens dag på Linde Raceway. Förare från olika tävlingsklasser ställer ut sina fordon, samtidigt som man vill manifestera att sporten lever och finns kvar i Lindesberg.
– Vi vill visa att dragracingen lever i Lindesberg, säger Peter Hayden på SHRA.

25 juli 2024 klockan 15:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sökinsatsen avslutad – mannen funnen vid god vigör

Den man i 80-årsåldern som försvann under onsdagsmorgonen från Gusselbyområdet är nu tillrätta ...

Stor sökinsats efter försvunnen man i Gusselby

UPPDATERAD KL 15:14 Polisen söker just nu efter en man i 80-årsåldern, som varit försvunnen sedan tidigt p...

Reducerad tågtrafik i Bergslagen i två månader

Tåg i Bergslagen har meddelat att man på grund av personalbrist kommer att ha reducerad tågtrafik under ...

Höga bakteriehalter har uppmätts vid Loppholmsbadet. Foto: Fredrik Norman

Avråder från bad – höga bakteriehalter i vattnet

Kommunen avråder nu från bad på Loppholmarna sedan höga bakteriehalter har uppmätts i vattnet.

22 juli 2024 klockan 09:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Dagens insats går till Global Evolution som trots startgalopp flyger fram till en säker seger. Detta var en av Timo Nurmos och Jorma Kontios fem dagssegrar tillsammans. Foto: Timmy Lundegård

Nurmos är tillbaka som Fornabodamästare

Under årets travsäsong på Fornaboda så har Fornabodas flerfaldiga tränarchampion, Timo Nurmos, hållit en låg profil. Till säsongens åtta färdigkörda tävlingsdagar har stallet enbart gästat Lindesberg med tre hästar. Allt ändrades när den nionde tävlingsdagen tog fart, där Solvallastallet var tillbaka på Fornaboda och åkte hem med fem segrar på sex starter.

21 juli 2024 klockan 21:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

FotoFredag: Från ägg till dunboll
Jag har fått uppleva många fina stunder i naturen under mina år som naturfotograf och det finns vissa stunder som är lite mer speciella än andra...
19 juli 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet
I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att ...
18 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”
Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg upplevt stora problem med PostNords postutdelning. Flera brev som levererats till ...
17 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe. Foto: Jennie Einarsson

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i Amelies mysiga bakgård på Kungsgatan 16 i Lindesberg. I den stämningsfyllda trädgården serveras hembakat fika med det lilla extra som lockar gäster från hela Örebro län.
– Vi har haft gäster från Kolsva och Köping som kom hit enbart för att besöka vårt café, man blir lite extra peppad då, berättar Amelie glatt.

15 juli 2024 klockan 13:31 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen tvingades avbryta biljakt i centrala Lindesberg: ”Fara för allmänheten”

På fredagskvällen pågick en vild biljakt på flera platser i Lindesberg – bland annat i centrum. En misstänkt stulen bil var patrullens mål. Patrullen tvingades dock avbryta jakten då den misstänkte utgjorde mycket stor fara för allmänheten.
– Hastigheter på 100 kilometer uppmättes i centrum. Då är det inte värt riskerna, varför jag beordrade patrullen att avbryta, kommenterar polisens vakthavande befäl, Martin Tysell.

12 juli 2024 klockan 20:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av...

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt

Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al ...

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster

När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade v...

Konstnären Paulius Mielinis har en passion för den japanska pappersvikningskonsten – Origami. Foto: Jennie Einarsson

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum

Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad ”Magisk vikning & poetiska klipp”. Fem internationella konstnärer visar upp sina minst sagt magnifika kreationer, skapade med ett så enkelt material som ett pappersark. Med olika tekniker har de gett papper ett helt nytt uttryck – som säkert får många att häpna.

10 juli 2024 klockan 14:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”

Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på ...

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen ö...

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjä...

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder...

Vid Lidls parkering finns STL Sommars influensers Alice och Simon på plats. Imorgon kommer de att finnas på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade Fornaboda och STL Sommartrav landat på Lidlparkeringen där det både bjöds på giveaways och ponnyridning för de yngre. Även Sommartravets influenser Alice Engström och Simon Wall fanns på plats för att ladda upp inför onsdagens stora travdag.

2 juli 2024 klockan 16:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning
Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits misstanke om olaga intrång i en träningsanlä...
2 juli 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana
På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med sina då 18 raka segrar, varav majoriteten av ...
1 juli 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”
I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett beräknat underskott om hela 4,1 miljoner kronor. Som ett led i att spara pengar ...
28 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-28

2024-06-27

2024-06-26

2024-06-26

2024-06-25

2024-06-24

2024-06-21

2024-06-19

2024-06-18

2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-07-27 06:13