Vid ån, nedanför Lindesberg Arena, ligger en rymlig och nybyggd bastuflotte förtöjd. På initiativ av kommunen samt finska förvaltningsområdet lät man elever från Lindeskolans byggprogram skapa denna varma stuga som nu hyrs ut till privatpersoner och företag av Arenan.
För omkring två år sedan uppkom idén om en bastuflotte med finsk bastu. För att främja den finska kulturen i Lindesbergs kommun beslöt man, med hjälp av finska förvaltningsområdet, att ta fram en finsk bastu. Ett par elever vid Lindeskolans byggprogram fick i uppgift att bygga bastu med tillhörande flotte, vilket de sysselsatte sig med i ungefär ett och ett halvt år. Och på nationaldagen invigdes den nybyggda skapelsen där den ligger nedanför Lindesberg Arena, vilka också förvaltar den.
– Det är väldigt många som har hyrt den, minst en varje vecka under hela sommaren, trots att vi inte gjort någon reklam för det ännu, berättar Arenachefen Sharon Almström.
Bastuflotten är 34 kvadratmeter stor, och själva bastun landar på 24 kvadratmeter och rymmer därinne åtta personer. Uppemot 20 personer totalt ryms invändigt och utvändigt på flotten, men sedan är det fullt. Arenavärdarna Joakim Kumlin och Lilja Dahlström lossar den lilla spärren på flottens grind och öppnar upp den. När det är gjort är det är fritt fram för den badsugne att hoppa rakt ut i ån och svalka sig efter en stund i värmen. Sharon går in i den varma bastun som drivs av ved.
– Det blir 60-70 grader härinne, och man får själv lägga i ved under sittningen, säger Sharon.
– Det är jätteskönt och mysigt, man känner sig ren efteråt. Det blir en annan sak här än i en elbastu, det är mycket varmare men en mjukare värme, förklarar Arenavärden Mia Andersson som själv bokade en sittning och har hunnit med att prova bastun.
Sharon tillägger glatt:
– Och så kan man hoppa i vattnet direkt efteråt!
För den som inte känner behov av att hyra hela flotten ensam, kan än dock passa på att ta sig ett härligt bastubad på tisdagarna. Mellan klockan 15-19 har man nämligen drop-in, och både herrar och damer får äran att basta tillsammans.
– Det vi har sagt är att man måste ha badkläder på sig!, förtydligar Sharon leende.
– Man betalar i entrén och det finns omklädningsrum där också, och man betalar en tjuga per person.
– Det är gjort så man kan komma in med rullstol också, och behöver man använda ramper så har vi det, påminner Mia om.
Få människor är dessutom bättre lämpade att ta hand om flotten och bastuns skötsel.
– Basturengöring har vi erfarenhet av, säger Sharon och påminner om Arenans samhörighet med badhuset.
Flotten har fått sig en utmärkt plats i Lindesberg. Inifrån bastun kan man genom fönstret blicka ut över Lindessjön som för stunden ligger alldeles lugn. Och med dess placering anser man att flotten gott och väl kan ligga still på samma ställe.
– Vi har ingen motor än, men vi får se, den ligger ju fint här. Det är så fin utsikt, så vackert, säger Sharon och får medhåll av kollegorna.
HÄR! kan du läsa hur du går tillväga för att hyra bastuflotten