Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

Trots pandemin så kunde Örebro och Fornaboda arrangera sin årliga travgala under lördagskvällen. Galan skedde digitalt via livesändning på YouTube, vilket gjorde att den årliga galamiddagen med liveshow fick lysa med sin frånvaro.

Den nya sportchefen Robin Thörn och agerade konferencierer, tillsammans med Örebrotravets värmningsexpert och ”travtyckare” Mårten Eriksson, en duo som tog tittarna igenom den livesända galan. En gala som bjöd på fina priser, härliga förinspelade intervjuer och en utmanade frågetävling för de travkunniga vid galans halvtidspassering.

Travgalans konferencierer Robin Thörn (t.v.) och Mårten Eriksson (t.h.) Foto: Skärmdump från Örebrotravets sändning

Fina hedersomnämnande inledde galan, där man började med att ge Food Money ett fint avsked. Kopparbergsstjärnan som tränas av Thomas Jezek, inledde sin travkarriär på svensk mark sedan 2013, gav under fjolåret det tunga beskedet att karriären var slut. Något som såklart skulle uppmärksammas, då Fornabodakämpen avslutade sin karriär efter att sprungit in makalösa 2 643 500:-.

– Första loppet han vann nere i Skara, är såklart lite speciellt. I det loppet var jag rädd för att han skulle vara 40 meter bakom de andra hästarna i mål. När Mercedes (dåvarande kusk Mercedes Balogh) körde ut i tredje spår, så trodde vi vid staketet mest att det var något fel någonstans, skrattar Thomas och fortsätter att se tillbaka på Food Moneys karriär:

– Två av de loppen som jag kommer ihåg mest, som han inte vann är under 2016 när han slogs mot Nuncio på V86. Loppen var två veckor mellan varandra och han var tvåa bakom honom båda gångerna. Sedan är det faktiskt när han satte banrekordet på Tingsryd 2019, det gjorde han galant.

Det blev ingen start för Fornabodas trettiotrefaldiga V75-deltagare, under fjolåret. Istället blev det en början på ett pensionärsliv, där ägare Thomas meddelar att livet leker för sagohästen.

– Han äter och har det bra. När han vill så står svansen rakt upp och sen skenar det iväg, så startsnabbheten är det nog ingen större fara med. I övrigt går han i hagen med sin kompis och tuffar på ute ibland, men inga stora ovationer utan han är pensionär, säjer Thomas Jezek som har haft många trevliga minnen med häst.

Thomas Jezek, ägare till Fornabodahjälten Food Money Foto: Skärmdump från Örebrotravets galasändning.

Även Fornabodas eldsjäl Rolf Nydén nämndes under galan. Den tidigare totochefen på Fornaboda är ett välbekant ansikte för många, som besöker sommarbanan. Både för publik, men även för de aktiva.

– Rolf har jobbat på Fornaboda i drygt 40 år. Han startade som personal i totokassan och det jobbet ledde honom senare till totochef, ett jobb som han har skött med stor bravur. Under årens lopp har Rolfs familj varit djupt engagerade. Rolf har även suttit med i Linde Travklubbs styrelse och har dessutom verkat på Örebro, även där som totochef. Förutom chef över toton, har han inför tävlingsdagarna alltid varit lite allt-i-allo, lyder galans presentation av Fornabodas eldsjäl, Rolf Nydén.

”Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst”
När galan tog fart, så bjöds man på spänning om de olika priserna. Bland pristagarna hos de aktiva på Fornaboda, var duon Jimmi Ehlers och Håkan Falk, dem som plockade flest priser. Jimmi tog med sig tre titlar, medan Håkan fick dubbla priser.

För Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, fick man förutom priset som Årets Tränare, även med sig titeln Årets 3-åring för stallets stjärna Certainly. Med sina åtta kusksegrar bakom sig under fjolåret, blev Ehlers även prisad till Årets Kusk.

– Det jag kommer ihåg bäst är faktiskt hela säsongen. Jag tycker att alla hästarna presterade bra, en del av hästarna börjar bli lite till åren men de gjorde en av deras bästa säsonger på länge. Jag tycker stallet överlag gjorde det bra, säjer Jimmi Ehlers.

– Ska man följa några av stallets hästar framöver, så är det nog främst två av stallets fyraåringar Certainly och Halle Westwood, men också Campagne de Press. Det är tre bra hästar, ändå sticker Certainly ut. Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst, om allt går som det ska och om han får hålla sig fräsch. Då ska det bli spännande.

Arkivbild på Jimmi Ehlers och Jeanette Holmskov med Årets 3-åring Certainly Foto: Timmy Lundegård

Förutom Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som i en tidigare intervju med Lindenytt berättar om fjolårssäsongen, så fick Håkan Falk med sig dubbla priser. Båda för Cuarto Käbb som förutom priset för Årets Äldre, tilldelades galans största pris som Årets Häst.

– Det bästa minnet jag har från fjolåret, är när det flöt på med de tre raka segrarna i mars-april. Det var så ”enkelt” på något sätt hela den perioden. Sedan fick han startpoäng och då prövade jag att gå ut mot tuffare gäng på V75, tyvärr fick han dåliga bakspår och då blir det tufft. Trots det gjorde han ändå bra lopp, säjer tränare, ägare och uppfödare Håkan Falk.

