Värt att bli sandig?

Ett hett ämne inom volleybollvärlden har sedan flera år tillbaka varit debatten inomhus kontra beach. För varje höst och sommar så känns det som att jag måste ge mig in i argumentationen och varje gång väcker det känslor. I och med att första Swedish Beach Tour-tävlingen spelas i Helsingborg så känner jag att det är dags igen.

Det tråkiga med beach kontra inomhus-debatten är att det alltid finns någon som känner sig trampad på tårna. Det finns de som älskar beach och de som älskar inomhus. Sedan finns det de som hatar beach och de som hatar inomhus. Men sen finns det även alla dem som hamnar på spektrumet emellan. De som egentligen tycker om beachvolleyboll men som spelar inomhus för att de inte har tillgång till sand, de som egentligen tycker om inomhus men som varje sommar dras med till beachen och de som egentligen tycker mycket om båda två men som är alldeles för trötta på det eviga tjatet.

När man försöker förklara denna debatt för personer som inte är en del av volleybollvärlden så inser man snabbat att gemeneman inte förstår att beachvolleyboll och volleyboll inte är samma sport. Jag brukar förklara det med genom att dra en parallell till fotbollen och basketen. Beachvolleyboll och volleyboll är som futsal och fotboll eller som streetbasket och basket. Detta brukar funka bra för idrottsmänniskor men för dem som inte vet skillnaden mellan streetbasket och basket så hjälper det inte alls. Då brukar jag säga att det är lite som att gå från Mac till PC. En person som kan den ena kan även använda den andra men sällan lika bra och blir oftast irriterad över att saker inte fungerar som man vill. Den ena ser lite coolare ut och anses vara snäppet hippare medan den andra är bättre rent funktionsmässigt. Nu ska jag dock inte ta mig vatten över huvudet då Mac kontra PC-debatten är en ännu hetare diskussion som jag inte vågar ge mig in i.

Det intressanta med debatten är att vi idag har ett antal spelare som kan hävda sig på båda underlagen. Framförallt bland herrar verkar det fritt fram att byta skor mot solglasögon. Under helgens Swedish Beach Tour i Helsingborg har vi inomhuslandslagets Linus Tholse, Marcus Nilsson, Almir Ljutovac och Peter Lundgren som alla är med och tävlar. Även på damsidan har vi två multitaskare i Örebros Sara Cavretti och Sollentunas Susanna Thurin. Var gränsen mellan beachspelare och inomhusspelare går är inte alltid helt klart. Jag har alltid tyckt att man ser på tekniken och på fysiken vilka som är beach- respektive inomhusspelare. Det tråkiga med detta är dock att vi sällan ser riktiga beachspelare som tar på sig skorna och kommer inomhus på en hög nivå. Att se utpräglade inomhuslirare som Marcus Nilsson och Linus Tholse stappla runt i sanden, med ett lätt missanpassat rörelsemönster och klagandes på vinden, är däremot betydligt vanligare. Det intressanta är att de dominerar även där.

Frågan är ju då varför vi inte ser lika många som gör resan från sanden till golvet. Personligen tror jag att den resan är svårare att göra då inomhusspelet är betydligt mer fysiskt. Att längd är en viktig faktor i båda idrotter är ingenting som vi kan bortse från och i allmänhet är inomhusspelarna större. Detta bidrar säker till att det är lättare för en inomhusspelare att gå ut på beachen och prestera eftersom denna då redan har fysiken och tekniken och endast behöver hitta speluppfattningen. En beachspelare som får för sig att börja spela inomhus kommer behöva hitta speluppfattningen men även få till en 10 till 20 centimeter högre spänst, vilket inte är det lättaste. Det finns många exempel på inomhusspelare som tagit sig an sanden med väldigt fina resultat men jag känner inte till många som gjort resan åt andra hållet. Speciellt inte internationellt. I Sverige är det bästa exemplet just Sara Cavretti som började på beachen men som nått Elitserien inomhus.

Om denna krönika har bidragit något till den eviga debatten vet jag inte men så länge man ägnar sin tid åt det man tycker om så spelar det egentligen ingen roll för mig. Själv tycker jag inte om att bli sandig så för mig är valet enkelt.

Publicerad 5 juli 2015 klockan 10:20

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning ...

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att ...

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären
Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom ...
9 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri säsongspremiär på travet
Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition...
7 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Foto: Timmy Lundegård

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, WSK slutade trea i Division 2-tabellen och hade därför ingen talan i val av motståndare där tabelltvåan IFK Arboga blev tilldelad att spela sitt slutspel mot Lindesberg.

11 mars 2020 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista hemmamatchen väntar för LIF
På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF är garanterade en plats i...
9 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Libo Cup blev en succé
Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo att spela sig...
8 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-07-07 15:02