Värt att bli sandig?

Ett hett ämne inom volleybollvärlden har sedan flera år tillbaka varit debatten inomhus kontra beach. För varje höst och sommar så känns det som att jag måste ge mig in i argumentationen och varje gång väcker det känslor. I och med att första Swedish Beach Tour-tävlingen spelas i Helsingborg så känner jag att det är dags igen.

Det tråkiga med beach kontra inomhus-debatten är att det alltid finns någon som känner sig trampad på tårna. Det finns de som älskar beach och de som älskar inomhus. Sedan finns det de som hatar beach och de som hatar inomhus. Men sen finns det även alla dem som hamnar på spektrumet emellan. De som egentligen tycker om beachvolleyboll men som spelar inomhus för att de inte har tillgång till sand, de som egentligen tycker om inomhus men som varje sommar dras med till beachen och de som egentligen tycker mycket om båda två men som är alldeles för trötta på det eviga tjatet.

När man försöker förklara denna debatt för personer som inte är en del av volleybollvärlden så inser man snabbat att gemeneman inte förstår att beachvolleyboll och volleyboll inte är samma sport. Jag brukar förklara det med genom att dra en parallell till fotbollen och basketen. Beachvolleyboll och volleyboll är som futsal och fotboll eller som streetbasket och basket. Detta brukar funka bra för idrottsmänniskor men för dem som inte vet skillnaden mellan streetbasket och basket så hjälper det inte alls. Då brukar jag säga att det är lite som att gå från Mac till PC. En person som kan den ena kan även använda den andra men sällan lika bra och blir oftast irriterad över att saker inte fungerar som man vill. Den ena ser lite coolare ut och anses vara snäppet hippare medan den andra är bättre rent funktionsmässigt. Nu ska jag dock inte ta mig vatten över huvudet då Mac kontra PC-debatten är en ännu hetare diskussion som jag inte vågar ge mig in i.

Det intressanta med debatten är att vi idag har ett antal spelare som kan hävda sig på båda underlagen. Framförallt bland herrar verkar det fritt fram att byta skor mot solglasögon. Under helgens Swedish Beach Tour i Helsingborg har vi inomhuslandslagets Linus Tholse, Marcus Nilsson, Almir Ljutovac och Peter Lundgren som alla är med och tävlar. Även på damsidan har vi två multitaskare i Örebros Sara Cavretti och Sollentunas Susanna Thurin. Var gränsen mellan beachspelare och inomhusspelare går är inte alltid helt klart. Jag har alltid tyckt att man ser på tekniken och på fysiken vilka som är beach- respektive inomhusspelare. Det tråkiga med detta är dock att vi sällan ser riktiga beachspelare som tar på sig skorna och kommer inomhus på en hög nivå. Att se utpräglade inomhuslirare som Marcus Nilsson och Linus Tholse stappla runt i sanden, med ett lätt missanpassat rörelsemönster och klagandes på vinden, är däremot betydligt vanligare. Det intressanta är att de dominerar även där.

Frågan är ju då varför vi inte ser lika många som gör resan från sanden till golvet. Personligen tror jag att den resan är svårare att göra då inomhusspelet är betydligt mer fysiskt. Att längd är en viktig faktor i båda idrotter är ingenting som vi kan bortse från och i allmänhet är inomhusspelarna större. Detta bidrar säker till att det är lättare för en inomhusspelare att gå ut på beachen och prestera eftersom denna då redan har fysiken och tekniken och endast behöver hitta speluppfattningen. En beachspelare som får för sig att börja spela inomhus kommer behöva hitta speluppfattningen men även få till en 10 till 20 centimeter högre spänst, vilket inte är det lättaste. Det finns många exempel på inomhusspelare som tagit sig an sanden med väldigt fina resultat men jag känner inte till många som gjort resan åt andra hållet. Speciellt inte internationellt. I Sverige är det bästa exemplet just Sara Cavretti som började på beachen men som nått Elitserien inomhus.

Om denna krönika har bidragit något till den eviga debatten vet jag inte men så länge man ägnar sin tid åt det man tycker om så spelar det egentligen ingen roll för mig. Själv tycker jag inte om att bli sandig så för mig är valet enkelt.

Publicerad 5 juli 2015 klockan 10:20

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Joakim Bååk är laddad inför lördagens hemmapremiär. Arkivbild: Hasse Persson

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att publiken får göra comeback i arenan, där maxgränsen ligger på 600 personer. Vinslöv står som seriens första motstånd i hemmaarenan, där LIF är redo att återse sin efterlängtade publik.

24 september 2021 klockan 11:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Victor Friberg/Svensk Ultimate

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i samtliga fyra klasser, där föreningen blev turneringens framgångsrikaste. Två SM-guld och ett silver blev resultatet, vilket är Frövi IKs framgångsrikaste USM någonsin!
– Att åka hem med två guld och ett silver är verkligen inte fy skam, säger Tim Tegin.

23 september 2021 klockan 13:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Den nyblivna bronsmedaljören, Ingrid Nilsson. Foto: Peter Andersson

Ingrid Nilsson knep brons på ungdoms-EM i judo

16-åriga Ingrid Nilsson från Lindesberg knep ett brons vid ungdoms-EM i judo i lettiska Riga. Mästerskapet gick av stapeln under förra veckan och på torsdagen var det dags för Frövi Judos ungdomstalang att kliva in på mattan, där hon visade prov på strålande teknik. Endast en enda förlust under hela mästerskapet blev hennes facit, något som alltså belönades med en medalj, hennes första i mästerskapssammanhang.

25 augusti 2021 klockan 10:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Timetobelucky blev årets sista vinnare på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Hemmaseger avslutar travsäsongen

Det var årsfinal på Fornaboda under torsdagen och vad passar då bättre att avsluta säsongen, än med en hemmaseger? Det blev en upploppsstrid mellan två hemmahästar där Timetobelucky till slut travade hem en överlägsen efterlängtad seger.
– Han var värd den här segern, säjer tränare Mats Johansson.

19 augusti 2021 klockan 18:51 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Finsk femling på Fornaboda Travbana
Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda var i mål. Som kusk körde ...
12 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Linde Sports Camp är igång!
Under onsdag förmiddag gick startskottet för det årliga sportlägret Linde Sports Camp. ”Sport Campen” arrangeras för åttonde året i rad och...
11 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana
Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse ...
5 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Annons

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna Bernholm med bland de totalt fyra uttagna i den svenska judotruppen. Onsdagen den 28 juli är dags för Anna att tävla om medaljerna i Tokyo.

7 juli 2021 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde ...

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp

Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje ...

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något ...

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska...

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens fö...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Rikard N Skoglund och Esplanad tackar för publikens applåder. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

6 juni 2021 klockan 20:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!
Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina första entrébiljetter ...
1 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris
Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ...
29 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda
Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna d...
23 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-19

2021-05-18

2021-05-16

2021-05-10

2021-05-08

2021-05-07

2021-05-03

2021-04-15

2021-04-04

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-09-24 17:12