INSÄNDARE/DEBATT: Jag läste att regionen skall tillsätta en utredning om att Storå vårdcentral skall övergå i privat regi. Är det nödvändigt?
Det blir knappast billigare för skattebetalarna med privata vårdcentraler. Privata vårdgivare har samma kostnader för personal och lokaler som den offentliga. I fjol tog de privata vårdbolagen dessutom ut en vinst på 2,2 miljarder. Det finns många aktörer som menar att privata vårdcentraler inte har möjlighet att ge vård på lika villkor som anges i hälso- och sjukvårdslagen.
Här kommer några exempel vad en privatisering kan innebära:
1. Johas Zelano är professor och överläkare i neurologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han har noggrant studerat konsekvenserna av privat sjukvård. Han redovisade sina resultat i debattartikel i GT den 24 mars 2024 med rubriken ” Tro inte att privat sjukvård kan hjälpa dig om du blir svårt sjuk”.
Sammanfattningsvis kan man säga att den privata sjukvården är bra på att ta hand om betalningsstarka patienter med botbara sjukdomar. Däremot kroniskt multisjuka med
svag ekonomi får inte den vård som de har rätt till.
2. I Läkartidningen den 22 oktober 2022 fanns ett stort uppslag skrivet av professorerna Dahlgren, Burström, Sarkadi och Kristenson och distriktsläkare Isakson. De är de mest kunniga och erfarna inom svensk sjukvård. Rubriken på deras artikel: ”Vinstdrivande vård är inte behovsbaserad”. Kontentan i deras resonemang är att den privata vården gynnar höginkomsttagare i storstäderna på bekostnad av befolkningen på landsbygden och låginkomstområdena. Den etableringsfrihet som är i Sverige finns inte något annat land. De menar att det medför okontrollerat utnyttjande av skattemedel.
3. Johan Lapidus, lektor på handelshögskolan i Göteborg har skrivit två böcker om vården i Sverige. De heter ”Den sjuka vårddebatten” och ”Vårdstölden”. Lapidus befarar att den svenska solidariska skattefinansierade vården för alla medborgare är på väg att försvinna. Istället ersätts den av ett individuellt sjukförsäkringssystem. Lapidus menar att vårdkostnaderna kommer att öka. År 2022 gick 16,6 procent av BNP i USA till vården mot 10,7 procent i Sverige. Varannan amerikan uppger att det inte får en fullgod vård. Det kan bero på att många saknar heltäckande försäkringar och att det är svårt att få sina vårdkostnader godkända av försäkringsbolagen.
4. I Fagersta, som är en socialt utsatt kommun, lade region Västmanland ner vårdcentralen. Praktikertjänst öppnade en ny vårdcentral. Uppenbarligen kunde de inte erbjuda vård till alla patienter. Svenska kyrkan startade en egen vårdcentral så att även de mest utsatta skulle erbjudas vård. Det är unikt att en kyrklig församling driver en vårdcentral i Sverige.
5. Region Gävleborg fick i förra valet ett borgerligt styre. Deras mål är att privatisera alla vårdcentraler. Oppositionsrådet Eva Lindeberg (s) har studerat konsekvenserna av privatiseringen. Hon skrev en läsvärd debattartikel publicerad i olika tidningar den 24 mars 2024 ”Oacceptabelt att sälja ut hälsocentralerna”
Sverige hade en gång i tiden väldens bästa sjukvård när den var offentlig. Sedan kom
privatiseringsvågen som har medfört dramatiska försämringar av vården. Därför måste Storå vårdcentral bli kvar i offentlig regi.
Kjell Söderberg