Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

Trots pandemin så kunde Örebro och Fornaboda arrangera sin årliga travgala under lördagskvällen. Galan skedde digitalt via livesändning på YouTube, vilket gjorde att den årliga galamiddagen med liveshow fick lysa med sin frånvaro.

Den nya sportchefen Robin Thörn och agerade konferencierer, tillsammans med Örebrotravets värmningsexpert och ”travtyckare” Mårten Eriksson, en duo som tog tittarna igenom den livesända galan. En gala som bjöd på fina priser, härliga förinspelade intervjuer och en utmanade frågetävling för de travkunniga vid galans halvtidspassering.

Travgalans konferencierer Robin Thörn (t.v.) och Mårten Eriksson (t.h.) Foto: Skärmdump från Örebrotravets sändning

Fina hedersomnämnande inledde galan, där man började med att ge Food Money ett fint avsked. Kopparbergsstjärnan som tränas av Thomas Jezek, inledde sin travkarriär på svensk mark sedan 2013, gav under fjolåret det tunga beskedet att karriären var slut. Något som såklart skulle uppmärksammas, då Fornabodakämpen avslutade sin karriär efter att sprungit in makalösa 2 643 500:-.

– Första loppet han vann nere i Skara, är såklart lite speciellt. I det loppet var jag rädd för att han skulle vara 40 meter bakom de andra hästarna i mål. När Mercedes (dåvarande kusk Mercedes Balogh) körde ut i tredje spår, så trodde vi vid staketet mest att det var något fel någonstans, skrattar Thomas och fortsätter att se tillbaka på Food Moneys karriär:

– Två av de loppen som jag kommer ihåg mest, som han inte vann är under 2016 när han slogs mot Nuncio på V86. Loppen var två veckor mellan varandra och han var tvåa bakom honom båda gångerna. Sedan är det faktiskt när han satte banrekordet på Tingsryd 2019, det gjorde han galant.

Det blev ingen start för Fornabodas trettiotrefaldiga V75-deltagare, under fjolåret. Istället blev det en början på ett pensionärsliv, där ägare Thomas meddelar att livet leker för sagohästen.

– Han äter och har det bra. När han vill så står svansen rakt upp och sen skenar det iväg, så startsnabbheten är det nog ingen större fara med. I övrigt går han i hagen med sin kompis och tuffar på ute ibland, men inga stora ovationer utan han är pensionär, säjer Thomas Jezek som har haft många trevliga minnen med häst.

Thomas Jezek, ägare till Fornabodahjälten Food Money Foto: Skärmdump från Örebrotravets galasändning.

Även Fornabodas eldsjäl Rolf Nydén nämndes under galan. Den tidigare totochefen på Fornaboda är ett välbekant ansikte för många, som besöker sommarbanan. Både för publik, men även för de aktiva.

– Rolf har jobbat på Fornaboda i drygt 40 år. Han startade som personal i totokassan och det jobbet ledde honom senare till totochef, ett jobb som han har skött med stor bravur. Under årens lopp har Rolfs familj varit djupt engagerade. Rolf har även suttit med i Linde Travklubbs styrelse och har dessutom verkat på Örebro, även där som totochef. Förutom chef över toton, har han inför tävlingsdagarna alltid varit lite allt-i-allo, lyder galans presentation av Fornabodas eldsjäl, Rolf Nydén.

”Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst”
När galan tog fart, så bjöds man på spänning om de olika priserna. Bland pristagarna hos de aktiva på Fornaboda, var duon Jimmi Ehlers och Håkan Falk, dem som plockade flest priser. Jimmi tog med sig tre titlar, medan Håkan fick dubbla priser.

För Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, fick man förutom priset som Årets Tränare, även med sig titeln Årets 3-åring för stallets stjärna Certainly. Med sina åtta kusksegrar bakom sig under fjolåret, blev Ehlers även prisad till Årets Kusk.

– Det jag kommer ihåg bäst är faktiskt hela säsongen. Jag tycker att alla hästarna presterade bra, en del av hästarna börjar bli lite till åren men de gjorde en av deras bästa säsonger på länge. Jag tycker stallet överlag gjorde det bra, säjer Jimmi Ehlers.

– Ska man följa några av stallets hästar framöver, så är det nog främst två av stallets fyraåringar Certainly och Halle Westwood, men också Campagne de Press. Det är tre bra hästar, ändå sticker Certainly ut. Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst, om allt går som det ska och om han får hålla sig fräsch. Då ska det bli spännande.

Arkivbild på Jimmi Ehlers och Jeanette Holmskov med Årets 3-åring Certainly Foto: Timmy Lundegård

Förutom Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som i en tidigare intervju med Lindenytt berättar om fjolårssäsongen, så fick Håkan Falk med sig dubbla priser. Båda för Cuarto Käbb som förutom priset för Årets Äldre, tilldelades galans största pris som Årets Häst.

– Det bästa minnet jag har från fjolåret, är när det flöt på med de tre raka segrarna i mars-april. Det var så ”enkelt” på något sätt hela den perioden. Sedan fick han startpoäng och då prövade jag att gå ut mot tuffare gäng på V75, tyvärr fick han dåliga bakspår och då blir det tufft. Trots det gjorde han ändå bra lopp, säjer tränare, ägare och uppfödare Håkan Falk.

