Värt att bli sandig?

Ett hett ämne inom volleybollvärlden har sedan flera år tillbaka varit debatten inomhus kontra beach. För varje höst och sommar så känns det som att jag måste ge mig in i argumentationen och varje gång väcker det känslor. I och med att första Swedish Beach Tour-tävlingen spelas i Helsingborg så känner jag att det är dags igen.

Det tråkiga med beach kontra inomhus-debatten är att det alltid finns någon som känner sig trampad på tårna. Det finns de som älskar beach och de som älskar inomhus. Sedan finns det de som hatar beach och de som hatar inomhus. Men sen finns det även alla dem som hamnar på spektrumet emellan. De som egentligen tycker om beachvolleyboll men som spelar inomhus för att de inte har tillgång till sand, de som egentligen tycker om inomhus men som varje sommar dras med till beachen och de som egentligen tycker mycket om båda två men som är alldeles för trötta på det eviga tjatet.

När man försöker förklara denna debatt för personer som inte är en del av volleybollvärlden så inser man snabbat att gemeneman inte förstår att beachvolleyboll och volleyboll inte är samma sport. Jag brukar förklara det med genom att dra en parallell till fotbollen och basketen. Beachvolleyboll och volleyboll är som futsal och fotboll eller som streetbasket och basket. Detta brukar funka bra för idrottsmänniskor men för dem som inte vet skillnaden mellan streetbasket och basket så hjälper det inte alls. Då brukar jag säga att det är lite som att gå från Mac till PC. En person som kan den ena kan även använda den andra men sällan lika bra och blir oftast irriterad över att saker inte fungerar som man vill. Den ena ser lite coolare ut och anses vara snäppet hippare medan den andra är bättre rent funktionsmässigt. Nu ska jag dock inte ta mig vatten över huvudet då Mac kontra PC-debatten är en ännu hetare diskussion som jag inte vågar ge mig in i.

Det intressanta med debatten är att vi idag har ett antal spelare som kan hävda sig på båda underlagen. Framförallt bland herrar verkar det fritt fram att byta skor mot solglasögon. Under helgens Swedish Beach Tour i Helsingborg har vi inomhuslandslagets Linus Tholse, Marcus Nilsson, Almir Ljutovac och Peter Lundgren som alla är med och tävlar. Även på damsidan har vi två multitaskare i Örebros Sara Cavretti och Sollentunas Susanna Thurin. Var gränsen mellan beachspelare och inomhusspelare går är inte alltid helt klart. Jag har alltid tyckt att man ser på tekniken och på fysiken vilka som är beach- respektive inomhusspelare. Det tråkiga med detta är dock att vi sällan ser riktiga beachspelare som tar på sig skorna och kommer inomhus på en hög nivå. Att se utpräglade inomhuslirare som Marcus Nilsson och Linus Tholse stappla runt i sanden, med ett lätt missanpassat rörelsemönster och klagandes på vinden, är däremot betydligt vanligare. Det intressanta är att de dominerar även där.

Frågan är ju då varför vi inte ser lika många som gör resan från sanden till golvet. Personligen tror jag att den resan är svårare att göra då inomhusspelet är betydligt mer fysiskt. Att längd är en viktig faktor i båda idrotter är ingenting som vi kan bortse från och i allmänhet är inomhusspelarna större. Detta bidrar säker till att det är lättare för en inomhusspelare att gå ut på beachen och prestera eftersom denna då redan har fysiken och tekniken och endast behöver hitta speluppfattningen. En beachspelare som får för sig att börja spela inomhus kommer behöva hitta speluppfattningen men även få till en 10 till 20 centimeter högre spänst, vilket inte är det lättaste. Det finns många exempel på inomhusspelare som tagit sig an sanden med väldigt fina resultat men jag känner inte till många som gjort resan åt andra hållet. Speciellt inte internationellt. I Sverige är det bästa exemplet just Sara Cavretti som började på beachen men som nått Elitserien inomhus.

Om denna krönika har bidragit något till den eviga debatten vet jag inte men så länge man ägnar sin tid åt det man tycker om så spelar det egentligen ingen roll för mig. Själv tycker jag inte om att bli sandig så för mig är valet enkelt.

Publicerad 5 juli 2015 klockan 10:20

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley
Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget, där Ida ...
14 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total utklassning, där Surahammar utnyttjade varje sekund i de orangefärgade boxplayspel som gavs. Något som blev Lindlövens stora förlust, där poängtavlan visade 4-0 efter sextio minuter.

14 februari 2021 klockan 18:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget höll ett stort grepp i matchen, men med hjälp av Robert Mjönander och åttamålsskytten Algot Hane. Kunde LIF, trots förlust, minska målgapet från ett sjumålsunderläge till en tremålsförlust, på tjugo minuter.

13 februari 2021 klockan 19:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett laddat Linde Volley som bjöd på ett lugnare spel än på länge. Martina Konecna var tillbaka från sjukdom och visade direkt, en stort längtan av spel i Elitserien som ledde till tre raka setsegrar.

6 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när...

Viktig bortaseger mot Vinslöv

Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en ...

bildspel Tung förlust på hemmaplan

Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna fr...

Foto: Timmy Lundegård

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades matchen in i ett övertidsspel som därefter avgjordes i straffar. Sex skott behövde där Alexander Sunnefors spelade in två viktiga poäng till Lindlöven.

24 januari 2021 klockan 19:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust i viktig hemmamatch
Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl använda time-outer f...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tråkig fredagskväll i Köping
Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det...
22 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Utklassning på hemmaisen
Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den obesegrade tabellettan ...
20 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-07

2021-01-05

2021-01-04

2021-03-02 18:30