Trots den ärofyllda titeln är Cuarto Käbb inget nytt namn, för den travkunnige. 2017 blev hästens stora succéår där den då 5-åriga valacken, sprang in 249 000:- på 17 starter. På senare år har skador hittats och det var inte helt hundraprocentigt, att det ens skulle bli någon start för Håkans kämpe under fjolåret.

– Han har haft problem med fäste i hela livet, jag trodde först att det var bakknäna och sådant. Men efter mycket om och men så kom vi fram till att det var magsår. När han väl fick medicin för det, så kom han igång och fick en sista säsong kan man säja, berättar Håkan Falk i travgalans sändning.

Fornabodas galavinnare:
Årets 3-åring: Certainly, Tränare: Jimmi Ehlers
Nominerade: Chip McKei’em (Thomas Lönnström), Halle Westwood (Jimmi Ehlers)
Årets 4-åring: StrangerInTheNight, Tränare: Malin Hurtig
Nominerade: Marengo (Kåre Axelsson), Nidalee (Kerstin Hell)
Årets Äldre: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk
Nominerade: Red Alert W.F. (Kerstin Hell), Tracy’s Princess (Thomas Lönnström)
Årets B-tränare: Kåre Axelsson
Nominerade: Håkan Falk, Kerstin Hell, Malin Hurtig
Årets Kusk: Jimmi Ehlers
Nominerade: Kerstin Hell, Kenneth Gorski
Årets Kallblod: Oss Can, Tränare: Lovisa Canneryd
Nominerade: Komnes Gigant (Hans Källgren), Berga Moa (Lars-Hugo Larsson), O.K.Vega (Örebrotränare)
Årets Häst: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk

Årets A-tränare:
Jimmi Ehlers
Årets Ponnykusk Kat. A: Isabella Jansson Wiklund
Hedersomnämnande: Food Money
Amatörklubbens Eldsjäl: Rolf Nydén

Tränare presenteras i parantes
Jeanette Holmskov nominerades även till det gemensamma priset Årets Skötare.

Publicerad 21 mars 2021 klockan 10:07

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Diaknoiassistent Anna Lennartsson och Gåvobodens grundare Elin Olofsson är taggatde för ett nytt samarbete. Foto: Jennie Einarsson

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”

Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gåvoboden, och Diakniassistent Anna Lennartsson från Linde bergslags församling. Med gemensamma krafter ska de ge gamla plagg nytt liv och generera pengar till välgörenhet.
– Det blir en start för ett samarbete mellan Gåvoboden och diakonin här i Lindesberg, vilket ger oss en brygga mellan hjälpen och behovet, förklarar Elin Olofsson.

19 april 2024 klockan 14:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Föreningslivet i Ramsberg lämnade över protestlistor till Jenny Steen, vice ordf i HSN. Foto: Jennie Einarsson

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”

Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till Jenny Steen, vice ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden. På plats var även Behcet Barsom (KD), ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Det vi begär är ett omtag på frågan kring nedmonteringen av Storå vårdcentral, tänk till innan det är för sent, sa Anna Hedrén när hon räckte över paketet med namnunderskrifter till Jenny Steen.

19 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för ...

Johanna Kleber och Stefan Jansson repeterar inför helgens konsert. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten ”En strut karRAMELler” för att hylla en av Sveriges mest folkkära underhållare – Povel Ramel.
– Jag tror man kommer att känna sig upplyft, lite lyckligare och lite gladare när man går härifrån efter konserten, säger Stefan Jansson som är med och arrangerar helgens konsert.

17 april 2024 klockan 10:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linda Bååth, Malin Ragnegård. Foto: Kommunal

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen, bland annat genom att säkerställa att våra yrkanden inte är kostnadsdrivande. Trots detta har SKR och Sobona vägrat att gå oss och medlemmarna i Kommunal till mötes. De är inte redo att garantera att lön betalas ut i tid, de säger nej till ett nytt och mer rättvist lönesystem och de vägrar förenkla processen för räddningstjänst och i LSS-verksamheter att kunna jobba arbetspass på upp till 24 timmar. Det lämnar oss tyvärr med inget annat val än att varsla om strejk på Sveriges största kollektivavtal. 

16 april 2024 klockan 13:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro ...
16 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg
Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtj...
15 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”
INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs ...
15 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S). Arkivbild. Foto: Jennie Einarsson

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din senaste insändare i Lindenytt?

13 april 2024 klockan 14:17 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt ö...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signes Tiktokvideo blev snabbt viral. Foto: Printscreen

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred sig en stark oro bland barn och ungdomar. Detta uppmärksammade 15-åriga Signe Hedén från Lindesberg, som snabbt gjorde en video på TikTok där hon på ett enkelt sätt förklarade situationen för den yngre generationen. Videon blev snabbt viral med över 600 000 visningar och fångade även Sveriges Radios uppmärksamhet.
– Det var jättemånga som la ut videor på TikTok när de grät och skrev att det skulle bli krig i Sverige, då kände jag att jag behövde göra något, berättar Signe.

11 april 2024 klockan 10:14 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om...

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig chattkonversation på en social plattform på internet slutade med krav på pengar i utbyte mot att lättklädda bilder på pojken inte skulle publiceras.
– Alla brott ska naturligtvis anmälas till polisen, det är inget att skämmas för, även om man gör det som individ, säger Anders Dahlman, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

8 april 2024 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras
Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en näringsrik och god mat till alla som tar del av kommunens ...
8 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen
Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en ...
6 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan
Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets Fotbollsfemma. Truppen kommer med från goda ...
5 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

2024-04-20 21:59