Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

Trots pandemin så kunde Örebro och Fornaboda arrangera sin årliga travgala under lördagskvällen. Galan skedde digitalt via livesändning på YouTube, vilket gjorde att den årliga galamiddagen med liveshow fick lysa med sin frånvaro.

Den nya sportchefen Robin Thörn och agerade konferencierer, tillsammans med Örebrotravets värmningsexpert och ”travtyckare” Mårten Eriksson, en duo som tog tittarna igenom den livesända galan. En gala som bjöd på fina priser, härliga förinspelade intervjuer och en utmanade frågetävling för de travkunniga vid galans halvtidspassering.

Travgalans konferencierer Robin Thörn (t.v.) och Mårten Eriksson (t.h.) Foto: Skärmdump från Örebrotravets sändning

Fina hedersomnämnande inledde galan, där man började med att ge Food Money ett fint avsked. Kopparbergsstjärnan som tränas av Thomas Jezek, inledde sin travkarriär på svensk mark sedan 2013, gav under fjolåret det tunga beskedet att karriären var slut. Något som såklart skulle uppmärksammas, då Fornabodakämpen avslutade sin karriär efter att sprungit in makalösa 2 643 500:-.

– Första loppet han vann nere i Skara, är såklart lite speciellt. I det loppet var jag rädd för att han skulle vara 40 meter bakom de andra hästarna i mål. När Mercedes (dåvarande kusk Mercedes Balogh) körde ut i tredje spår, så trodde vi vid staketet mest att det var något fel någonstans, skrattar Thomas och fortsätter att se tillbaka på Food Moneys karriär:

– Två av de loppen som jag kommer ihåg mest, som han inte vann är under 2016 när han slogs mot Nuncio på V86. Loppen var två veckor mellan varandra och han var tvåa bakom honom båda gångerna. Sedan är det faktiskt när han satte banrekordet på Tingsryd 2019, det gjorde han galant.

Det blev ingen start för Fornabodas trettiotrefaldiga V75-deltagare, under fjolåret. Istället blev det en början på ett pensionärsliv, där ägare Thomas meddelar att livet leker för sagohästen.

– Han äter och har det bra. När han vill så står svansen rakt upp och sen skenar det iväg, så startsnabbheten är det nog ingen större fara med. I övrigt går han i hagen med sin kompis och tuffar på ute ibland, men inga stora ovationer utan han är pensionär, säjer Thomas Jezek som har haft många trevliga minnen med häst.

Thomas Jezek, ägare till Fornabodahjälten Food Money Foto: Skärmdump från Örebrotravets galasändning.

Även Fornabodas eldsjäl Rolf Nydén nämndes under galan. Den tidigare totochefen på Fornaboda är ett välbekant ansikte för många, som besöker sommarbanan. Både för publik, men även för de aktiva.

– Rolf har jobbat på Fornaboda i drygt 40 år. Han startade som personal i totokassan och det jobbet ledde honom senare till totochef, ett jobb som han har skött med stor bravur. Under årens lopp har Rolfs familj varit djupt engagerade. Rolf har även suttit med i Linde Travklubbs styrelse och har dessutom verkat på Örebro, även där som totochef. Förutom chef över toton, har han inför tävlingsdagarna alltid varit lite allt-i-allo, lyder galans presentation av Fornabodas eldsjäl, Rolf Nydén.

”Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst”
När galan tog fart, så bjöds man på spänning om de olika priserna. Bland pristagarna hos de aktiva på Fornaboda, var duon Jimmi Ehlers och Håkan Falk, dem som plockade flest priser. Jimmi tog med sig tre titlar, medan Håkan fick dubbla priser.

För Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, fick man förutom priset som Årets Tränare, även med sig titeln Årets 3-åring för stallets stjärna Certainly. Med sina åtta kusksegrar bakom sig under fjolåret, blev Ehlers även prisad till Årets Kusk.

– Det jag kommer ihåg bäst är faktiskt hela säsongen. Jag tycker att alla hästarna presterade bra, en del av hästarna börjar bli lite till åren men de gjorde en av deras bästa säsonger på länge. Jag tycker stallet överlag gjorde det bra, säjer Jimmi Ehlers.

– Ska man följa några av stallets hästar framöver, så är det nog främst två av stallets fyraåringar Certainly och Halle Westwood, men också Campagne de Press. Det är tre bra hästar, ändå sticker Certainly ut. Jag tror att det kan bli en riktigt bra häst, om allt går som det ska och om han får hålla sig fräsch. Då ska det bli spännande.

Arkivbild på Jimmi Ehlers och Jeanette Holmskov med Årets 3-åring Certainly Foto: Timmy Lundegård

Förutom Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som i en tidigare intervju med Lindenytt berättar om fjolårssäsongen, så fick Håkan Falk med sig dubbla priser. Båda för Cuarto Käbb som förutom priset för Årets Äldre, tilldelades galans största pris som Årets Häst.

– Det bästa minnet jag har från fjolåret, är när det flöt på med de tre raka segrarna i mars-april. Det var så ”enkelt” på något sätt hela den perioden. Sedan fick han startpoäng och då prövade jag att gå ut mot tuffare gäng på V75, tyvärr fick han dåliga bakspår och då blir det tufft. Trots det gjorde han ändå bra lopp, säjer tränare, ägare och uppfödare Håkan Falk.

Trots den ärofyllda titeln är Cuarto Käbb inget nytt namn, för den travkunnige. 2017 blev hästens stora succéår där den då 5-åriga valacken, sprang in 249 000:- på 17 starter. På senare år har skador hittats och det var inte helt hundraprocentigt, att det ens skulle bli någon start för Håkans kämpe under fjolåret.

– Han har haft problem med fäste i hela livet, jag trodde först att det var bakknäna och sådant. Men efter mycket om och men så kom vi fram till att det var magsår. När han väl fick medicin för det, så kom han igång och fick en sista säsong kan man säja, berättar Håkan Falk i travgalans sändning.

Fornabodas galavinnare:
Årets 3-åring: Certainly, Tränare: Jimmi Ehlers
Nominerade: Chip McKei’em (Thomas Lönnström), Halle Westwood (Jimmi Ehlers)
Årets 4-åring: StrangerInTheNight, Tränare: Malin Hurtig
Nominerade: Marengo (Kåre Axelsson), Nidalee (Kerstin Hell)
Årets Äldre: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk
Nominerade: Red Alert W.F. (Kerstin Hell), Tracy’s Princess (Thomas Lönnström)
Årets B-tränare: Kåre Axelsson
Nominerade: Håkan Falk, Kerstin Hell, Malin Hurtig
Årets Kusk: Jimmi Ehlers
Nominerade: Kerstin Hell, Kenneth Gorski
Årets Kallblod: Oss Can, Tränare: Lovisa Canneryd
Nominerade: Komnes Gigant (Hans Källgren), Berga Moa (Lars-Hugo Larsson), O.K.Vega (Örebrotränare)
Årets Häst: Cuarto Käbb, Tränare: Håkan Falk

Årets A-tränare:
Jimmi Ehlers
Årets Ponnykusk Kat. A: Isabella Jansson Wiklund
Hedersomnämnande: Food Money
Amatörklubbens Eldsjäl: Rolf Nydén

Tränare presenteras i parantes
Jeanette Holmskov nominerades även till det gemensamma priset Årets Skötare.

Publicerad 21 mars 2021 klockan 10:07

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 10:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett ...

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till fö...

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
19 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för ...
19 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-04

2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-04-23 02:15