Trots den ärofyllda titeln är Cuarto Käbb inget nytt namn, för den travkunnige. 2017 blev hästens stora succéår där den då 5-åriga valacken, sprang in 249 000:- på 17 starter. På senare år har skador hittats och det var inte helt hundraprocentigt, att det ens skulle bli någon start för Håkans kämpe under fjolåret.

– Han har haft problem med fäste i hela livet, jag trodde först att det var bakknäna och sådant. Men efter mycket om och men så kom vi fram till att det var magsår. När han väl fick medicin för det, så kom han igång och fick en sista säsong kan man säja, berättar Håkan Falk i travgalans sändning.

Fornabodas galavinnare:
Årets 3-åring: Certainly, Tränare: Jimmi Ehlers
Nominerade: Chip McKei’em (Thomas Lönnström), Halle Westwood (Jimmi Ehlers)
Årets 4-åring: StrangerInTheNight, Tränare: Malin Hurtig
Nominerade: Marengo (Kåre Axelsson), Nidalee (Kerstin Hell)
Årets Äldre: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk
Nominerade: Red Alert W.F. (Kerstin Hell), Tracy’s Princess (Thomas Lönnström)
Årets B-tränare: Kåre Axelsson
Nominerade: Håkan Falk, Kerstin Hell, Malin Hurtig
Årets Kusk: Jimmi Ehlers
Nominerade: Kerstin Hell, Kenneth Gorski
Årets Kallblod: Oss Can, Tränare: Lovisa Canneryd
Nominerade: Komnes Gigant (Hans Källgren), Berga Moa (Lars-Hugo Larsson), O.K.Vega (Örebrotränare)
Årets Häst: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk

Årets A-tränare:
Jimmi Ehlers
Årets Ponnykusk Kat. A: Isabella Jansson Wiklund
Hedersomnämnande: Food Money
Amatörklubbens Eldsjäl: Rolf Nydén

Tränare presenteras i parantes
Jeanette Holmskov nominerades även till det gemensamma priset Årets Skötare.

Publicerad 21 mars 2021 klockan 10:07

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

-Lägg ett bud på det här klädskåpet, stöd Världens Barn och hjälp mig att slå rekord, säger Lotta Sunvisson på Erikshjälpen. Foto: Lotta Persdotter

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu dragit igång en auktion för Världens Barn.
– Det är extra viktigt som världen ser ut nu, säger hon.

20 september 2021 klockan 09:53 av Hans Andersson Visa hela artikeln

AnnonsNy dumpning av ruttet hö utanför kommunhuset. Foto: Camilla Lagerman

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför kommunhuset. Larmet inkom till polisen klockan 00:49 under natten mellan lördag och söndag, då förbipasserande uppmärksammade tilltaget och kontaktade polisen. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt.

19 september 2021 klockan 02:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Arkivfoto från förra säsongen Foto: Hasse Persson

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av det laddade LIF Lindesberg. Efter förra säsongens elfte plats, så har LIF värvat till sig nya och intressanta namn som ska hjälpa laget till en högre placering.

16 september 2021 klockan 14:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. Bland annat vid Kristinaskolan i Lindesberg. Den som läser texten kan uppfatta det som att akutmottagningen i Lindesberg är stängd – vilket den alltså inte är.
– Vi misstänker att det är en frustration över att mottagningen har förändrats som ligger bakom de felaktiga budskapen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson i ett pressmeddelande.

16 september 2021 klockan 12:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm
Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under...
16 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt
Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbö...
16 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som ...
15 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län. Foto: Alexander von Sydow

Regionen tar kontakt med ovaccinerade

I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att kontakta ovaccinerade via ett utskick i vilket man skall förtydliga vaccinationserbjudandet som gäller.
– Vi vill verkligen inom regionen förstärka vikten av att uppnå en hög täckningsgrad för ett starkt skydd för alla i samhället, säger Inger Nordin Olsson i ett pressmeddelande från regionen.

15 september 2021 klockan 11:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Socialförvaltningens chef, Madde Gustafsson. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19

Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de senaste dygnen har dock smittan återigen dykt upp på två boenden och man arbetar nu med att säkra upp rutinerna.
– Vi har inarbetade rutiner och det är viktigt att hålla dem, berättar Socialförvaltningens chef, Madde Gustavsson.

14 september 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

AnnonsFotograf: Patrik Svedberg

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt för mordet på tvåbarnsmamman Birgitta Lönnhager, har ansökt vid Örebro Tingsrätt om att få sitt straff tidsbestämt.

10 september 2021 klockan 15:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang f...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande ...

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser

För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Foto: Jennie Larsson

Färre men större kräftor fiskades upp

Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags.
– Det kanske beror på att det fortfarande var ganska högt vatten och kraftigare strömmar än vad man hade önskat, att de små kräftorna då fortfarande höll sig gömda i sina hålor. Det var ju dock väldigt trevligt att många fick kräftor som höll måttet, som de kunde ta med sig hem, kommenterar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns FVO.

7 september 2021 klockan 10:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Thomas Fernqvist svensk mästare i poker
Sverige har fått en ny mästare i poker, han heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Efter tre dagars intensivt spelande stod det klart ...
6 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man i 60-årsåldern anhållen misstänkt för att ha misshandlat kvinna
En man i 60-årsåldern har frihetsberövats sedan denne delgivits misstanke om att ha misshandlat en kvinna i 35-årsåldern. Mannen greps på en ort...
6 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-02

2021-09-02

2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-26

2021-08-25

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-20 10:23